Serier | Nyheder

Sofie Gråbøl: "Det har været interessant at få indblik i en verden, som ellers er lukket for de fleste

Af
Signe Bjørg Granberg
31. august 2023
Sofie Gråbøl i 'Huset'
Sofie Gråbøl som fængselsbetjenten Miriam i 'Huset' / Foto: Adam Wallensten, DR

Del artikel

Forud for premieren på DR's nye dramasatsning 'Huset' har Vi Elsker Serier talt med hovedrolleindehaver Sofie Gråbøl om fængselsserien, der på mange måder gør op med idéen om den gængse søndagsserie.
'Huset' er DRs nye store dramasatsning
DR-serien 'Huset' er optaget i Vridsløseslille statsfængsel
Foto: Adam Wallensten, DR

Hvis man tænker, at Huset er en af den slags DR-serier, man sætter sig og nyder over en kop kaffe søndag aften kl. 20, kan man godt tro om igen.

Selv begrebet kaffe, nærmere bestemt "morgenkaffe", vil måske aldrig få samme klang igen for seerne af den nye dramaserie. For når der bliver serveret morgenkaffe i et fængsel, er det så langt fra hygge, som man kan komme – både i virkeligheden og i serien.

Heldigvis rammer virkeligheden os ikke så hårdt under dette interview, selv om omgivelserne er autentiske og finder sted i det nu lukkede Vridsløselille Fængsel, hvor serien er optaget. Her møder vi en af seriens hovedrolleindehavere, Sofie Gråbøl, inde i en fængselscelle, der svarer fuldstændig til den, vi ser i serien – og som for ikke så mange år siden var en rigtig fængselscelle i brug.

Gråbøl fortæller, hvordan det har været at optage i fængslet:

– Fængslet her er en stærk medspiller i serien. Alt, der blev optaget herinde, blev filmet med håndholdt kamera, og som skuespillere vidste vi ikke altid, hvor kameraet ville være. Det skærpede vores opmærksomhed og skabte en stemning af uforudsigelighed, som forplantede sig til scenerne.

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-28/dr-0737538.jpg
Optagelserne af 'Huset' fandt sted i det nu lukkede, danske statsfængsel, Vridsløselille
Foto: Adam Wallensten / DR

I Huset spiller Sofie Gråbøl fængselsbetjenten Miriam, der ser indsatte som ligeværdige mennesker. Da fængslet står over for lukning, bliver der sat en kampagne i gang, som skal gøre op med det rygte, fængslet har – nemlig at det er de stærke indsatte, der styrer slagets gang.

Miriam bakker op om kampagnen og vil gerne udligne forskellen mellem de stærke og de svage indsatte. Hun forsøger at holde sin sti ren og træffe de rigtige beslutninger, men bliver udfordret på sit moralske kompas, da hendes privatliv flyder sammen med arbejdslivet.

Som seer følger man nemlig ikke kun Miriams arbejde som fængselsbetjent, men også privat.

– Miriam lever alene, og i scenerne i hendes lejlighed fornemmer man isolationen og ensomheden – at hun nærmest er lukket inde. Professionelt er Miriam drevet at et ønske om at gøre en positiv forskel for de indsatte, og hun har en dyb tro på systemet. Serien er på mange måder en fortælling om mennesket i systemet.

Sofie Gråbøl i 'Huset'
Sofie Gråbøl som Miriam i 'Huset'
Foto: Adam Wallensteen

Huset er skabt af tre garvede herrer inden for den danske film- og seriebranche, nemlig manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson (Den eneste ene) og de to instruktører, Michael Noer (R) og Frederik Louis Hviid (Shorta).

Gråbøl roser dem alle tre for deres kreativitet og mod i skabelsen af serien:

– Kim, Frederik og Michael komplementerer virkelig hinanden, og der har været stor kreativ frihed og åbenhed på denne her serie. Frederik og Michael arbejder meget forskelligt som instruktører, og serien har været utroligt inspirerende at arbejde med.

Også Gråbøls medspillere får rosende ord med på vejen:

– Jeg synes, Huset er blevet en imponerende helstøbt serie. Det er en barsk historie, der er virkelig stærkt fortalt og med et enormt stort mod. Der er utroligt stærke præstationer fra alle skuespillerne. Vi havde jo mange helt nye spillere med, og alle har været megaprofessionelle og modige. Det smitter af.

'Huset' på DR
Dele af skuespillerholdet i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

For Gråbøl er der gået megen forberedelse forud for optagelserne, hvor hun og resten af holdet bl.a. har haft workshops med fængselsforsorgen.

– Det var vigtigt for os at forstå, hvordan en fængselsbetjent agerer i specifikke situationer helt ned til, hvordan de åbner en dør og håndterer deres nøgler. Og hold op, hvor havde jeg besvær med at håndtere de der nøgler, altså. Det er ikke så nemt, som man skulle tro.

Hun reflekterer yderligere over betjentenes arbejde:

– Men det at håndtere nøgler er jo den mindste del af en fængselsbetjents arbejde, som kræver både fysiske og menneskelige færdigheder. En meget stor del af betjentenes job består i at håndtere konflikter. Det har været virkelig interessant at få et indblik i en verden, som ellers er lukket for de fleste af os.

Sofie Gråbøl i 'Huset'
Sofie Gråbøl i 'Huset'
Foto: Adam Wallensten, DR

Foruden Sofie Gråbøl, bliver hovedrollerne i Huset indtaget af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover medvirker flere kendte navne i mindre roller, bl.a. Laura Christensen, Bjarne Henriksen og Gustav Giese, og de flankeres af en lang række mindre kendte skuespillere og statister, hvoraf flere slet ikke har spillet skuespil før.

Huset har premiere på DRTV 1. september og på DR1 3. september kl. 20.00.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste