TV | Nyheder

Ulrich Thomsen skal spille Grundtvig i ny dramadokumentar på DR

Af
Signe Bjørg Granberg
15. november 2023
Grundtvig dramadokumentar på DR
Ulrich Thomsen som Grundtvig i den nye dramadokumentar på DR / Foto: A&M Productions/Alonso Mayo) (Foto: © Alonso Mayo)

Del artikel

DR's nye dramadokumentar handler om fødslen af det moderne danske samfund gennem digteren, præsten, historikeren og politikeren Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Foruden Ulrich Thomsen er der flere store navne på rollelisten.

Til maj næste år har DR premiere på en ny dramadokumentar, der fortæller historien om Nikolai Frederik Severin Grundtvig.

Serien fokuserer på tre af de mest afgørende perioder af Grundtvigs liv og dækker de vigtigste sider i hans virke: Digteren, præsten og politikeren.

Blandt andet er seerne med, når han skriver ”Dejlig er den himmelblå”, da han får Vartov kirke i København og da han som politiker er med ved Grundlovens tilblivelse og vedtagelse.

Programchef i DR, Anne Garlichs, fortæller om baggrunden for at sætte fokus på netop Grundtvig:

– Når vi har valgt at skildre Grundtvig, er det, fordi han har haft enorm betydning for vores kulturarv, og hans tanker og idéer har haft indflydelse på meget af det, vi i dag betragter som en selvfølge: Vores demokrati, vores ytringsfrihed, vores adgang til uddannelse, vores foreningsliv, efterskoler og højskoler og ikke mindst de sange, vi i generationer har sunget til højtider og de store mærkedage i livet.

Dramadokumentaren er skabt ud fra en omfattende research og i samarbejde med førende Grundtvig-eksperter og -forskere, som også medvirker i serien, bl.a. Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet.

Grundtvig dramadokumentar på DR
Mads Reuther i midten spiller den unge Grundtvig i DR's nye dramadokumentar
Foto: DR

Serien er skrevet af Jacob Tingleff, Jacob Katz Hansen og Sofie Rasch og instrueret af Christian Dyekjær efter idé af Søren Hermansen. Adam Price er dokumentarens executive producer.

I de centrale roller finder man Ulrich Thomsen som den voksne Grundtvig, Josephine Park som Marie Toft, den unge godsejerfrue som Grundtvig forelsker sig i, Mads Reuther som den unge Grundtvig, Laura Bro som den voksne Lise, Grundtvigs første hustru, Solvej Sonne Horn som den unge Lise, Nicolaj Kopernikus som Grundtvigs nære ven Sibbern, Kirsten Lehfeldt som Grundtvigs mor og Jesper Asholt som Grundtvigs far.

Grundtvig-dokumentaren får premiere på DR og DRTV i maj 2024.

Del artikel