Film | Guides

Månedens biografguide: Her er de bedste film i biografen i september 2023

Af
Claus Nygaard Petersen
30. august 2023
Biograf guide september
Kenneth Branagh som mesterdetektiven Hercule Poirot er igen klar til at opklare spektakulære mordmysterier, denne gang i Venedig / Foto: 20th Century Studios

Del artikel

Endnu en måned med masser af film i biografen, og vi har fundet frem til de mest interessante, du skal se.

Barbenheimer triumferer stadig i de danske biografer, selv om udfordrerne gør, hvad de kan for at klemme sig ind mellem den pink publikumsbombe.

Store skuespillere i typiske Oscar-maddingsfilm, en populær actionbasker-franchise samt en detektiv med en prægtig moustache er blandt de håbefulde og sandsynlige arvtagere i toppen af biolisten.

Kombineret med gys, science fiction og spændende danske film er udvalget ikke helt dumt. Så skulle det danske efterår vise sig fra sin mest regnvåde side, er der rigeligt med underholdning i biografens mørke.

Golda

At Helen Mirren er en skuespiller i den absolutte top, er der ingen tvivl om. Oscar-vinderen nærmer sig 60 år som aktiv i film og serier, og i de senere år har hun specialiseret sig i berømte statsoverhoveder.

Russiske Katarina den Store og både Elizabeth 1. og selvfølgelig Elizabeth 2. – som indbragte Mirren karrierens eneste Oscar – pryder CV’et.

Nu står den på den tidligere israelske premierminister, Golda Meir. Golda har fokus på begivenhederne omkring den 19 dage lange Yom Kippur-krig, hvor politikeren både skal forholde sig til de ydre trusler samt et skrantende helbred.

Golda kan ses i biograferne fra 7. september.

The Nun 2

En af de mest profitable franchises i nyere tid er The Conjuring-filmene og deres spin-offs. Den første The Nun blev ikke ligefrem nogen anmeldersucces, men publikum elskede den.

Den var samtidig ret billig at lave, og det krævede selvfølgelig en efterfølger. Og nu fem år efter får vi The Nun 2.

Filmen foregår fire år efter begivenhederne i den forrige film, og endnu en gang skal den unge nonne Irene (Taissa Farmiga) krydse klinger med dæmonen Valak (Bonnie Aarons), som er titlens kutteklædte gespenst.

The Nun 2 kan ses i biograferne fra 7. september.

Den blå kaftan

I vrimlen af engelsksprogede film kan det til tider virke skræmmende at give sig i kast med et andet sprog. Men gør man det, venter der nogle gange oplevelser af en helt ekstraordinær kaliber.

Hvis man skal tro de udenlandske anmeldere og den dragende trailer, er Den blå kaftan september måneds lille biografperle.

Det er et smukt lille kærlighedsdrama om ægteparret Halim (Saleh Bakri) og Mina (Lubna Azabal). De har sammen en lille kaftan-butik i Marokko, hvor den unge Youssef (Ayoub Missioui) bliver ansat som lærling. Halim kan ikke få øjnene fra ham, og snart udvikler beundringen sig til regulære følelser. Det rørende LGBTQ-drama – der i øvrigt er en dansk co-produktion og har musik af komponist Kristian Eidnes – kommer til at gå direkte i hjertekulen, hvad enten man har lyst til det eller ej.

Den blå kaftan kan ses i biograferne fra 7. september.

After 5: After Everything

After, After, After. Muligvis den mest toksiske filmserie de sidste 10 år – og det siger ikke så lidt – får nu endelig en sluning med After 5: After Everything.

Kombinationen af 50 Shades of Grey for teenagere og fanfiction over popstjernen Harry Styles er gået direkte i bukserne på publikum, til trods for at filmene mildest talt er af tvivlsom kvalitet.

Men nu skulle det være sikkert, at vi får slutningen på Tessa (Jospehine Langford) og Hardins (Hero Fiennes Tiffin) tumultariske og intrigante forhold. Får de rent faktisk hinanden, eller er der flere forhindringer for en lykkelig slutning?

After 5: After Everything kan ses i biograferne fra 14. september.

Mordet i Venedig

Fat to fingre om det imaginære moustache, og få din indre detektiv på, når vi endnu en gang skal opklare et mord med Hercule Poirot (Kenneth Branagh).

Selv om Poirot egentlig er gået på pension, bliver han nødt til at træde til, da en deltager til en ånde-seance, som detektiven er med til, bliver myrdet.

