Serier | Nyheder

Q&A med Jakob Oftebro om Hamilton

AfTrine Jerichau Roslev
27. januar 2020
Foto: Jakob Oftebro i Hamilton/C More

Del artikel

Jakob Oftebro er lige nu aktuel i serien HamiltonC More.

Vi Elsker Serier har i den forbindelse stillet den norske skuespiller et par spørgsmål til hans medvirken i serien, bl.a. hvordan han forberedte sig til rollen, og hvad den største udfordring var for ham.

Carl Hamilton er for mange en velkendt karakter fra Jan Guillous romaner og ikke mindst fra de film, der baserer sig på romanerne. Hvordan udviklede du din udgave af Hamilton til serien?

For mig handlede det om at prøve at finde ud af, hvem der vælger at være hemmelige agenter. Hvordan påvirker træningen og den livsstil dig? Og hvordan har man et privatliv ved siden af, at man er operativ militærmand, der hele tiden kan blive sendt ud på mission?

Det var et langt og meget spændende researcharbejde. Jeg trænede med danmarks bedste millitær-coach, Daniel kjær, som selv er i millitæret og har været med til at starte ColdBore Group (specialenhed, der træner skuespillere i film- og serieproduktioner, red.). Vi udførte øvelser ude i skoven, gennemgik svømmeprogrammer, havde træning med gevær osv.

Vi prøvede at få mig i bedst mulig fysisk form og lavede derfor et træningsprogram, som én fra Navy SEALS havde haft. Jeg snakkede med flere frømænd og ande, der bliver sendt på hemmelige missioner. Ud fra den erfaring prøvede jeg at bygge en psyke op omkring Carl; Hvordan tænker han, hvordan bevæger han sig og hvordan opfører han sig.

En anden del af forberedelsen handlede om at læse bøgerne og se, hvordan jeg kunne bruge det, der stod, og så blande det med det forarbejde, jeg havde gjort.

Nogle af vores læsere har muligvis ikke set Hamilton. Hvorfor synes du, de skal se den?

Se den eller bliv hjemsøgt! Haha..

Nej, jeg synes, man skal se den, hvis man kan lide genren krimi, politisk thriller eller spændingsserier. Den handler jo om helt reelle terrortrusler og om problemer, vi lever med i dag.

Så hvis man synes, det er spændende, synes jeg, man skal se den. Jeg er blevet rigtig glad for den, og jeg håber selvfølgelig, at så mange som muligt ser den. I det mindste for at se mig tale arabisk.

Handlingen i Hamilton udspiller sig før den historie, vi ellers kender om Carl Hamilton. Hvilken betydning har det for dig som skuespiller at få lov til at fortælle mere om en så kendt karakter?

Det er en kæmpe ære at få lov til at portrættere Carl Hamilton.

Han er portrætteret af de største mandlige skuespillere før; Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård, Peter Stormare osv. Jeg synes, det var ekstra spændende, at den ikke er direkte baseret på én af bøgerne, men at den handler om tiden inden Coq Rouge (Jan Guillous første bog i serien, red.) lige før, han er landet fra Navy SEALS-akademiet i USA og skal begynde sin karriere som hemmelig agent.

Det gjorde det muligt at gøre ham lidt mere usikker og at have lidt større spekter, end han måske har i bøgerne og de senere film, og det var meget spændende synes jeg.

Vi er næsten halvvejs i seriens i alt ni afsnit, og ind til videre har vi både set dig i vilde actionscener og i stærke scener med etiske problemstillinger. Hvad var den største udfordring for dig under optagelserne?

Den største udfordring var nok at virke troværdig i alle de forskellige scenarier, både med alle de forskellige sprog, men også tekniske ting som våbentræning, og hvordan man bevæger sig og tænker som agent.

Det var en utrolig spændende udfordring, men den største udfordring var at lære russisk og arabisk. Det var virkelig svært. Men det gik til sidst efter meget lang tid.

Hvad kan vi glæde os til i resten af serien (ingen spoilers, naturligvis)?

Uden at spoile for meget vil jeg gerne sige, at der kommer rigtig meget god action i de to sidste afsnit. Og en ret vildt afslutning på det hele. Så jeg håber virkelig folk ser hele serien.

Hvilken oplevelse var for dig den største ved at medvirke i Hamilton? Er der en scene, du særligt husker optagelserne af?

Den største oplevelse med at spille Hamilton var at være agenten, der skal redde Sverige fra en stor terroraction. Det er klart, at det er en kæmpe ære.

Og scenen, jeg bedst kan huske, er nok den i Tel Aviv, filmet i Marokko, hvor vi har en biljagt gennem ørkenen og sprænger en bil i luften. Det var virkelig én af de sjoveste scener at filme.

Du taler både norsk, dansk og svensk og har medvirket i produktioner i alle tre lande. I Danmark kender flest dig nok for dine roller i Kriger (2018), Gidseltagningen (2017) og 1864 (2014). Hvordan skiller din rolle i Hamilton sig ud fra de roller, vi tidligere har set dig i?

Jeg har aldrig spillet hemmelig agent før, og jeg har heller aldrig haft en hovedrolle på svensk tv. Så det gør, at rollen skiller sig ret meget ud fra det, jeg har gjort tidligere.

Jeg kunne gøre brug af den millitærtræning, jeg havde fået til Kriger og Gidseltagningen. Men der var stadig en lang vej at gå, for at jeg kunne "blive" Hamilton. Så Hamilton er meget anderledes end meget af det, jeg har tidligere har medvirket i.

Hvad tager du med dig videre fra Hamilton?

Jeg har lært utrolig meget. Først og fremmest er jeg blevet bedre til at sætte grænser. Og mere optaget af sikkerhed på set.

Og så har jeg fået en større respekt for millitæret og politiet og det arbejde, de udfører. Det har virkelig været det bedste ved det her forløb at møde alle de professionelle militærfolk og politimænd, der ville hjælpe.

Hvilken serie anbefaler du dine venner at se lige nu (udover Hamilton, selvfølgelig)?

Udover Hamilton anbefaler jeg Når støvet har lagt sig. Det er virkelig en fantastisk serie.

Kan vi glæde os til flere serier med dig på rollelisten?

Lige nu arbejder vi på at få lavet en sæson 2 af Hamilton. I mellemtiden kan man se mig i en lille cameo i den nye sæson af Norsemen (Vikingane), som kommer til februar.

Blå bog

Navn: Jakob Oftebro
Født: 12. januar 1986 i Oslo
Film: Skammerens datter 2 (2019), Snemanden (2017), Mesteren (2017), Tom of Finland (2017), Flaskepost fra P (2016), Den sidste konge (2016), Tordenskjold og Kold (2016), Så ock på jorden (2015), Guldkysten (2015), Skammerens datter (2015), Når dyrene drømmer (2014), Kraftidioten (2014), Lev stærkt (2014), Tarok (2013), Rejsen til julestjernen (2012), Kon-Tiki (2012), Varg Veum – Sorte får (2011), Bare Bea (2004)
Serier: Hamilton (2020), Vikingane (2020), Kriger (2018), Rig 45 (2018), Mord i vildmarken (2017), Gidseltagningen (2017), Unge lovende (2015-2017), 1864 (2014), Lilyhammer (2013-2014), Broen (2013), Hvaler (2010), Skolen (2004-2005)

Hamilton består af ti afsnit. De første fem afsnit kan allerede nu ses på C More, resten vil vises hver onsdag – ét ad gangen.

LÆS OGSÅ: Nicolas Bro medvirker i ny serie på C More

Del artikel

Læs mere omC MoreHamilton

Andre Serier | Nyheder

Mest læste