TV | Anmeldelser

Anmeldelse: Martin Brygmann er færdig efter DR’s dokumentar om ’Sexisme i musikbranchen’

Af
Thea Torp
10. juni 2024
Sexisme i musikbranchen anmeldelse
'Sexisme i musikbranchen' / Foto: Sean Westring / DR

Del artikel

DR’s #MeToo-dokumentar viser, hvordan sexismens fangarme spreder sig fra direktionsgangene til scenerne, studierne og indbakken for kvinder i dansk musik.

Sexisme i musikbranchen

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 10. juni 2024
Genre: Dokumentar
Tilrettelæggelse: Line Ritz, Sandra Haugaard
Medvirkende: Annika Aakjær, Signe Svendsen, Stine Bramsen, Annette Heick, Anne Gadegaard, Katinka Bjerregaard m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 2

Så landede den. Dokumentaren om sexisme i musikbranchen, som Martin Brygmann har brugt hele sidste uge på uforvarende at promovere med sin retssag mod DR og produktionsselskabet Impact, der skulle stoppe offentliggørelsen. Han fik som bekendt ikke medhold.

Det har selvfølgelig skabt en enorm forventning til afsløringen af, hvad Martin Brygmann har haft gang i. For kvinder i musikbranchen må det føre til en lettelse over, at den kendte hemmelighed nu er ude i lyset.

På Facebook giver han skylden til kvinderne selv og gør sig selv til offer, når han skriver, at ”nogle kvinder måske kun har opsøgt mig, fordi de troede, jeg kunne gøre noget for deres karriere”.

Stakkels Martin Brygmann. Tænk at blive udnyttet af 17-årige gymnasiepiger og en sovende Signe Svendsen. Så er man da også uheldig.

DR’s dokumentar giver et indtryk af, at Martin Brygmann, der i øvrigt ligesom alle andre gerningsmænd er anonymiserede i dokumentaren, systematisk har kontaktet kvinder fra 16 år og op for at indlede seksuelle relationer til dem under ly af at kunne fremme deres karrierer.

Sexisme i musikbranchen anmeldelse
Stine Bramsen
Foto: Agapi Triantafillidis

Det er ikke bare klam grooming. En juridisk ekspert argumenterer i flere tilfælde for, at det er ulovligt og kunne få strafferetlige konsekvenser.

Den Sorte Svane har allerede affødt en masse nye afsløringer om sine luskede hovedpersoner, og man får indtryk af, at der fortsat er rigeligt at komme efter i casen Brygmann.

Tusind myggestik

Men det er ærgerligt, hvis Sexisme i musikbranchen udelukkende vil blive husket som den, der fældede multikunstneren. For dokumentaren belyser på kompetent og lødig vis, hvad noget så komplekst som strukturel sexisme er og afslører, at det fortsat er et stort problem i vores ellers så ligestillede samfund.

Jeg har selv hørt til en af dem, der har syntes, at snakken om, at der skulle være en sammenhæng mellem høhø-hverdagssexisme, overgreb og kvindeundertrykkelse er lige lovligt paranoid, men Sexisme i musikbranchen argumenterer så stærkt for sin sag, at jeg må overgive mig til det bedre argument.

Måske havde jeg også håbet, det var anderledes. At #MeToo havde fået ryddet op i den slags.

Dokumentaren bygger på to nedslående rapporter om branchen fra 2022 og er tilrettelagt af samme produktionsselskab, der var indstillet til Cavlingprisen for Sexisme bag skærmen om den sexistiske kultur på TV 2. Det er med andre ord stærke og erfarne kræfter, der står bag.

Indimellem interviews med 13 kvindelige, kendte kunstnere, er der de tørre tal. 80 % af kvinder under 30 i musikbranchen har for eksempel oplevet grænseoverskridende adfærd. 10 % af indtjeninger for musik går til kvinder. Og der er en sammenhæng. Kvinderne hopper fra, fordi de enten behandles sexistisk eller ikke vælges til udgivelse, fordi stort set alle magtpersonerne i musikbranchen er mænd.

En branche af muliggørere

Seriens hovedpersoner, kvinderne, må fra alle sider kæmpe mod en seksualisering og ringeagt af dem som kunstnere. Helt fra managere og producere, der vil ændre deres påklædning og kønsudtryk, så de passer ind i bestemte kasser som sød pige eller sexet kvinde, til gatekeepers under tv-produktioner som Toppen af poppen, der kommenterer på deres bagpartier eller påklædning. For ikke at nævne medier og anmeldere, der vurderer kunstnerne på deres udseende.

Dokumentarholdet har interviewet 150 kvindelige musikere til baggrund, og flere meget kendte står frem med navn og ansigt, blandt andet Annika Aakjær, Stine Bramsen, Mathilde Falch, Annette Heick, Katinka Bjerregaard, Filuka og Pernille Rosendahl.

Sexisme i musikbranchen anmeldelse
Filuka
Foto: Agapi Triantafillidis

Andre af seriens kilder har forladt musikbranchen på trods af talent og passion. For som Annika Aakjær siger: ”Et myggestik kan man klare. Men tusind bliver man sindssyg af.”

Det er svært at vide, hvordan man bekæmper den sexisme, der angriber kvinderne fra alle sider. Det er, for at blive i Aakjærs billede, som at skulle klaske en sværm af myg med sine egne to små hænder.

At Martin Brygmann angiveligt har serie-groomet kvinder gennem 17 år har kun været muligt, fordi han har været i en branche fyldt med muliggørere. Forhåbentlig kan denne fremragende dokumentar få branchen til endelig at tage ansvar.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omDRTVDokumentar

Andre TV | Anmeldelser

Mest læste