Serier | Guides

De 10 bedste serier på Disney+

Af
Steffen Lomholt Pedersen
23. juni 2023
De bedste serier på Disney+
The Mandalorian / Foto: Disney+

Del artikel

Hvis du er til superhelte og stjernekrig, er et abonnement på Disney+ ikke til at komme udenom. Men hvad er der ellers at komme efter? Her er vores bud på de bedste serier på den amerikanske streamingtjeneste.

Udbuddet af film og serier bliver stadig større og større på streamingtjenesten Disney+, der blev lanceret i Danmark i september 2020. Der er masser at vælge imellem, men hvad skal du se? Vi stopper op for et øjeblik og gør status. Her er vores top-10 over de bedste serier på Disney+ i dag.

1. The Mandalorian
2. It’s Always Sunny in Philadelphia
3. Daredevil
4. The Simpsons
5. X-Files
6. Andor
7. American Crime Story
8. The Bear
9. Only Murders in the Building
10. American Horror Story

1. The Mandalorian

År: 2019 - 2023
Genre: Action, eventyr, fantasy, sci-fi

The Mandalorian var med til at kickstarte Disney+ herhjemme og er stadig i dag et af de største trækplastre på streamingtjenesten. Hvis du er Star Wars-fan er The Mandalorian ikke til at komme udenom, og særligt de første to sæsoner var med til at give nyt liv til franchisen, hvilket der var hårdt brug for i kølvandet på de tre forfærdelige sequel-film med Kylo Ren (Adam Driver), Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) og Poe Dameron (Oscar Isaac).

Tidligere i år udkom så tredje sæson, der ikke helt formår at holde seriens ellers høje niveau. I sæson tre falder vores to hovedpersoner, dusørjægeren Din Djarin og Force-brugeren Grogu, lidt ud af historien og bliver i stedet overskygget af en ny karakter, der dog har rødder helt tilbage fra Star Wars: The Clone Wars-animationsserien. The Mandalorian er dog stadig voldsomt underholdende og klart en af de bedste grunde til at abonnere på Disney+.

2. It’s Always Sunny in Philadelphia

År: 2005 - 2023
Genre: Komedie

Alene det at It’s Always Sunny in Philadelphia har været i gang siden 2005 vidner om, at komedieserien ganske enkelt er noget for sig. Serien skulle lige finde sig selv i løbet af den første sæson, og det var faktisk først, da Danny DeVito blev en del af castet i sæson to, at det virkelig begyndte at stikke helt af. Det ene afsnit er mere skørt end det andet, og som seer skifter du konstant imellem at krumme tæer og dø af grin.

Serien handler om en gruppe egocentriske, selvoptagede tåber, der sammen driver en irsk bar i Philadelphia. De forsøger konstant at finde den nemme vej til succes, penge og kærlighed, hvilket selvfølgelig altid ender galt. I serien medvirker blandt andre Charlie Day (The Super Mario Bros. Movie), Rob McElhenney (Welcome to Wrexham), Kaitlin Olson (Flipped), Glenn Howerton (Velma) og ja, Danny Devito samt en masse andre, der medvirker i form af forskellige cameos. Giv den et kig, hvis du ikke kender serien.

3. Daredevil

År: 2015 - 2018
Genre: Action, krimi, drama, fantasy, sci-fi, thriller

Det er sådan set Netflix, der skal have ros for at lave serien her. Daredevil så først dagens lys, da den udkom i 2015 hos Disneys konkurrent, men er sidenhen købt og solgt til Disney. Før 2015 var superhelten blevet forsøgt vækket til live i en live-action-udgave tilbage i 2003 med Ben Affleck i hovedrollen (Operation Argo, Good Will Hunting), men det blev ikke ligefrem til nogen stor succes. Derfor var det måske med nogen skepsis, da Charlie Cox (Stardust) overtog rollen som den rødklædte selvtægtsmand.

Al tvivl blev heldigvis blæst fuldstændig af banen, da det viste sig, at Daredevil-serien var alt det, som filmen ikke var. Daredevil har nogle smukt koreograferede actionsekvenser, serien er loyal over for den originale tegneseriefigur, skuespillerne passer til deres roller, og særligt Vincent D’Onofrio (Men in Black, Full Metal Jacket) leverer i rollen som skurken Wilson Fisk.

Daredevil blev tilmed startskuddet på en hel stribe af mindre superhelte, der alle fik deres egen serie – helt isoleret fra det ellers hastigt voksende Marvel-univers hos Disney. Jessica Jones, Luke Cage og Iron Fist leverede sømmelig underholdning, selv om ingen af serierne var fejlfri. Deres fællesserie The Defenders blev heller ikke det hit, skaberne havde håbet på. Det blev til gengæld The Punisher med Jon Bernthal i titelrollen – og både han og Charlie Cox står nu til at skulle gentage deres roller som en del af Disneys Marvel-univers.

4. The Simpsons

År: 1989 - 2023
Genre: Animation, komedie

Det er formentligt de færreste, der kræver nogen større introduktion til The Simpsons. Serien har været i gang i mere end tre årtier, og selv om mange er enige om, at seriens bedste dage er bag den, så er det ikke til at komme udenom, at The Simpsons ganske enkelt er en af de største og mest betydningsfulde animationsserier nogensinde, hvor vi selvfølgelig følger den ugidelige Homer og hans familie i den amerikanske by Springfield.

Med 751 afsnit i skrivende stund kan det være svært at vurdere, hvor man skal begynde. Det er tydeligt at mærke på de første sæsoner, at de har nogle år på bagen. Et afsnit varer heldigvis kun 20 minutter, så det letteste er måske bare at prøve sig frem. Er det for uoverskueligt, kan du alternativt kigge mod serier som Futurama og Disenchantment, der også er lavet af Matt Groening. Én af skaberne bag The Simpsons.

5. X-Files

År: 1993 - 2018
Genre: Krimi, drama, mystik, sci-fi, thriller

Hvis du er til science fiction, aliens og uhygge, har du formentligt allerede stiftet bekendtskab med X-files - Strengt fortroligt på dansk. Serien er et tv-klenodie fra 90’erne, hvor vi følger de to FBI-agenter, Fox Mulder (David Duchovny) og Dana Scully (Gillian Anderson), imens de forsøger at løse den ene mystiske sag efter den anden. På deres vej stifter de bekendtskab med alt fra mutanter, menneskeædende insekter, en dukke, der dræber små børn og en mand lavet af slim.

Det lyder absurd, men det er vældig underholdende. Mulder og Scully er dertil en interessant duo at følge, da de på mange punkter er vidt forskellige med hver deres tilgang til arbejdet. Serien løb i første omgang i ni sæsoner indtil 2001. Siden da er der kommet to nye til, men tonen og stemningen blev aldrig helt den samme i de nye afsnit. Der er en gennemgående historie, men ikke mere end at du sagtens kan dykke ned i et tilfældigt afsnit, så længe du er med på præmissen for serien.

6. Andor

År: 2022
Genre: Action, eventyr, drama, sci-fi, thriller

Hvis du har set Rogue One: A Star Wars Story, undrer du dig måske over, hvordan der kan blive lavet en serie baseret på en af filmens hovedkarakterer, rebel-kaptajnen Cassian Andor (Diego Luna). Andor foregår dog inden begivenhederne i filmen fra 2016, og vi møder Cassian inden, han bliver en officiel del af rebellernes oprørsalliance. Det går dog ikke lang tid, før en række hændelser gør, at Cassian må flygte fra imperiet - og lige ind i armene på oprørsgrupperne.

Andor blev af mange kaldt en slags Star Wars for voksne, og det er måske ikke helt forkert. Andor har i hvert fald en helt anden tone og et helt andet tempo end nogle af de andre Star Wars-serier. Den er ikke ligeså actionfyldt som de andre produktioner, og stemningen føles mere tung. Du skal formentligt stadig være Star Wars-fan for at få mest muligt ud af Andor, men er du det, og savner du noget nyt i Stjernekrigs-universet, så er Andor et oplagt bud.

7. American Crime Story

År: 2016 - 2023
Genre: Biografi, krimi, drama

American Crime Story dykker ned i en række famøse og bredt omdiskuterede retssager fra det amerikanske retsvæsen. Hver sæson tager udgangspunkt i en ny sag, og vi begynder med retssagen over dem alle - nej, ikke den med Johnny Depp. Det er selvfølgelig The People Vs. O. J. Simpson, der ligeledes er undertitlen for seriens første sæson. Her følger vi retssagens hovedpersoner, både forsvarere, anklagere og ikke mindst O. J. Simpson selv, der i serien bliver spillet af Cuba Gooding Jr. (Men of Honor, Outbreak).

På elegant vis formår serien at komme omkring retssagens mange detaljer og forklarer blandt andet hvorfor, O. J. Simpson formåede at blive frikendt, selvom der var en betydelig mængde beviser, der talte imod det. Det bliver aldrig kedeligt, og skuespillet er i topklasse. Princippet er de samme for de efterfølgende to sæsoner, der handler om mordet på modedesigneren Gianni Versace og sagen om Bill Clinton og Monica Lewinsky. Første sæson er dog på mange punkter lige en tand bedre end de efterfølgende.

8. The Bear

År: 2022
Genre: Komedie, drama

Et af de sidste bud på listen her er også blandt de nyeste. The Bear udkom sidste år, og selvom vores anmelder skrev, at serien giver dig stress, så løb The Bear stadig af sted med varme anbefalinger. Serien handler om den unge kok Carmen ‘Carmy’ Berzatto (Jeremy Allen White), der efterlader de prominente restauranter i New York til fordel for sin families sandwich-shop i Chicago - og det går ikke stille for sig.

Der bliver råbt og skreget på den lille restaurant, og seerne er med lige i orkanens øje. Det er både virkelig sjovt og samtidig meget dramatisk. Første sæson består af i alt otte episoder, der varer omkring en halv time hver, så det er ikke verdens længste serie. Sæson 2 er også lige blevet skudt i gang på Hulu, så det varer nok ikke længe, før den også kan ses på Disney+.

9. Only Murders in the Building

År: 2021 - 2023
Genre: Komedie, krimi, drama, mysterie, thriller

Only Murders in the Building er en anmelderrost serie, der kombinerer lige dele mordmysterium og komedie på en unik og fængslende måde. Serien følger tre naboer, der bliver amatørdetektiver, da et mord finder sted i deres lejlighedskompleks. I serien medvirker et stjernespækket hold, hvor du blandt andet finder Steve Martin (Three Amigos!), Martin Short (også Three Amigos!) og Selena Gomez (Hotel Transylvania) på rollelisten.

Kemien mellem karaktererne er til at tage og føle på, og det bidrager til seriens charme. Only Murders in the Building er skarp og vittig, hvilket, sammen med geniale ordudvekslinger og uforudsete twists, er med til at fastholde seernes interesse. Det er en forfriskende og overraskende vanedannende serie - særligt for fans af krimidramaer med et komisk islæt.

10. American Horror Story

År: 2011 - 2023
Genre: Drama, horror, sci-fi, thriller

American Horror Story er en banebrydende antologi-serie, der har fængslet seerne, siden serien havde debut i 2011. Hver sæson præsenterer en unik og selvstændig historie, der udforsker forskellige temaer og undergenrer inden for gysergenren. Hver sæson består af et nyt ensemble af skuespillere, der bringer de kolde fortællinger til live. Ofte er der også et par overraskelser på rollelisten, som da Lady Gaga var med i seriens femte sæson.

Med sin særlige visuelle stil, foruroligende atmosfære og tankevækkende historiefortælling udfordrer American Horror Story den måde, som gyserserier og film ellers normalt er bygget op på - uanset om det så handler om hjemsøgte huse, hekse eller et makabert cirkus.

Del artikel

Andre Serier | Guides