Film | Guides

12 danske biograffilm, du kan se frem til i det kommende halvår

Af
Louise Due
7. september 2023
Fanny Bornedal og Nikolaj Coster Walder i 'Nattevagten – Dæmoner går i arv'
Fanny Bornedal og Nikolaj Coster Walder i 'Nattevagten – Dæmoner går i arv' / Foto: ​Christian Geisnæs ​/ Nordisk Film

Del artikel

Hele følelsesregistret bliver vækket til live med det kommende halvårs danske filmpremierer, der byder på både dramaer, dokumentarer, komedier og thrillers.

Der er masser af nye stærke danske filmoplevelser på vej i biograferne det næste halve år. Her er de 12 danskproducerede spillefilm, du kan se frem til i de kommende måneder. De er listet i den rækkefølge, de får premiere.

MUNKEN

Munken er historien om en anerkendt dansk HIV-forsker, som efterlader både familie og job hjemme i Danmark for at blive buddhistisk munk i Sri Lanka. Dokumentaristparret Mira Jargil (Reunited) og Christian Sønderby (Side om side) portrætterer munkens levevis og forsøger at afdække, om det virkelig er lykken for det moderne menneske på denne måde at trække stikket fuldstændig. På grund af uoverensstemmelser må projektet dog afbrydes, og det bliver først genoptaget en række år senere, hvor historien tager en drejning, da munkens nu voksne søn tager kontakt til filmholdet.

Munken får premiere 21. september 2023.

INNOCENCE

Førstehåndoptagelser og hjemmevideo fra afdøde soldater sammenflettes i dokumentaren Innocence, der skildrer historien om unge israelske piger og drenge, som presses til værnepligt. En historie, der aldrig før er fortalt, men som instruktør Guy Davidi nu sætter fokus på i forsøget på at gøre op med det pres, de unge møder i tjenesten. Flere hundrede israelske unge har begået selvmord som resultat af det, Guy Davidi anser for at være militær korruption.

Innocence får premiere 28. september 2023.

BASTARDEN

Bastarden er et historisk drama, der fik verdenspremiere på Venedig Filmfestival og blev udtaget til hovedkonkurrencen som den første danske spillefilm siden 1990. Historien er baseret på Ida Jessens bestseller Kaptajnen og Ann Barbara, og instruktør Nikolaj Arcel har i samarbejde med Anders Thomas Jensen udviklet filmens manuskript.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen som den fattige soldat Ludvig Kahlen, hvis mål er at følge kongens opfordring til at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Kahlen får dog hurtigt en fjende, den nådesløse godsejer Frederik De Schinkel, som spilles af Simon Bennebjerg. Kahlen er af den overbevisning, at jorden tilhører ham og ikke kongen, hvilket fører til en ulige kamp, hvor både penge og kærlighed bliver sat på højkant.

Bastarden får premiere 5. oktober 2023.

HYGGE!

Hygge!
'Hygge!'
Foto: Christian Geisnæs / Scanbox

Instruktør Dagur Kári står bag filmen Hygge!, der som titlen antyder byder indenfor til en hyggelig aften, hvor syv venner med tætte familierelationer mødes til en god middag. Glansbilledet slår dog hurtigt revner, idet en farlig selskabsleg igangsættes, og hemmeligheder og intriger dukker op til overfladen.

Sofie Torp spiller den genstridige værtinde, der forsøger at rippe op i fortiden, mens Joachim Fjelstrup, Olivia Joof Lewerissa og Jesper Groth er blandt nogle af de medvirkende, som forsøger at bevare den gode stemning, inden alle de gamle skeletter vælter ud ad skaber og truer med at ødelægge familiefreden.

Hygge! får premiere 26. oktober 2023.

SYNKEFRI

Synkefri er baseret på virkelige hændelser og er tænkt som et kærlighedsbrev til instruktør Christian Andersens mor, der mistede sin daværende mand i en ulykke ved Hirtshals Havn i 1981. I filmen skildres ulykken, hvor den synkefri redningsbåd RF2 forliste under en redningsaktion, og ni mænd mistede livet.

Da myndighederne placerer ansvaret hos styrmanden på båden, beslutter hans søn, Henrik (Sylvester Byder), sig for at jagte sandheden og rense sin fars navn. En jagt, der udover at skabe kontroverser med byens fiskere, også truer med at splitte Henriks familie ad.

Synkefri får premiere 30. november 2023.

NATTEVAGTEN – DÆMONER GÅR I ARV

Nattevagten - dæmoner går i arv
'Nattevagten - Dæmoner går i arv'
Foto: ​Christian Geisnæs ​/ Nordisk Film

Nattevagten – Dæmoner går i arv er en opfølger til Nattevagten fra 1994. Emma (Fanny Bornedal) tager jobbet som nattevagt det sted, hvor hendes forældre blev forsøgt dræbt af den psykopatiske seriemorder, kommissær Wörmer (Ulf Pilgård).

I et forsøg på at udrede, hvad der forårsagede hendes forældres traumer for knap 30 år siden, får Emma iværksat et uautoriseret møde med Wörmer. Et møde, der sætter gang i en kædereaktion af skæbnesvangre begivenheder.

Foruden Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia og Ulf Pilgård, som også medvirkende i den første film fra 1994, er Alex Høgh Andersen, Paprika Steen og Sonja Richter nu også på rollelisten.

Nattevagten – Dæmoner går i arv får premiere 14. december 2023.

BEDRE TIDER

Bedre tider
'Bedre tider'
Foto: Anne Schwartz / SF studios

Filmen Bedre tider er instruktør Milad Avaz' første spillefilm efter at havde medvirket som manuskriptforfatter på filmene Mens vi lever og Kollision. Historien tager udgangspunkt i begivenheder fra Milad Avaz' egen barndom, hvor hans far ejede et bageri. I Bedre tider er det Lars Brygman, der spiller den optimistiske arbejdshest af en far, Vagn, som ejer et bageri og er alenefar til Oscar (Ari Alexander), Karl (Sebastian Jessen) og Lukas (Andreas Jessen).

Bageriet står på randen af konkurs, og Vagn beslutter sig derfor at lægge en plan, hvor han ved at lave verdens største træstamme, kan tjene pengene hjem. De tre brødre står klar til at hjælpe deres far, alt imens de hver især bearbejder sorgen over at have mistet deres mor.

Bedre tider får premiere 21. december 2023.

MR. FREEMAN

Mr. freeman
'Mr. Freeman'
Foto: Jens Wognsen / Nordisk Film

Instruktør Mads Matthiesen står bag dramaet Mr. Freeman, der følger den ensomme teenager Simone, som indleder et onlineforhold med Freeman. Freeman er en sød fyr fra Ghana, og da Simone får overbevist sine forældre om at invitere ham på besøg i Danmark, begynder deres relation at udvikle sig. En udvikling og relation, som familien er stærke modstandere af, hvorfor Simone igangsætter en større lavine af oprør, der langsomt splitter familien ad.

Mr. Freeman får premiere 4 januar 2024.

FOR EVIGT

For evigt
Ulaa Salim, Nanna Øland Fabricius og Simon Sears i 'For evigt'
Foto: Morten Rygaard / Nordisk Film

Der er langt mellem de danskproducerede science fiction-film, men For evigt er undtagelsen, der bekræfter reglen. Filmen er instrueret af Ulaa Salim og er fortællingen om et voldsomt jordskælv, der forårsager en mystisk sprække på bunden af Atlanterhavet. Et enestående naturfænomen, der hurtigt viser sig at kunne udgøre en mulig trussel mod menneskeheden.

Elias, som spilles af Simon Sears, får en nøglerolle på det hold af videnskabsfolk og forskere, som skal lukke sprækken. Et projekt, som ripper op i fortiden, da han pludselig står ansigt til ansigt med sin store kærlighed, Anita (Nanna Øland Fabricious), og det liv, han dengang fravalgte.

For evigt får premiere 11. januar 2024.

DEN GRÆNSELØSE

Den grænseløse
'Den grænseløse'
Foto: Armands Virbulis / Nordisk Film

Den grænseløse er 2. kapitel i den nye serie om Afdeling Q og endnu en filmatisering baseret på den bedstsælgende krimiforfatter, Jussi Adler Olsens romaner. Denne gang bliver Afdeling Q hvirvlet ind i en drabssag om en ung kvindelig skoleelev, der viser sig at have forbindelse til den lokale politikreds og en hemmelig soldyrkende kult. Drabet, der dengang blev skrinlagt som en trafikulykke, kaster nu Carl (Ulrich Tomsen), Rose (Sofie Torp) og Assad (Afshin Firouzi) ud i et opklaringsarbejde, der også ripper op i deres egen traumatiske og mørke fortid.

Instruktør Ole Christian Madsen, der bl.a. står bag Rejseholdet og Flammen og Citronen, udgør sammen med manuskriptforfatter Jakob Weis (Den tid på året) et nyt makkerpar i produktionen af denne spillefilm.

Den grænseløse får premiere 2. februar 2024.

CYKOSE

Cykose
'Cykose'
Foto: SF Studios / Det Danske Filminstitut

Cykose er den første danske spillefilm, som har opnået en Green Film-certificering, og den baner dermed vejen for et mere bæredygtigt produktionsmiljø. Filmen er instrueret af Kari Vidø og følger Lulu (Zoe Bryan Hertz), der i en nærdødsoplevelse får øjenkontakt med pige. Noget forandrer sig, og Lulu begynder herefter at føle sig forfulgt. Da hun møder Mads (August Issac Carter), som er synsk, åbner der sig et univers af uforklarlige hændelser, og Lulu begynder at ønske, at hun aldrig havde mødt Mads.

Cykose får premiere 8. februar 2024.

ROM

Rom
'Rom'
Foto: Thomas Howalt Andersen / Scanbox

En romantisk weekendtur til Rom ender med et større trekantsdrama i denne film af instruktør Niclas Bendixen. Turen går ikke som forventet, da Gerda (Bodil Jørgensen) møder sin tidligere karismatiske kunstlærer og flamme, Johannes (Rolf Lassgård). Husbonden Kristoffer (Kristian Halken) havner pludselig på sidelinjen, mens minder vækkes til live i Gerda, der nu ivrigt forsøger at jagte sin ungdom i den italienske hovedstad.

Rom får premiere 22. februar 2024.

Del artikel

Andre Film | Guides