Film | Guides

Brad Pitts 6 bedste film og 2, der ramte helt ved siden af

AfBrian Mogensen
16. januar 2023
Brad Pitts bedste film
Foto: Ritzau Scanpix

Del artikel

Året var 1994, og Brad Pitt skiftede biroller i 'Thelma og Louise', 'True Romance' og diverse serier ud med hovedroller i film som 'Legendernes Tid' og 'Ved Floden'. Siden da har han været at finde i en lang række storfilm.

Han er igen aktuel lige nu med Babylon, der stiller sigtet ind på Hollywoods guldalder, og den er der store forventninger til.

I den forbindelse tager vi et kig på nogle af Pitts bedste – og værste – skuespilpræstationer.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

De 6 bedste Brad Pitt-film:

  1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
  2. Snatch
  3. Fight Club
  4. 12 Monkeys
  5. Once Upon a Time in Hollywood
  6. Burn After Reading

1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Når man ser Pitt i størstedelen af de roller, han har valgt, får man indtrykket af, at han er en temmelig cool og afslappet fyr. Det er så afgjort ikke tilfældet i The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Dette historiske drama har Pitt i hovedrollen som den lovløse Jesse James. Og den afslappede venlige dude er skiftet ud med en seriøs, fåmælt cowboy, der på ingen måde rutter med ord eller gestik. Det er ikke nogen nem opgave at fylde en knap tre timer lang film på den måde. Det lykkedes dog med fynd og klem for Pitt. Og når han bryder med den spartanske præstation, bliver det endnu mere eksplosivt.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

2. Snatch

Mickey O’Neil taler meget, og han taler hurtigt. Hans tykke accent gør det svært at oversætte, og i en stor del af Snatch, må seerne læne sig op ad Jason Stathams karakters konstante spørgsmål om, hvad fanden han egentlig siger.

En accent kan være svær nok, men det er ikke nok til at lande på en topliste som denne. Og hvis ikke Pitt havde tilpasset sit kropssprog, sit udseende og hele sin personlighed i filmen, så den understreger O’Neils laissez-faire tilgang til verden, ville rollen slet ikke have endt her.

Men han ER den usoignerede Mickey O’Neill i en sådan grad, at han formår at være troværdig. Det er til trods for, at Snatch er fra en periode, hvor Pitt var det hotteste navn i Hollywood, og det er ikke nogen lille ting.

Læs også: 10 klassiske film fra 80’erne, vi ikke glemmer

Snatch kan streames på Viaplay.

3. Fight Club

At Pitt kan skabe sine egne roller er der slet ikke nogen tvivl om, men at han er i stand til at spille Tyler Durden på en måde, så han afspejler Edward Norton perfekt, er en anden sag. Og det er netop, hvad der sker i Fight Club, og årsagen til at Fight Club vinder igen og igen ved gensyn.

For Tyler Durden er ikke et selvstændigt individ. Han er en del af fortælleren, der slipper ud og skaber kaos i en verden, han ellers har kæmpet for at holde sammen på. Og der er mange små detaljer, der virkelig viser, hvordan Pitt transformerer sig til Durden. Som fx at få slået et stykke af sine fortænder med vilje.

Fight Club kan streames på Disney+, Prime Video og Viaplay.

4. 12 Monkeys

Terry Gilliam er en af de instruktører i Hollywood, der har den lettest genkendelige visuelle stil, og 12 Monkeys fra 1995 emmer af hans kaotiske hjerne. Den afspejler Brad Pitt perfekt som den forkælede og dybt forstyrrede rigmandsknægt Jeffrey Goines, der spiller en afgørende rolle i menneskehedens undergang.

Pitt leverer en manisk intensitet i sin rolle på den psykiatriske institution, hvor man første gang stifter bekendtskab med ham. Det er atypisk for Pitt, som i sine tidligere skurkeroller har valgt en mere tilbagetrukken og ulmende psykopatisk tilgang til sit skuespil.

Læs også: Nye film på Netflix i august 2022

Hans præstation står i skarp kontrast til Bruce Willis’ hovedperson. Willis tilbringer det meste af tiden i en overflod af udefrakommende stimuli. Og selvom det er med til at skærpe Pitts skuespil, er det hans præstation, der gør det til en af hans mest mindeværdige roller.

12 Monkeys kan streames på SkyShowtime.

5. Once Upon a Time in Hollywood

Rollen som Stuntman for Leonardo DiCaprio i Tarantinos kærlighedsbrev til filmbyen, skaber Pitt en rolle, der emmer af mystik og viser dybder, som det sjældent er set.

For faktum er, at vi faktisk ikke ved ret meget om Cliff Booth. Han er cool, han kan slås godt nok til at tæve Bruce Lee, og han har et temmelig chill forhold til … stort set alt. Men det er svært ikke at få en fornemmelse af, at den afslappede facade netop kun er en facade.

Booths første sammenstød med Manson-familien, viser en årvågenhed og gode instinkter. Der dukker noget ego op under kampen mod Bruce Lee. Og filmens sidste minutter fremstiller Booth som iskold, når det gælder vold. Det er naturligvis med til underbygge filmens finale, men Pitt viser en markant forskel på den måde, han har gebærdet sig på under hele filmen. Også selvom han er blæst.

Once Upon a Time in Hollywood kan streames på Viaplay.

6. Burn After Reading

Når en disk med fortrolige informationer fra en CIA-agent ender hos to mindre intelligente fitness-instruktører prøver de ihærdigt at sælge den. Det fører i dette tilfælde til flere morsomme udfald.

Brad Pitts tanketomme fitness-instruktør Chad Feldheimer fra Burn After Reading er endnu en af hans formidable præstationer, hvor det igen lykkes Pitt at overbevise seerne om, at han ikke er Brad Pitt, men en virkelig anstrengende type. Og hans reaktion på scenen i skabet er perfekt.

Burn After Reading kan streames på Prime Video, C More, Viaplay og Filmstriben.

De 2 værste Brad Pitt-film:

Cool World

Pitt er måske ikke helt så meget den skyldige i præstationen i Cool World, men den billige Roger Rabbit-kopi byder ikke på noget som helst. Hverken i form af plot eller mening, og Pitts rolle er så generisk, at det næsten gør ondt at se på.

Læs også: Top 10-film på HBO Max lige nu

Cool World kan lejes på Blockbuster.

Meet Joe Black

Livets afslutning er en formel affære, men selvom Pitt portrætterer Manden med Leen i filmen Meet Joe Black, virker det mere, som om han spiller død. Stilfærdig værdighed er én ting, men Pitt holder bare op med at gøre ting, og det virker på ingen måde efter hensigten.

Meet Joe Black kan streames på Viaplay.

Del artikel

Andre Film | Guides