Film | Guides

De 6 bedste film på streaming i 2023 indtil videre

Af
Daniel Lindekilde Engberg
28. juni 2023
Bedste streamingfilm i 2023 indtil videre
'Tetris' / Foto: Apple TV+

Del artikel

Vi ser tilbage på nogle af de bedste film, der er udkommet direkte til streaming i løbet af det sidste halve år.

Vi er nu halvvejs igennem 2023, og flere store film har set dagens lys. I denne artikel kigger vi tilbage på de fortællinger, der gjorde sig til den lille skærm. Her er vores bud de bedste streamingfilm i 2023 indtil videre.

Still: A Michael J. Fox Movie

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/still_photo_01.jpg
Foto: Apple TV+

Du kender ham fra Tilbage til Fremtiden, Blomsterbørns børn, Spin City og sikkert meget mere. Michael J. Fox var for en stund et af de hotteste navne i Hollywood. Han gik dog rundt med en hemmelighed i næsten ni år. Han led af Parkinsons.

For første gang fortæller den elskede skuespiller sin historie fra barndom til nu i denne kærlige dokumentar, der gør brug af fantastiske genskabelser og en masse arkivoptagelser, der ikke har været vist tidligere.

Et livsbekræftende portræt, der viser, at uanset hvor meget modgang, man møder, er livet værd at kæmpe for.

Still: A Michael J. Fox Movie kan ses på Apple TV+.

Tetris

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/tetris_photo_0101.jpg
Foto: Apple TV+

Historien bag det populære spil om de faldende geometriske figurer er lige så utrolig, som den er spændende. Året er 1988, og alle er på udkig efter det næste nye store spil.

Tetris følger den desperate Henk Rogers, spillet med bravur af Taron Egerton, der falder over Tetris og vil anskaffe sig rettighederne til at distribuere spillet. Det er ikke en normal forretningshandel, for der er stor forvirring om, hvem der egentlig ejer spillet. Det udvikler sig hurtigt til en kamp mod uret, der bringer ham til alt fra Japan og USA til Sovjetunionen.

Undervejs behandler den kærligt temaer som østlige kontra vestlige idealer og viser, at bureaukrati ikke behøver at være en kedsommelig affære. Snarere det modsatte faktisk.

Tetris kan ses på Apple TV+.

Lige før døden

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/lige-for-doden.jpg
Foto: Bullit Film

Lige før døden er en vellykket dokumentar, der agerer som noget af en samtalestarter. I dokumentaren følger vi patienter og personale på Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor man ender, hvis døden er sikker, og det eneste man kan gøre er at gøre den sidste stund så komfortabel som mulig.

Den går ikke kun tæt på patienter, og den ubehagelige proces det er langsomt at dø, men er lige så interesseret i, hvordan det påvirker personalet. De vil for alt i verden hjælpe, men den bedste måde at hjælpe på er måske ikke altid lovlig og er fyldt med etiske overvejelser.

Lige før døden vil vise, hvordan livet er på en palliativ afdeling. Det lykkes den med, men ender også med at stille en masse spørgsmål om menneskers forhold til døden. Noget, ingen kan undslippe, og alle skal tage stilling til.

Lige før døden kan ses på DRTV.

Peter Pan & Wendy

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/peter-pan.jpg
Foto: Disney Enterprises

Du kender formodentlig allerede historien om Peter Pan og Wendy. Ellers har du i hvert fald hørt om den. Den nyeste filmatisering af den gamle klassiker læner sig både op ad den gamle Disney-tegnefilm, men også det originale værk af J.M. Barrie.

Wendy Darling er på nippet til at blive voksen. Noget, hun ikke føler sig helt klar til. Når drengen, der ikke vil blive voksen, dukker op, er overraskelsen stor. Wendy tager dog uden tøven med ham til den magiske ø, Ønskeøen, hvor både morskab og fare venter.

Gennem de eventyrlige sekvenser på Ønskeøen glemmer filmen aldrig tematikken om enten at blive i den barnlige fantasiverden eller blive voksen. Skuespillerne gør det godt over hele linjen, hvor især Jude Laws Kaptajn Klo og Ever Anderson i sin gennembrudsrolle som Wendy Darling fortjener ros.

Peter Pan & Wendy kan ses på Disney+.

The Most Remote Restaurant in the World

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/remote.jpeg
Foto: Henrik Bohn Ipsen/Viaplay

I en alder af kun 28 år blev kokken Paul Andrias Ziska belønnet med to Michelin-stjerner med sin restaurant Koks på Færøerne i 2019. Kun få år efter vælger Ziska at flytte restauranten til den grønlandske by Iliaminaq, der har et indbyggertal på 51 imens de leder efter nye, permanente lokaler på Færøerne.

Dokumentaren følger den tre måneder lange flytteproces, hvor alt skal gøres klart til den nye åbning. En helt ny menu skal sammensættes, strøm og vand skal sluttes til, og et køkken, der er en Michelin-kok værdig, skal istandsættes. En utrolig kaotisk oplevelse, hvor man er med som fluen på væggen i dette organisatoriske inferno.

The Most Remote Restaurant in the World pryder sig med den fantastiske grønlandske natur og den herlige mad, der giver lyst til at bestille en billet til Grønland for at smage på den. Det er en hyldest til dem, der vil ofre næsten alt for perfektion.

The Most Remote Restaurant in the World kan ses på Viaplay.

The Last Kingdom: Seven Kings Must Die

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-06-28/tlk-s-21-02-stills-mp-109-1.jpg
Foto: Netflix

I år fik vi endelig det sidste punktum i fortælling om Uthred fra serien The Last Kingdom. Det er et kærkomment farvel til karaktererne, selv om filmen også fungerer som et enkeltstående værk.

Kong Edvard er død. Det er en hændelse, hvori Irland ser sit snit til endelig at overtage magten i England. Den unge prins, Aethelstan, står til at overtage tronen, men hans nye og tætteste rådgiver agerer som slangen i Edens Have i et ondt magtspil. Krigeren Uhtred, der har rødder både i engelsk adelighed og de mere hedenske folkefærd, samler sine følgere i håbet om at få fornuften frem i Aethelstan og forhindre en åben krig i England.

Filmen blander fint storslået middelalderaction i flere store kampscener sammen med politiske intriger og magtkampe.

The Last Kingdom: Seven Kings Must Die kan streames på Netflix.

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste