Film | Guides

De 5 bedste bud på Bond

AfCasper Nielsen
27. december 2022
'Dr. No'
'Dr. No' / Foto: Cap/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Del artikel

Du kender navnet – du kender nummeret. Men hvem er den bedste James Bond – 007?  

Generationernes smag og behag forskellig, og den aktuelle Bond-skuespiller afspejler altid noget fra sin tid, der appellerer til et moderne publikum. Nogle grundlæggende træk skal enhver ny skuespiller dog opfylde for at ramme karakteren.

Bond skal være en barsk, ironisk, elegant, sexet bonvivant med et fedt køretøj. Så her er et sammenligningsgrundlag mellem fem af de bedste Bond-stjerner fra Sean Connery, Roger Moore og Timothy Dalton til Pierce Brosnan og Daniel Craig. (George Lazenby, Barry Nelson og David Niven nåede ikke ind på listen)

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Sean Connery

Sean Connery som James Bond i 'Goldfinger'
Sean Connery som James Bond i 'Goldfinger'
Foto: MPP / Bestimage / Ritzau / Scanpix

Debutalder som Bond: 32 år.

Spillede rollen 1962-1967. Comebacks i 1971. 1983 og 2004 (som computerfigur)

Fordele: Skabte figuren som en komplet sensualist. Alle sanser skærpet og med et strejf af både charme og seksuel sadisme under den vokspolerede overflade. Et unikum af en machoman med gorillabryst og Martini-tør skotsk accent.

Ulemper: Mistede motivationen undervejs, tog på - og den toupé var heller ikke altid lige flatterende.

Trivia: Spillede Bond for sjov i en privat fødselsdagsvideo-hilsen, sendt til Ralph Fiennes i 1998.

Fedeste køretøj: Aston Martin DB5, slagsskibsgrå med modifikationer. Rørte selvfølgelig også den røde knap.

Bon(d) vivant: Drak aldrig rødvin til fisk, badede i jacuzzier, foretrak sine martinier rystede og ikke rørte, Dom Perignon over stuetemperatur. Spiste kun stuvede konkylier som elskovsmiddel og spillede golf samt kort for millioner af dollars.

Tøjstil: Savile Rows fineste. Grå jakkesæt, sorte og hvide tuxedoer. Også under frømandsdragten. Et stilikon. Når der ses bort fra et alt for kort, lyserødt slips, som Connery bar i Diamonds Are Forever.

Sex-faktor: ”Verdens mest sexede mand” – kåret en alder af 60 år.

Bedste replik: ”Min Martini er stadig tør”. Til en Bond-pige, der har stænket vand på ham.

Fejlskud: At forsøge at maskere sig som japaner i You Only Live Twice. Connery måler 1,88 centimeter.

Connery om Bond: ”Jeg har aldrig hadet Bond-rollen. Det er kun naturligt at søge andre udfordringer undervejs i sin karriere.”

Alt i alt: Chauvinismen vil sikkert støde mange, der ikke kan se humoren i, at Bond i Connerys originale version var et altnedlæggende seksuelt supervåben, uimodståelig for alle kvinder – også de farlige. Som en mellemting af livsnyder, supermand og hemmelig agent, har han et glimt i øjet af ironi og kynisme, der gør den skotske proletar-søns 'Double O Seven' til et de mest amoralske bæster, man endnu har hyldet som helt. Det var en kompliment.

Sean Connerys syv Bond-film Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, Diamonds Are Forever og Never Say Never Again kan lejes på Viaplay.

Læs også: Store film, der kommer på SkyShowtime i 2023

Daniel Craig

'No Time to Die'
'No Time to Die'
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Eon Productions

Debutalder som Bond: 38 år.

Spillede rollen 2006-2021.

Fordele: Rå, muskuløs, no-nonsens guy med en følsom side bag kynismen. De blå øjne kunne udtrykke psykotisk koldblodighed og charmerende varme.

Ulemper: Ordknap. Humoristiske bemærkninger skulle trækkes ud som søm fra et skulderblad. Mere fodboldkampsvin end elegant golfsvinger.

Trivia: Craigs tatoveringer blev fjernet digitalt. Han har en kondor på højre skulder og på indersiden af højre arm står der ”A time for timelessness”, et citat af den canadiske digter Heather Grace Stewart. På Craigs biceps står bogstavet E – for Ellla. Hans datter med sin første hustru Fiona Loudon. Bogstavet H optræder også et sted på hans krop, og der skulle efter sigende være flere. Men køen er lang for dem, der gerne vil se dem.

Fedeste køretøj: Craig var en udpræget Aston Martin-mand, men mere copy-cat end connaisseur, idet han foretrak ældre modeller, der allerede var kørt til af Connery og Timothy Dalton. Men han kunne noget på en motocross-cykel.

Bon(d)vivant: Ligeglad om martinien var rystet eller rørt, eller om etiketten krævede smoking ved et spillebord. Boede spartansk, spillede drukspil med skorpioner på hånden og drak øl af flasken – men ikke for sin fornøjelses skyld.

Tøjstil: Generel skarp i snittet, takket være designeren Tom Ford. Men påklædningen blev ofte skæmmet af blodstriber, støv og skidt, ligesom de evige øresnegle kunne få Craig til at fremstå som en udsmider på en eksklusiv natklub.

Læs også: De 3 dårligste film på Netflix lige nu

Sex-faktor: La Perla-badebukserne i brændingen. Need we say more.

Bedste replik: ”Nu ved hele verden, at du døde, mens du kløede mine boller”. Til Mads Mikkelsens skurk, der forgæves prøver at piske et svar frem ved at slå Bonds ædlere dele.

Daniel Craig om Bond: ”Måske bliver jeg husket som den sure Bond”.

Fejlskud: Den eksplosive finale i No Time To Die.

Alt i alt: Redefinerede Bond for en ny generation og fik selv dem, der ikke var fans til at kigge med. Et stumpt instrument a la Flemings figur med klar inspiration fra Bauer, Bourne og Batman. Men langt fra den sofistikerede levemand og chauvinistiske charmør, der tidligere udgjorde et politisk ukorrekt åndehul til mainstream-udbuddet af film- og tv-actionhelte.

Daniel Craigs fem Bond-film Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall og Spectre kan lejes på iTunes, og No Time to Die kan streames på Viaplay.

Roger Moore

'The Man With the Golden Gun'
'The Man With the Golden Gun'
Foto: Ent_sah30793/Allstar/Ritzau Scanpix

Debutalder som Bond: 45 år.

Spillede rollen 1973-1985.

Fordele: Med sit velformulerede Queens English, præsenteret i et gentleman-image, kunne selv særdeles sexistiske kommentarer og politisk ukorrekte omgangsformer skjules. Moores Bond var ambassadør for den svundne britiske kolonitid og holdt den engelske fane højt, når han frelste verden.

Ulemper: Sir Rogers håndkantslag kunne ikke slå en bule i en høj hat, og knæene næppe holde til Eiffeltårnets trapper. Håret blev tyndere og leverpletterne tydeligere, som serien gik.

Trivia: For at skjule en begyndende bar plet på hans baghoved måtte stylisterne gemme et kunstigt lag hår i Moores frisure.

Fedeste køretøj: Undervands-Lotus Espriten fra The Spy Who Loved Me kunne gøre selv Top Gear-drengene våde i bukserne. Men mini-jetflyet, som Bond fløj ud af en hestebagdel i Octopussy, er også svær at stå for.

Bon(d)vivant: Kunne datere et Fabergé-æg og en Mouton Rotchschild-rødvin på årstallet og vidste præcis, hvornår man bar hvid smoking i stedet for sort. Ville ikke drømme om at bløde på en uniform.

Tøjstil: 1970'ernes brede bukseben og skjorteflipper så store som vingefang viste, at Moores slipse- og blazer-klædte Bond var en mand af Disko-æraen. Moores safari-dragt forlod dog modebilledet sammen med Elvis.

Sex-faktor: Navnlig i sine unge dage gjorde Moores blå øjne og smil ham til enhver svigermors drøm. Også som potentiel svigersøn.

Bedste replik: ”Alle de fjer – og så kan han stadig ikke flyve” – om en motorcyklist, der kører gennem en sky af madrasdun og falder i afgrunden.

Roger Moore om Bond: ”Ian Flemings Bond kunne ikke lide at slå ihjel, men han var glad, hvis han gjorde sit job godt. Jeg kan heller ikke lide det, men jeg bliver også glad, hvis nogle synes, jeg gør jobbet godt”.

Fejlskud: ”Din tur vil komme, darling. Det lover jeg”. Selv i 1974 var den replik til Britt Eklands Bond-girl ligeså mandschauvinistisk hostefremkaldende som røgen fra Moores Havannacigar.

Alt i alt: Roger Moore spillede Bond i sit eget billede. Humoren og manererne var de samme, som han havde givet Lord Brett Sinclair i De Uheldige Helte og Simon Templar i Helgenen, og som Roger Moore gjorde ingen det bedre end Roger Moore. Indimellem kunne Moores Bond være både seriøs og barsk. Men generelt improviserede han sig frem. For ethvert barn af 1970'erne og 80'erne er han den sjoveste Bond. Forever Moore.

Roger Moores syv Bond-film Live And Let Die, The Man With The Golden Gun, The Spy Who Loved Me, Moonraker, For Your Eyes Only, Octopussy og A View To A Kill kan lejes på Viaplay.

Læs også: Årets top-10: De bedste film fra 2022

Timothy Dalton

'Licence to Kill'
'Licence to Kill'
Foto: Ent_ctc7522/Allstar/Ritzau Scanpix

Debutalder som Bond: 41 år.

