Film | Guides

Jodie Fosters 6 allerbedste filmroller

Af
Claus Nygaard Petersen
12. januar 2024
True Detective Night Country
Jodie Foster i 'True Detective: Night Country' / Foto: HBO Max

Del artikel

Vi har taget et grundigt blik på den ’True Detective’-aktuelle skuespillers karriere og fundet frem til de seks bedste præstationer fra den over 50 år lange karriere.

Jodie Foster er en af den slags skuespillere, man føler altid har været der. Hvilket er fordi, karrieren startede allerede, da hun som treårig begyndte at medvirke i reklamer, og skuespildebuten kom som femårig i den amerikanske sitcom Mayberry R.F.D. i 1968.

Derfra var hun fast inventar på de amerikanske tv-skærme i diverse serier frem til 1975, hvorefter filmkarrieren for alvor tog fat.

På nær et par afstikkere i form af noget stemmeskuespil, er det faktisk første gang siden 70'erne, at Jodie Foster nu igen medvirker i en serie med fjerde sæson af antologiserien True Detective.

I den anledning har vi kigget nærmere på hendes karriere og fundet frem til de største roller. Skuespilleren har også han håndfuld instruktørkrediteringer på CV'et, hvoraf serietitlerne også er de mest genkendelige. To afsnit af Orange Is the New Black og et enkelt afsnit af henholdsvis House of Cards og Black Mirror ser godt ud, og så skal man heller ikke underkende den kulsorte komediefilm The Beaver.

Rollerne på denne liste er alle fra hendes film, og de er linet op i den rækkefølge, de har haft premiere, fra ældste til nyeste.

Taxi Driver (1976)

Jodie Foster var ikke mere end 12 år, da hun medvirkede i Martin Scorseses Taxi Driver som Iris, en barneprostitueret, som den navnkundige taxachauffør Travis Bickle (Robert De Niro) sætter sig for at redde.

Allerede her er det tydeligt, at Foster har en helt utrolig scenetilstedeværelse og evne til at formidle meget kras og spidsfindig dialog, der ville volde de fleste voksne skuespillere problemer.

Rollen er skuespillerens højdepunkt i 1970'erne, hvor hun ellers veksler mellem rendyrket komik i Freaky Friday og Bugsy Malone til mere dramatiske roller som i Foxes.

Taxi Driver kan ses på Netflix, TV 2 Play og Blockbuster.

Anklaget/The Accused (1988)

I 1981 begyndte Jodie Foster på Yale-universitetet. Det var derfor kun i sommerferierne, at hun havde tid til skuespillet. Efter dimissionen i 1985 var det i første omgang så som så med roller.

Det ændrede sig dog med Anklaget fra 1988. Mange andre skuespillere havde takket nej pga. de meget voldsomme voldtægtsscener i filmen, og produktionsselskabet var lidt lunken omkring Foster, netop fordi hun ikke havde lavet så mange (succes) film i collegeårene og umiddelbart efter.

Men rollen som Sarah, der bliver gruppevoldtaget på en bar, mens andre gæster hepper på, blev Jodie Fosters store comeback. Skuespilleren blev nomineret og vandt en Oscar for Bedste kvindelige hovedrolle – i øvrigt samme år som Bille August vandt for Pelle Erobreren – og derfra er hendes karriere (næsten) kun gået en vej, og det er op.

Anklaget kan ikke streames eller lejes på nuværende tidspunkt i Danmark.

Ondskabens øjne/The Silence of the Lambs (1991)

Den ambitiøse FBI-aspirant Clarice Starling er nok den rolle, de fleste forbinder med Jodie Foster. Det kræver sin skuespiller at matche Anthony Hopkins' scenestjælerpræstation som Hannibal ’The Cannibal’ Lecter, men ikke desto mindre gør Foster det.

Jagten på seriemorderen Buffalo Bill (Ted Levine) er ikke den eneste katten-efter-musen-leg i Ondskabens øjne, og Jodie Fosters karakter er i centrum for (næsten) dem alle. Endnu en gang leverer hun en pragtpræstation, som blev behørigt belønnet.

Hun sikrede sig endnu en Oscar for Bedste kvindelige hovedrolle for det stærke og nuancerede portræt, der inkluderer flere mindeværdige scener, inklusiv den titulære om lammene, der skriger og lige pludselig er meget stille.

Ondskabens øjne kan ses hos Viaplay, Blockbuster og Apple TV.

Maverick (1994)

Der har ikke kun været drama og nervepirrende thrillers i Jodie Fosters karriere. Et af komedielyspunkterne finder vi i form af westernkomedien Maverick.

Heri spiller Foster den opportunistiske pokerspiller og hustler Annabelle overfor Mel Gibsons navnkundige hovedrolle og veteranen James Garner. Det er Richard Donner fra Dødbringende våbenfilmene, som er instruktør, men tonen er betydeligt lettere.

Jodie Foster leverer en charmerende præstation, hvor man aldrig helt ved, hvem Annabelle allierer sig med – udover sig selv, selvfølgelig. Samme år medvirker skuespilleren også i dramaet Nell, hvor hun spiller en ung kvinde, som er vokset op isoleret i bjergrigt miljø i North Carolina sammen med sin mor. Da moren dør, bliver mødet med omverden alt andet end nemt. Præstationen indbragte Foster endnu en Oscar-nominering for Bedste kvindelige hovedrolle, men ellers er filmen ikke det vilde.

Maverick kan ses på Blockbuster, Apple TV og Viaplay.

Panic Room (2002)

Efter 1994 medvirker Jodie Foster ikke i nogen film indtil science fiction-filmen Contact i 1997, og generelt er der mere ro på karrieren, hvilket hænger sammen med fødslen af hendes to børn i henholdsvis 1998 og 2001.

David Finchers Panic Room markerede en tilbagekomst til thrillergenren for Foster. Rollen kom efter, at den oprindelige hovedrolle, Nicole Kidman, kom til skade på settet og ikke kunne forsætte. Jodie Foster havde dermed kun én uge til at forberede sig til rollen som den nyligt fraskilte Meg, der flytter ind i et nyt hus sammen med datteren Sarah (Kristen Stewart). Første nat bryder nogle kriminelle ind for at stjæle nogle værdipapirer, den forrige ejer havde i et hemmeligt pengeskab.

Det er en solid Fincher-thriller i den gode ende, hvor Foster som altid leverer en god og intens præstation. Filmen var også der, hvor vi for første gang stiftede bekendtskab Kristen Stewart, der jo som bekendt sidenhen selv er blevet en verdensstjerne.

Panic Room kan ses på Google Play, Blockbuster og Viaplay.

Nyad (2023)

Efter i en årrække at have vekslet mellem drama- og thrillerroller samt instruktion op igennem 10'erne, er det ført for alvor som Bonnie i Nyad, at Jodie Foster er kommet tilbage i Oscar-snakken.

Som bedstevennen til filmens hovedperson Diana Nyad (Annette Bening), leverer Foster en præstation, der trækker på mange af de ting, som skuespilleren tidligere har excelleret i.

Birollen er mindeværdig for den måde, hvorpå hun altid støtter sin bedste ven med ukuelig optimisme, men heller ikke er bleg for at sige de ildehørte sandheder, når det kræves. Jodie Foster er enigmatisk og fængende i samtlige scener, hun medvirker i, ganske som det har været tilfældet igennem hele karrieren.

Nyad kan ses hos Netflix.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste