Serier | Nyheder

Thomas Levin om Alex Rider: Jeg behøver jo ikke selv at være helt iskold for at spille iskold

AfKim Sørensen
11. juni 2020

Del artikel

Viaplay har netop fået premiere på serien Alex Rider, der er baseret på en række spionromaner skrevet af Anthony Horowitz. I serien følger vi den unge Alex Rider, der imod sin vilje kommer til at arbejde for efterretningstjenesten MI6.

Hans forældre døde angiveligt i en flyulykke, lige efter han blev født. Han vokser så op hos sin onkel Ian Rider, der dør i en påstået bilulykke da Alex er er fjorten år. Alex Rider kan dog ikke acceptere den forklaring, og han begynder at efterforske onklens død.

Han finder ud af, at onklen var spion for MI6, og det er her eventyret kan begynde for Alex Rider, der vel bedst kan beskrives som en ung udgave af James Bond.

Vi Elsker Serier har været så heldige at få et interview med skuespilleren Thomas Levin, der er aktuel som skurken Yassen Gregorovich i serien.

Vi satte ham i stævne på hans favoritcafé på Østerbro, hvor det udover en fortræffelig kaffe også blev til en god snak om favoritserier og livet som skuespiller generelt.

Vi Elsker Serier: Hvor stort var dit kendskab til Alex Rider-universet, inden du læste manuskriptet?

Thomas Levin: Jeg kendte overhovedet ikke til universet. Så jeg gik selvfølgelig i gang med at læse op på det og fandt hurtigt ud af, at det jo er et vanvittigt populært univers, der er kæmpestort. Især i England, hvor serien også foregår.

Vi Elsker Serier: Der er jo flere unge i hovedrollerne. De gør det ret overbevisende. Det var især deres præstation, der gav mig blod på tanden til at se mere af serien. Hvordan var det at arbejde sammen med dem? Og fungerer det med helt unge mennesker i en form for antihelte roller?

Thomas Levin: Jeg var meget imponeret over, hvor dygtige og dedikerede de var. Det er jo en form for Coming of Age-fortælling, og jeg synes især Alex Rider-karakterens udvikling er spændende. Han er jo sårbar, samtidig med han er modig. Det synes jeg, at Otto Farrant formår at ramme rigtigt godt. Han er intelligent, kæk og flot uden at være modelagtig, men mere som sådan en klassisk engelsk teenagedreng.

Jeg vil måske ikke direkte kalde ham en antihelt. Han kommer jo ufrivilligt ind i en meget hård verden i efterretningstjenesten. Så det er jo i virkeligheden en ret mørk fortælling, selvom der samtidigt også er en underlæggende humor, der bliver mere tydelig, jo længere vi kommer hen i serien.

Vi Elsker Serier: Du spiller jo Alex Riders ærkefjende Yassen Gregorovich i serien. Din karakter bliver etableret som en ret hardcore lejemorder i seriens første afsnit. Hvordan kom du i spil til denne rolle?

Thomas Levin: Jeg har boet og studeret i USA før, og jeg har hele tiden gerne ville til udlandet igen. Jeg havde en dialog med et engelsk agentur, og jeg tror det var den anden casting, hvor jeg så fik det her manus, som jeg virkeligt syntes var godt. Jeg var samtidig meget fascineret af min karakter Yassen Gregorovich, som jeg synes gav vildt god mening.

Jeg sagde til min kone, at jeg virkeligt gerne vil have denne rolle efter at have læst manus. Herfra gik det heldigvis ret hurtigt. Jeg havde faktisk troet det ville være en meget længere proces.

Vi Elsker Serier: Du slår mig jo som en venlig person. Det må være en spændende oplevelse at få lov til at prøve at spille en ultimativ skurk. Var det let at slå over i Yassen-karakteren?