Spillede rollen 1987-1989.

Fordele: Intens og autentisk med en røst så sort som Guinness. Gestikken var trænet på teatret, og som en anden Hamlet fornemmede man et boblende indre oprør under Daltons sammenbidte udtryk. Denne Bond kunne ikke lide sit job, men nogen skulle jo dræbe for regeringen.

Ulemper: Han havde sjældent en rigtig god hårdag, og de ironiske replikker spyttede han ud, som skarntydesaft.

Trivia: Dalton pløjede sig som den første Bond-skuespiller gennem alle Ian Flemings bøger, inden han sagde ja til rollen.

Fedeste køretøj: En Aston Martin Volante med indbyggede raketter, pigdæk og slædefunktion. Plus laserstråler i hjulkapslerne. Selv Dalton havde svært ved at tage den seriøst.

Bon(d)vivant: Krævede Bollinger R.D. og friske blomster på sine hotelværelser, men så aldrig ud til at nyde luksuslivet.

Tøjstil: Smed slipset og bar ofte jakker, som hans forgængere ville have foræret til gartneren. Sjusket er vist ordet.

Sex-faktor: Når Dalton optrådte på teatret, trak damerne vejret tungt. På lærredet var han også en flot fyr. Men AIDS-forskrækkelsen gjorde, at han kun smed blusen én gang.

Bedste replik: ”Farvel til våbnene.” Da 007 bliver bedt om af aflevere sin pistol i forfatteren Ernest Hemingways villa. (Selv vitserne var på et intellektuelt højt niveau i Daltons regeringstid)

Dalton om Bond: ”Først da jeg så Pierce Brosnan reklamere for Bond, følte jeg mig atter fri for et tyngende ansvar.”

Fejlskud: Inhalerede al den sjov og glamour, som film-karakteren var kendt for, og blæste i stedet en meget mørk og stemningstung atmosfære ud over Bonds univers.

Alt i alt: Indhyllet i cigaretrøg og fokuseret på opgaven, fremfor champagnen og damerne, var Timothy Dalton det noget nær perfekte billede på forfatteren Ian Flemings figur. Blødende, barsk og brutal tog han knubsene og banede vejen for Daniel Craigs portræt. ”To be or not to be”-Bond er bare stadig spørgsmålet. Shakespeare-stjernen blev svigtet af historierne, og han manglede både forgængernes og efterfølgernes sofistikerede coolness.

Timothy Daltons to Bond-film The Living Daylights og Licence To Kill kan lejes på Viaplay.

Pierce Brosnan

'Goldeneye'
'Goldeneye'
Foto: Ent_afa231/Allstar/Ritzau Scanpix

Debutalder som Bond: 42 år.

Spillede rollen 1995-2002.

Fordele: Flot og fotogen. Elegant og med evnen til at servere selv småplatte ordspil uden at miste al værdighed.

Ulemper: Irerens mange ansigtsvridninger og gestikulerende fagter gjorde ham en smule plastik-man’ish.

Trivia: Brosnans første hustru, afdøde Cassandra Harris, var Bond-pige i Roger Moores For Your Eyes Only.

Fedeste køretøj: Selvom det var en grå ministerbil, havde Brosnans BMW 750 den fordel, at den kunne fjernstyres med en mobiltelefon. ”Skal jeg køre dig til stationen, svigermor? Så ‘gerne …”

Bon(d)vivant: Nød både Havannacigarer, Mojito-drinks og synet af Halle Berry i en bølgende bikini. ”Jeg overlever ved at fordybe mig i stor skønhed,” som han sagde til en af Bond-pigerne. Inden han fordybede sig - i hende.

Tøjstil: High Style Fashion. Brosnan så i sine italienske Brioni-habitter altid ud, som om spionage var noget, der foregik på en projektøroplyst catwalk.

Sex-faktor: Brosnan var den første Bond siden den originale, der havde hår på brystet. Men damerne dånede også over Pierces irske følsomhed og magiske blå øjne.

Bedste replik: ”Hun elskede et godt knus” - om en sexet skurkinde, der knuses ihjel mod et træ.

Brosnan om Bond: ”Det lykkedes mig aldrig helt at ”naile” den rolle”.

Fejlskud: Bliver forvandlet til en animationsfigur i Die Another Days hæslige computereffekter.

Alt i alt: Fysisk lignede han Bond, som de fleste nok vil tegne ham. At han sideløbende med filmene optrådte som computerspilsfigur var kun naturligt for 1990'er generationen. Som et kryds mellem Connerys machostil og Moores vid, tilført en ny følsomhed og glamour, blev Pierce Brosnans 007-udgave mere maskinpistolsskydende amerikansk actionhelt end en sofistikeret britisk agent.

Pierce Brosnans fire Bond-film Goldeneye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough og Die Another Day kan lejes på Viaplay.

Del artikel

Andre Film | Guides