Kenneth Branagh sidder endnu en gang i instruktørstolen, og trods mange gode elementer har hans to forrige Poirot-film ikke været helt oppe at ringe. Men med knapt så meget fokus på superstjerner i de forskellige roller og mere på den gode historie kunne det se ud, som om tredje gang er lykkens gang.

Mordet i Venedig kan ses i biograferne fra 14. september.

Retribution

Liam Neesons karriere kan groft sagt deles op i to dele. De fremragende dramaroller og actionbaskerne, som der er kommet flere af, jo ældre skuespilleren er blevet.

Vi får fornøjelsen af begge sider i september, og i første omgang er der rendyrket action i Retribution.

Neeson spiller bankmanden Matt. Ganske som han plejer, er han ved at køre børnene i skole, da han får et opkald på mobilen. Hvis bilen stopper med at køre, bliver den sprunget i luften. Retribution er en genindspilning af den spanske El desconocido og ser ud til at være et underholdende miks af 90'er-hittet Speed med Keanu Reeves og Joel Schumachers undervurderede Phone Booth.

Retribution kan ses i biograferne fra 14. september.

Det store Glitch/Paradisets børn

Det er sjældent, at danske film uden støtte fra Det Danske Filminstitut finder vej til biograferne herhjemme.

Derfor er det så meget desto mere spændende, hvad debutanten Søren Peter Langkjær Bojsens Det store Glitch/Paradisets børn byder på. Ambitionen lyder i hvert fald til at være i den høje ende at dømme ud fra handling og trailer.

De to venner Ronja og Serber er i midt-20'erne og lever en almindelig tilværelse. Men tilsat et hemmeligt netværk og en forelskelse begynder grænserne mellem virkelighed og fiktion langsomt at blive udvisket.

Det store Glitch/Paradisets børn kan ses i biograferne fra 14. september.

Prison 77

En af de allerbedste thrillers i 10'erne er Alberto Rodríguez' isende seriemorderkrimi La isla mínima/Marshland. Med nervepirrende og intens stemning fra start til slut er den spanske film et must-see for fans af David Finchers Seven, Mindhunter og dets lige.

Rodríguez’ nyeste film er Prison 77, som handler om transitionsperioden efter det diktatoriske Franco-styres opløsning.

Politiske fanger hungrer efter amnesti, men bureaukratiske efterdønninger fra styret vanskeliggør den proces og driver fangerne til ekstremer for at opnå frihed. Blandt skuespillerne finder vi Miguel Herrán, som mange vil genkende fra hans populære rolle Rio i Netflix’ bankrøverserie Papirhuset.

Prison 77 kan ses i biograferne fra 14. september.

Hør lige her!

Månedens gode grin kommer fra Norge. Kaveh Tehranis Hør lige her! er baseret på Gulraiz Sharifs coming-of-age-bog fra 2021 og handler om den 15-årige Mahmoud.

Det er sommerferie, og i stedet for at slappe fuldstændig af skal han guide for onklen Ji, der kommer til Oslo fra Pakistan.

Samtidig skal Mahmoud holde øje med sin frembrusende lillebror Ali, så der er rigeligt at se til. I en måned fyldt med action, drama og gys kan den norske komediefilm blive et rigtigt kærkomment friskt pust.

Hør lige her! kan ses i biograferne fra 14. september.

Dumb Money

Adam McKays Oscar-vinder The Big Short fra 2015 formåede på fornem vis at formidle tør finanshandel på en letforståelig og cool måde.

Derfor er forventningen lidt den samme, når Craig Gillespie (I, Tonya og Pam & Tommy) sidder i instruktørstolen på Dumb Money, og Paul Dano, Pete Davidson og Seth Rogen er på rollelisten.

Filmen handler om det kaos, som opstod på Wall Street i slutningen af januar 2021, hvor internetbrugere besluttede sig for at investere kraftigt i aktier fra butikskæden GameStop. Resultatet var, at en hulens masse penge skiftede hænder på kort tid, og finansfolkene bogstavelig talt blev taget på sengen og sendt til tælling – dog kun i et par dage.

Dumb Money kan ses i biograferne fra 21. september.

The Expendables 4

Det handler ikke så meget om den gode historie i Sylvester Stallones The Expendables-film. Snarere er det nostalgisk glæde over at se gamle actionikoner sparke røv igen, selv efter deres storhedstid er overstået.

Nu er vi nået til nummer fire i rækken, og der er efterhånden ikke mange tilbage fra den originale film. Faktisk er det kun Stallone selv og Jason Statham, Dolph Lundgren og den tidligere MMA-kæmper Randy Couture, som er tilbage.

Til gengæld finder vi nyere mestre i at uddele tæv i form af Tony Jaa (Ong Bak og IKO Uwais (The Raid). Så er det lidt nemmere at sluge, at også 50 Cent er en af de nye på Stallones hold, som skal stoppe en skruppelløs terrorist (Uwais) og hans organisation, inden de får hold med at starte en krig mellem USA og Rusland.

The Expendables 4 kan ses i biograferne fra 21. september.

Munken

Eksistentialistiske kriser kan tage mange former. For Jan Hansen betød det, at den anerkendte HIV-forsker og familiefar smuttede fra karriere og familie til fordel for en tilværelse som buddhistisk munk i Sri Lanka.

Umiddelbart en meget ligefrem dokumentarfilm fra duoen Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen. Men en vanskelig hovedperson betyder, at projektet bliver droppet.

Lige indtil Jan Hansens søn Thor tager kontakt til dokumentaristerne igen, og arbejdet bliver genoptaget. Det bliver en vild rejse, som nok skal give en stof til eftertanke.

Munken kan ses i biograferne fra 21. september.

Saw X

Fra oktober 2004 til 2010 var det en fast Halloween-tradition, at der kom en ny Saw-film i biograferne. Derefter er det blevet mere ujævnt med udgivelserne, men ikke desto mindre er vi nu nået til nummer 10 i rækken.

Saw X foregår imellem begivenhederne i Saw og Saw II, og det betyder jo, at den ellers afdøde seriemorder med de mange fantasifulde og makabre fælder, John Kramer (Tobin Bell), igen kan være med.

I denne omgang ryger en lyssky fuskergruppe, der tilbyder mirakelkure mod kræft i hans søgelys, og som altid udløser det et sønderflængende blodbad, hvor hans mange opfindsomme torturfælder igen kommer til deres sadistiske ret.

Saw X kan ses i biograferne fra 28. september.

The Creator

Få instruktører har haft en så heftig rutsjebanekarriere som Gareth Edwards. Alt tegnede ellers lovende med den afmålte og rørende monsterfilm Monsters i 2010. Derfor var han også et inspirerende valg til Godzilla i 2014. Bortset fra, at publikum ikke helt var med på idéen om menneskeligt drama i front frem for monsterslåskamp.

Helt elendigt blev det omkring Star Wars-filmen Rogue One. Kraftig studieindblanding og masser af reshoots – i øvrigt fortaget af Andor-skaberen Tony Gilroy – sendte instruktøren til tælling i et par år.

Nu er Gareth Edwards tilbage i science fiction-land, der umiddelbart lyder som en eksistentiel version af Terminator. Langt ude i fremtiden kæmper menneskeheden for overlevelse mod AI. Den tidligere agent Joshua (John David Washington) bliver hvervet til at finde et magtfuldt våben, som kan betyde undergangen for menneskeheden. Men det viser sig at være lettere sagt end gjort.

The Creator kan ses i biograferne fra 28. september.

Madeleines Paris

Konceptet bag den franske film Madeleines Paris er velkendt. Før George Lucas forsvandt ud i en galakse for lang, lang tid siden, lavede han den fremragende ungdomsfilm American Graffiti (Sidste nat med kliken), og Ricard Linklaters underskønne Before-trilogi handler netop om den ene dag sammen.

I den biografaktuelle film er det sidste dag inden den 92-årige Madeleine (Line Renaud) skal på alderdomshjem. Taxachaufføren Charles (Dany Boon), som skal bringe hende derhen, går med til at tage en rundtur i byernes by.

Det bliver en nostalgisk feel-good-tur, hvor et helt livs minder ender med at skabe et unikt venskab mellem Madeleine og Charles.

Madeleines Paris kan ses i biograferne fra 28. september.

In the Land of Saints and Sinners

Biograf guide september
Liam Neeson og Ciaran Hinds i 'In the Land of Saints and Sinners'
Foto: Mis. Label

Månedens anden Liam Neeson-film i biograferne tegner til at blive endnu en actionbasker, om end mere krimiforankret.

Den 71-årige nordirer spiller en tidligere lejemorder, som netop er gået på pension og gør klar til at nyde sit otium i en lille irsk landsby.

Da en hævngerrig terroristtrio finder frem til ham, bliver freden brudt, og kuglerne begynder at flyve om ørerne på både skyldige og uskyldige i den lille flække. Fingrene er krydsede for, at In the Land of Saints and Sinners ender som et gloriøst miks mellem In Bruges og The Banshees of Inisherin.

In the Land of Saints and Sinners kan ses i biograferne fra 28. september.

Del artikel

Læs mere omBiografFilm

Andre Film | Guides

Mest læste