Film | Guides

ANN’befalinger: Kærlighed og køn

Af
Ann Lind Andersen
14. december 2023
bedste queer film
Cate Blanchett og Rooney Mara i 'Carol' / Foto: PR

Del artikel

Queerfilm og -serier er hot som aldrig før, og nye dukker konstant op. Her får du Ann Lind Andersens 10 bud på titler med queertema, du bør unde dig selv at se.

Selv om du er en macho-cowboy, kan du godt være til mænd. Det viser den højtprofilerede spanske instruktør Pedro Almodovar med sin ret underholdende kortfilm Strange Ways of Life, der havde premiere på Cannes Film Festivalen i år.

Filmen er bare en blandt flere bud i tidens buket af film og serier, der på den ene eller anden måde tematiserer homoseksualitet. Bradley Coopers Maestro er et godt eksempel, for filmen fokuserer på, hvordan Leonard Bernstein under et skalkeskjul af et ægteskab aldrig turde springe ud offentligt.

Derudover kan man lige nu se serien Fellow Travelers på SkyShowtime. Her følger man Matt Bomer (White Collar) og Jonathan Bailey (Bridgerton) udleve et kærlighedsforhold i 1960’ernes USA, der til den enes fortrydelse skal blive i skabet. En smuk og smertefuld og romantisk film med nogle ret hede sex-scener.

At komme ud af skabet, især overfor ens forældre, er også en af trådene i den helt eminente film All of Us Strangers, der får premiere i biograferne 22. februar næste år. Den kan man godt glæde sig vældig meget til. Det er Andrew Haigh (Weekend), der denne gang har Andrew Scott (‘hot priest’ i Fleabag) og Paul Mescal (Normal People) i hovedrollerne i en yderst bevægende historie om ‘what could have been’.

Det er bare tre eksempler, og mange flere er på vej. Indtil de kommer, kan du kaste dig over disse 10 forslag, som er blandt mine personlige favoritter. Fordi de er virkeligt gode film. Uanset hvilken seksuel orientering, karaktererne i historierne har.

God’s Own Country

Josh O’Connor er den unge fyr Johnny, der bor og arbejder på en gård i Nordengland, hvor der ikke sker meget, og hvor det kan være svært at finde sexpartnere, når man er til mænd.

Den indadvendte og fåmælte fyr får derfor udfordringer, da rumæneren Gheorge flytter ind på gården, og han pludselig og meget mod sin vilje får følelser for gæstearbejderen. Instruktør Francis Lee sørger for, at man sidder med tilbageholdt åndedrag i spænding over den romance, der langsomt udvikler sig.

God’s Own Country kan ses på Filmstriben og HBO Max.

Moonlight

Barry Jenkins’ Oscar-vinder er en gribende fortælling om en sort mands selvaccept, fortalt i tre faser af mandens liv. Som dreng, som teenager og som ung mand.

Udover at Mahershali Ali vandt en Oscar for sin birolle, introducerede den også Trevante Rhodes, der leverer en fremragende præstation som manden, der udadtil er hårdkogt, men indeni er ved at gå til, fordi han har svært ved at stå ved sin seksualitet.

Moonlight kan ses på Filmstriben og Prime Video.

Fire Island

Kan man lave en nutidig og homoseksuel komedieudgave af Jane Austens Stolthed og Fordom? Det kan man i hvert fald, for det er lige nøjagtig, hvad den amerikanske komiker Joel Kim Booster har gjort.

Her tager Noah (Booster selv) med sine venner på sommerferie på Fire Island, sådan som vennegruppen gør hver sommer, og de støder snart på en anden lidt mere snobbet gruppe, hvor Noah har sammenstød med Will (Conrad Ricamore), som virker utrolig arrogant. Om der alligevel opstår sød musik mellem de korte shorts, må du selv se, men kender du Austens roman, ved du, hvad der sker.

Fire Island kan ses på Disney+.

The Handmaiden

Den sydkoreanske mesterinstruktør Park Chan-wook har lavet den saftige og helt igennem visuelt lækre The Handmaiden om et kærlighedsforhold mellem fruen i huset og hendes tjenestepige (Kim Min-hee og Kim Tae-ri).

Men under den seksuelle trope gemmer der sig en virkeligt vellavet thriller, der har større twists, end du kan regne ud. Handlingen udspiller sig i Korea under den japanske besættelse, og temaer som forræderi og loyalitet spiller en stor rolle. Filmen er tæt på at være et lige så stort mesterværk som instruktørens Oldboy.

The Handmaiden kan ses Filmstriben og på HBO Max.

The Power of the Dog

Der er risiko for at blive en forbitret og ondskabsfuld satan, hvis man ikke kan acceptere sig selv. Det er Phil Burbank et glimrende eksempel på i Jane Campions neo-western.

Phils godmodige bror, George (Jesse Plemons) falder for Rose (Kirsten Dunst), der bringer sin teenagesøn med ind i ranchlivet i 1920’ernes Amerika. Teenageren (Kodi Smit-McPhee) bringer det værste frem i Phil, for måske minder han ham om alt det, han ikke selv tør. Phils bryske facade bliver eminent spillet af Benedict Cumberbatch, der alene gør filmen værd at se. Men Campions smukke billeder er også en nydelse.

The Power of the Dog kan ses på Netflix.

Portrait of a Lady on Fire

Céline Sciammas film er allerede højt besunget, og på sin helt egen måde fortæller hun historien om en aristokratisk lady, der bliver forelsket i den kvindelige maler, der skal lave hendes portræt.

Det er et historisk periodedrama sat i det 18. århundrede, men Sciamma bruger moderne greb i sin film, der er med til at skabe filmens særlige stemning. I de to hovedroller ses Noémie Merlant og Adele Haenel, hvis kemi gnistrer lystigt på lærredet.

Portrait of a Lady on Fire kan ses på Filmstriben.

Call Me by Your Name

En film, der allerede er elsket af mange og med god grund, for der er en helt særlig stemning i Luca Guadigninos coming-of-age-film. Af længsel, vemod og kødelige lyster på en bagende varm sommerdag. 17-årige Elio (Timothee Chalamet) holder sommerferie i det italienske med sin familie, da en af farens kollegaer kommer på besøg. En høj, flot mand (Armie Hammer, før det gik galt), som Elio langsomt bliver forelsket i. Og vice versa. Og så bliver sommeren i Italien endnu varmere, mens de to cykler rundt i det solsvedne landskab og emmer af begær. Og nårh ja, så bliver en fersken nok aldrig helt det samme efter at have set filmen.

Call Me by Your Name kan ses på Netflix, Viaplay og TV 2 Play.

Brokeback Mountain

Historien om Ennis og Jack (Heath Ledger og Jake Gyllenhaal), to forelskede cowboys, der ikke kunne få hinanden, er blevet en moderne klassiker. Instruktør Ang Lee var i tvivl, om han skulle lave denne film, men godt han gjorde, for det er en både smuk og sørgmodig fortælling om at lade sig begrænse af konventioner.

De to machomænd er venner og kollegaer, og det er under en af deres bjergture, at de giver efter for deres kærlighed til hinanden. Men er den stærk nok til at stå imod fordomme, familie-forventninger og samfundets manglende accept? Nok ikke, men det er den skæbne, der giver filmen en uforglemmelig smerte.

Brokeback Mountain kan lejes på YouTube.

Happy Together

Wong Kar-wai har lavet en af verdens smukkeste film, In the Mood for Love, men han har også lavet en næsten lige så smuk film med en bjergtagende kærlighedshistorie, Happy Together.

Her spiller to af Hong Kongs største filmstjerner, Tony Leung og Leslie Cheung, et par, der har et temmeligt dramatisk forhold med mange break-ups og genforeninger. I et forsøg på at finde sammen igen tager de på ferie til Buenos Aires, hvor det måske ikke går helt som håbet. Som altid hos Wong er det billeder og stemninger, der gør, at man sidder fængslet og fascineret.

Happy Together kan ses på Filmstriben.

Carol

Du er ekspedient i et stormagasin, da der en dag står en flot, elegant og velhavende kvinde foran dig. Du er genert, men opdager, at hun flirter med dig. Du bliver øjeblikkeligt forelsket, og da hun glemmer sin handske, gør du alt for at give den tilbage til hende.

Det er begyndelsen på Todd Haynes’ Carol, hvor Rooney Mara spiller den unge Therese, der som kunststuderende arbejder i et stormagasin for at tjene penge, og en dag møder Carol, spillet af Cate Blanchett. Historien om de to kvinders forhold er også den om vilkårene for lesbisk kærlighed i 1950’ernes USA, hvor de slags ærlighed havde sin pris.

Carol kan ses på Filmstriben.

Del artikel

Andre Film | Guides