Film | Guides

Ægte gys eller det rene horrorshow? Her er de bedste og værste remakes af gamle gyserfilm!

AfBrian Mogensen
13. oktober 2023
bedste gyser remakes
'It' fra 2017 gav et skræmmende nyt take på Stephen Kings klassiske gyserhistorie / Foto: Warner Bros.

Del artikel

Enkelte gange bliver en genindspilning faktisk bedre end originalen. Vi har fundet 5 gyser-remakes, der er bedre end de oprindelige film. Og 5, der på ingen måde er.

Det er nemt at brokke sig over, at Hollywood ikke kan finde på nye ting og konstant skal genindspille klassiske film i forsøget på at slå plat på dem endnu en gang uden at skabe noget nyt. Men en gang imellem bliver det faktisk et ganske hæderligt produkt, der kommer ud af en tur mere i maskinen.

DE BEDSTE:

The Fly (1986)

Der var et stort skifte i stemningen fra den originale film fra 1958. Men David Cronenburg ramte hovedet på sømmet med Jeff Goldblum i rollen som videnskabsmanden Seth Brundle, der i forsøget på at opfinde teleportation bliver ”splejset” sammen med en flue.

Fluen formår at holde fast i et tempo, der trækker Brundles transformation i langdrag, uden at det bliver kedeligt. Og samspillet med Geena Davis er fremragende med en fænomenal formidling af hendes kærlighed til ham, der bliver sat på en prøve i takt med hans groteske udvikling.

The Fly kan ses på Disney+.

Dawn of the Dead (2004)

Der var længe en uundgåelig snert af fjollethed over zombier. Selvom filmene siden er blevet kult, var det sjældent særligt respektabelt at lave den slags. Det gik ud over produktionsværdien, og så er det svært ikke at forstærke det hele.

Men da Zack Snyder gav sig til at genindspille George A. Romeros anden film i Dead-serien, gjorde han det så overbevisende, at zombiegenren fik en enorm revival. Det er velfortjent, for Dawn of the Dead tager sig selv lige præcis så seriøst, at den er skræmmende uden at blive højrøvet. Og så var der hurtige zombier med.

Dawn of the Dead kan ses på Pluto TV og Viaplay.

Dark Water (2005)

Japanske gyserfilm blev pludselig det helt store i 00’erne, og det skyldtes i høj grad The Ring fra 2002, der rent faktisk er en genindspilning af en kun fire år gammel film. Det skete primært for, at amerikanerne kunne slippe for undertekster - og tjene penge, naturligvis.

Der er dog en anden film, der gik lidt under radaren i den sammenhæng. Dark Water fra 2005 er baseret på den japanske udgave fra 2002, og den formår at skabe en stemning, som er de færreste gyserfilm forundt. Det er måske ikke helt så god en gyser som The Ring, men den er en markant forbedring af originalen. Og siden alle kender The Ring, slår vi lige et slag for en undervurderet spændingsoplevelse.

Dark Water kan ses på Disney+.

It (2017)

Stephen King har skabt nogle af de mest hårrejsende historier, og Det Onde fra 1986 er fast inventar på top-3-lister, når gysermesterens værker skal indekseres. I 1990 blev det så til en film, hvor Tim Curry egenhændigt stod for en hel generations fobi for klovne.

Det var meget 90’er i sit udtryk, men den 3 timer og 12 minutter lange film var på ingen måde en skidt omgang. Men da Bill Skarsgaard trak i klovneskoene under gyserfilmslegenden Tommy Lee Wallaces kyndige instruktion, steg niveauet alligevel. For It fra 2017 er den bedste gyserfilm siden 1982, og selvom efterfølgeren fra 2019 ikke helt holder kadencen, er den stadig seværdig.

It kan ses på HBO Max, Prime Video og Viaplay.

The Thing (1982)

John Carpenter er en af gysergenrens mestre og har selv lavet film, der er blevet genindspillet. Men i 1982 lavede han sit eget take på filmen The Thing from Another World fra 1958. Selvom originalen er en ganske hæderlig omgang, satsede Carpenter på at følge novellen Who Goes There fra 1938 meget mere stringent, og det endte med noget nær den perfekte gyserfilm.

The Thing er måske nok en trussel udefra, men den får det værste frem i menneskerne, og til sidst må Kurt Russel træde i karakter. Det sidder lige i skabet.

The Thing kan ses på SkyShowtime.

DE VÆRSTE:

The Thing (2011)

Pænere billedkvalitet og et større budget er ikke nødvendigvis en opskrift på succes. På papiret ser det ellers ud til, at alle ingredienserne var der, men magien udeblev. Og Joel Edgerton er ikke nogen Kurt Russell.

The Thing kan ses på SkyShowtime.

The Omen (2006)

Antikrist er ikke noget at spøge med, og ligesom The Exorcist og Rosemary’s Baby formåede den originale The Omen at trække på frygten for, hvad der venter forude. Det element var gået fløjten i 2006, da man forsøgte en gang til.

The Omen kan ses på Disney+.

The Fog (2005)

Originalen fra 1980 er endnu en Carpenter-genistreg. Den mystiske tåge, der skyller spøgelser ind over det lille landsbysamfund var oprigtigt skræmmende, da den kom frem. Men selvom Carpenter er producent på remaket fra 2005, er det ikke lykkedes af komme i nærheden af noget, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen.

The Fog kan lejes på Blockbuster.

Flatliners (2017)

Julia Roberts, Kiefer Sutherland og Kevin Bacon legede med Døden I 1990-udgaven af Flatliners – Leg med Døden, og det satte gang i en masse tanker om, hvad dødens tilstedeværelse gør ved livet. I 2017 forsøgte Niels Arden Oplev at opdatere filmen, men i et forsøg på at rette op på en lang række 90’er-fejl, glemte han at genskabe det, der gjorde originalen skræmmende.

Flatliners kan lejes på Blockbuster.

Poltergeist (2015)

Når du har opnået det perfekte, er det på tide at stoppe. Og Tobe Hoopers film fra 1982 er netop den perfekte gyserfilm. Men Sam Raimis udgave fra 2015 spilder både Sam Rockwell og Naomi Campbells talenter, drukner det hele i billige chokeffekter og skuffer i genskabelserne af de ikoniske scener fra originalen.

Poltergeist kan lejes på Prime Video.

Del artikel

Andre Film | Guides