TV | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Fede forhold’ gør os ikke bare klogere på, hvordan vi lever sundere – det gør os til bedre kærester

Af
Thea Torp
27. juni 2024
Fede forhold på DR anmeldelse
Brynn og Stewen i 'Fede forhold' / Foto: Sanne Holmgaard Christophersen

Del artikel

’Fede forhold’ på DR kunne have valgt at udstille og grine af 3 parforhold i krise, men er endt som varm og venlig public service, når det er allerbedst.

Fede forhold sæson 6

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 17. juni 2024
Genre: Reality
Medvirkende: Janni og Jan, Martine og Anne-Mette, Brynn og Stewen
Land: Danmark
Antal afsnit: 6 afsnit (anmeldt på baggrund af 2 afsnit)

Det er efterhånden blevet en fast installation på DR at hjælpe danske par med at genfinde gnisten omme bag kærestekiloene. Nu er Fede forhold tilbage med sin sjette sæson. Velcastet som altid skal vi over den næste måneds tid følge parrene Jan og Janni, Anne-Mette og Martina samt Brynn og Stewens kamp mod kærestekiloene.

Hver som én har de taget mange kilo på fra den første date til en god håndfuld år ind i ægteskabet. Nu sidder de langt fra hinanden i hjørnesofaerne og er mere interesserede i slik end sex.

Fælles for parrene er, at de trods afstanden savner hinanden, intimiteten og nærværet fra begyndelsen af forholdet. DR-programmets tese er, at en sundere livsstil kan hjælpe parforholdet på ret køl igen.

Hjælp får de også fra en parterapeut, kostvejleder og en læge, der måler kondition, blodtryk og åbenbart også hårdheden på erektionen i det ene af parforholdene. Også her står det slapt til.

Ubehagelige skænderier

Anne Mette græder, da kosteksperten sætter en pizza på bordet. Maden er blevet en lænke, et lille misbrug for den travle og trætte børnefamilie. Konen Martina lider af sygdommen IIH, der på almindeligt dansk betyder, at hun er ved at spise sig blind.

Stewen og Brynn har en kasse fyldt med babytøj, men efter at have forsøgt at blive gravide i otte år, fylder de nu maven med slik i stedet for det barn, de har ventet på så længe.

Og Jan og Janni skændes, så man får helt ondt i maven af at høre på det. Jan har nok tilmeldt de to til programmet, fordi han gerne så, at Janni tabte sig, men den store udfordring for de to bliver, om Jan lærer at tale om sine følelser og kommunikere til stakkels Janni, der stadig ser forelsket på ham som en hjerteknust teenagepige.

Public serviceelementet er oplagt. Rigtig mange danskere minder om parrene fra Fede forhold. Vi bliver tykkere og tykkere og spiser ringere og ringere. Men parforholdene er også noget af det største og indimellem sværeste, vi har.

Venligt mod alle odds

Egentlig kunne Fede forhold have været en tykfobisk omgang fatshaming, men det er sødt og venligt i sin kerne. Man efterlades med oprigtige følelser for programmernes deltagere, når man ser dem græde over den evige lyst til pizza og de mange, mange skænderier med partneren til mod slutningen (forhåbentlig) at genfinde kærligheden.

Deltagerne filmer sig selv guffe store mængder hotdogs, chokolade og McDonalds-mad spist i smug med kameraer i et frøperspektiv, som alle ved fremhæver ens dårlige sider, særligt dobbelthagerne. Det kunne have været udstillende og grinagtigt.

Men fordi programmet bruger så meget tid på at gøre kæresterne genkendelige for alle os på den anden side af skærmen, føles det lidt, som om det handler om én selv. Mange fylder munden med søde sager som en coping-strategi, og de fleste voksne mennesker har prøvet at være i et parforhold, hvor kærligheden nok var til stede, men relationen alligevel ved at være slidt ned.

Fede forhold gør os ikke bare klogere på, hvordan vi lever sundere. Programmet gør os til bedre kærester.

Det er vildt inspirerende at se programmets deltagere vælge den sunde livsstil til. Jovist, de taber sig, og det er da godt for dem fra et forfængelighedsperspektiv. Men mest interessant er, at de får den gode relation tilbage til deres krop. Det betyder mere motion, også lagengymnastik og ofte en rørende genforelskelse i partneren, man har været sammen med i et årti.

Så bliver det næsten ikke mere hjertevarmt eller livsbekræftende fjernsyn.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre TV | Anmeldelser