Thomas Levin: Jamen jeg kunne godt forstå ham. Han er jo på sin vis iskold, men samtidig er han jo ikke sådan en typisk sadistisk morder, der nyder at pine andre. Man finder jo ud af, hvad han har med i bagagen, og hvor han kommer fra.

Han er jo forældreløs ligesom Alex Rider, så der er i virkeligheden en stor spejling i de to karakterer. Man kan jo også tænke, hvad der var sket for Alex Rider, hvis han var røget i de forkerte hænder, som er er tilfældet i Yassens tilfælde.

Det spændende ved karakteren er jo at han både er Alex's modstander og på den måde en skurk, men samtidig er han også hans hjælper. Og rummer en menneskelighed. På den måde veksler sympatien for karakteren hele tiden og det er virkelig sjovt at kaste sig over som skuespiller.

Det allervigtigste for mig var, at jeg forstod karakteren. Jeg behøver jo ikke selv at være helt iskold for at spille iskold. Det vigtigste er at, jeg forstår karakteren og forhåbentligt kan formidle ham bedst muligt.

Vi Elsker Serier: Du har jo spillet mange roller i mange forskellige serier, hvor du har spillet alt lige fra kriminalkommissær til jødisk flygtning og nyhedsoplæser. Du har bl.a. været med i Den Som Dræber, Norskov og Badehotellet. Det er meget alsidige roller. Har du nogle favoritroller?

Thomas Levin: Man udvikler sig hele tiden, så det er svært at sige. Jeg vil sige, der er meget tilfredsstillelse i en rolle, hvor der er klarhed og kompleksitet. Det er rart at vide, hvor man vil hen med en karakter, men samtidig skal alt jo heller ikke være givet. Der skal være plads til at udforske karakteren og finde flere lag.

Det påvirker jo også handlingen, hvis karakteren udvikler sig undervejs og alt ikke er graveret i sten.

Vi Elsker Serier: Alex Rider er jo en større produktion end det, vi normalt er vant til herhjemme. Kan du komme ind på nogle af de mest mærkbare forskelle?

Thomas Levin: Nu er vi jo ret populære ude i verden. Der bliver jo kigget med ret stor beundring på det, vi laver i Danmark, inden for serier, hvilket jo er meget positivt. Vi er også gode til at arbejde kollektivt i et fladt hierarki i Danmark, hvor der måske er nogle lidt skarpere arbejdsopdelinger på de større produktioner i udlandet. Hollywood er selvfølgelig endnu større. Man kan jo sige, at alt er lidt større og dyrere, og så er publikum jo også meget, meget større.

Man oplever måske presset mere. På en dansk produktion er der så mange ansigter, man kender og føler sig trygge ved, både foran og bag kameraet. Det er jo stadig en forholdsvis lille branche. På Alex Rider kendte jeg ingen. Og man fornemmer de store summer, der er på spil. Men når alt kommer til alt, skal man uanset, hvor man arbejder henne, være skarp og levere, når der bliver sagt værsgo. Man er en del af et hold og hver spiller skal levere for at holdet kan præstere. Uanset om det er i Danmark eller et andet sted i verden.

Vi Elsker Serier: Hvem vil kunne lide Alex Rider?

Thomas Levin: Jeg tror den appellerer ret bredt. I England har jeg lige hørt, at både både forældre og deres teenage børn sidder og ser den sammen. Det er jo lidt sådan en Jason Bourne Junior historie. Så hvis man godt kan lide en blanding af spioner, skurke, action, ungdoms liv og lidt god underspillet engelsk humor, så tror jeg den appellerer.

Vi Elsker Serier: Her til sidst; kan du nævne et par af dine egne favoritserier?

Thomas Levin: Jamen, så vil jeg især fremhæve serier som The Wire, Mindhunter (første sæson) og Curb Your Enthusiasm som et par af mine store favoritter. The Plot Against America var ogå virkeligt både skræmmende relevant og i øvrigt vellavet på alle parametre.

Se Alex Rider Viaplay

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste