TV | Anmeldelser

Anmeldelse: Anna Lin giver dig et nostalgisk gensyn med din garderobe i ’Hvad siger din stil?’

Af
Trine Jerichau Roslev
28. august 2023
Hvad siger din stil? anmeldelse
Anna Lin og Moussa Mchangama i 'Hvad siger din stil?' / Foto: DR

Del artikel

Går du også klædt i tøj, sko eller smykker fra din barndom, er du slet ikke så unik, fortæller DR’s nye dokumentar med Anna Lin i front.

Hvad siger din stil?

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 29. august 2023
Genre: Dokumentar
Tilrettelæggelse: Laura Rosendahl Munk-Hansen, Cecilie Nicoline Kubert, Eda Agzigüzel, Gustav Hagild Stefansen
Redaktør: Josefine Sofia Svendsen
Medvirkende: Anna Lin, Moussa Mchangama m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 6

I DR’s nye dokumentar Hvad siger din stil? besøger Anna Lin kendte danskere og deres garderobe for at finde ud af, hvad deres tøj siger om dem. Særligt ved programmernes udvalgte kendte er, at de er inspireret af modetrends fra forskellige årtier.

I dokumentarseriens første afsnit besøger Anna Lin rapperen Jonas For Fanden fra hiphopgruppen Specktors. Med sig har hun kultur- og modeekspert Moussa Mchangama, som er manden, der skal sætte os seere godt og grundigt ind i modehistorien i løbet af serien. I dette første afsnit dykker de ned i 10’erne, som er det årti, hiphopperen er inspireret af.

Lyder det som revolutionerende og nyskabende tv? Næh, og det er det heller ikke. Er dokumentaren alligevel værd at se? Ja, af tre grunde; Anna Lin, nostalgien og musikken.

For mange sofaeksperter

Der dukker mange ansigter op i løbet af dokumentarserien. For udover værten, eksperten og gæsten sidder en hulens masse se-mig-jeg-har-en-holdning-i-sofaen-eksperter klar i hvert afsnit og trækker et par synsninger op fra mavesækken.

Nogle gange kommer der et par vellykkede ord, for eksempel når Anne Glad får taletid, men de fleste gange kunne DR have sparet lønnen til sofaeksperterne væk, for vi får altså ikke noget ud af at vide, hvad eksempelvis radioværten Pelle Peter Jencel synes om et par sorte vandrestøvler.

Til gengæld vil vi meget gerne høre mere til Anna Lin. Hun bestrider en naturlighed, som mange værter må misunde, og som får os seere til at lytte, når hun åbner munden. Og så skal man lytte godt efter! For mange gange flyder hendes engelske og danske sprog sammen, som det jo gør for Lins generation, og her kan vi andre vælge at lade os irritere over det store forbrug af engelske gloser, eller vi kan udvide vores horisont. Jeg vælger det sidste og lader mig rive med af Lins begejstring for både gloser og hoser.

Lins begejstring er generelt til at få øje på. Også når hun inviterer seerne hjem i sin garderobe, hvor hun i begyndelsen af hvert afsnit finder det helt perfekte sæt tøj til det årti, som afsnittet omhandler. Har du set Anna Lin før, vil du vide, at hendes stil ofte fremstår iøjnefaldende frem for kedelig, og derfor er det da også skægt at få lov til at få et lille kig i den prangende garderobe.

Nostalgisk garderobe

Selv om jeg er sikker på, at Anna Lin kan gøre selv en regnorms rejse fra Mors til Skagen til interessant tv, så hjælper hendes egen interesse for tøj, stil og mode naturligvis på dokumentarens niveau. Interessen virker for Anna Lin særligt stor i de første to afsnit, hvor de zoomer ind på 10’erne og 00’erne, for her henter hun sin inspiration til sin egen stil.

For os seere er det helt klart også sjovest at se de afsnit, hvor vi selv henter inspiration, for her vil du flere gange blive mindet om noget tøj, som du aldrig kommer til at gå i igen. Eller du vil finde ud af, at du rent faktisk ikke er kommet videre, siden du engang i 90’erne tog en skovmandsskjorte på.

Dokumentaren giver os dermed et nostalgisk gensyn med en mode, der var engang, bl.a. med de alt for lavtaljede jeans og den synlige G-streng og ufobukserne og statement-T-shirten. Og i løbet af afsnittene opdager vi, at særligt moden fra vores barndoms- og teenageår spiller en særligt stor rolle for den stil, vi lægger for dagen i resten af vores liv og fortæller os, at vi slet ikke klæder os så unikt, som vi tror.

Musikkens betydning

Vi opdager også, hvor meget samfundsbegivenheder som økonomiske kriser og store politiske omvæltninger som østblokkens opløsning har haft indflydelse på moden og gentagelser af moden. Men mest af alt opdager vi, hvor meget film og særligt musik betyder for vores påklædning og de signalværdier, der ligger i den.

Eksempelvis da Christina Aguilera viste sin hud frem i 00’erne, eller da Aerosmiths musikvideo fik unge piger til at stå i kø hos navlepierceren. Og når vi så ved, at kulturlivet som regel altid er det første, der bliver sparet på i krisetider, er det bemærkelsesværdigt, hvor meget kulturen betyder for den måde, vi klæder os på, og dermed på den måde, vi udtrykker os på, og hvad vi identificerer os med.

Hvad siger din stil? er ikke revolutionerede tv, men den er et nostalgisk gensyn med det værste og det bedste fra din barndom og ungdom præsenteret af en af Danmarks dygtigste værter.

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser

Mest læste