Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Nyad’ er en skøn, livsbekræftende oplevelse

Af
Claus Nygaard Petersen
17. oktober 2023
Nyad anmeldelse
Annette Bening og Jodie Foster i 'Nyad' / Foto: Kimberley French/Netflix

Del artikel

Det rørende Netflix-sportsdrama baseret på virkelige begivenheder er medrivende og spændende fra start til slut med Jodie Foster i topform.

Nyad

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 19. oktober 2023 i biograferne og 3. november på streaming.
Genre: Drama, biografi
Instruktør: Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin
Manuskriptforfatter: Julia Cox baseret på Find a Way af Diana Nyad
Medvirkende: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans m.fl.
Land: USA
Spilletid: 2 timer

Er der nogen grænser for, hvad du vil gøre for din bedste ven? En ting er at tænke, man vil gøre alt, noget andet er rent faktisk at bakke tanken op med handling. Og er man villig til at gøre sin ven sur, hvis man kan se, noget er ved at gå i den gale retning? For der er ingen, der kan blive så sur på en, som ens nærmeste.

Bonnie (Jodie Foster) er villig til at gøre det meste for veninden Diana (Annette Bening).

De to har kendt hinanden i over 30 år, siden de efter en kort dating-periode fandt ud af, at de ikke skulle være sammen på romantisk vis. Men som venner var det en helt anden sag.

Diana er tidligere elitesvømmer med speciale i maratondistancer. Vi taler på tværs af Den Engelske Kanal som let opvarmning.

Igennem hele livet har hun haft en drøm: At svømme fra Cuba til Florida. Det er ikke så meget distancen, der er udfordringen, men snarere dyrelivet med hajer, rokker og dødsensfarlige gopler samt nogle af de hårdeste havstrømme på kloden.

Diana gav det et forsøg, da hun var lige omkring de 30 år – det mislykkedes.

Da 60-års-fødselsdagen indfinder sig, bliver status quo taget op til revision. For som forfatteren Mary Oliver skriver i et af sine digte: ”Hvad vil du gøre med dit ene vilde og dyrebare liv?”

For Diana er der ingen tvivl, og snart starter planlægningen og træningen til livets største svømmetur.

Farligt farvand

Nyad er udover Dianas efternavn også det græske ord for vandnymfe. Som hendes far i et af filmens mange flashbacks siger, var det hendes skæbne at blive til noget i vandet.

Hvis man skulle være i tvivl, slår filmens intro med syvtommersøm fast, at der er tale om virkelige begivenheder. I en montage af tv-klip ser vi, hvor stor en stjerne Diana Nayd var i slutningen af 1970'erne og start 80'erne.

Talkshow-optrædener for at tale om sine bedrifter og derefter som vært på kanalen ABC, hvor hun dækkede adskillige sportsbegivenheder. Men hele tiden har der været det uforløste element med svømmeturen fra Cuba.

Instruktørduoen og ægteparret, Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, har tidligere brilleret på dokumentarfilmfronten. Blandt andet med Free Solo om friklatreren Alex Honnold, der som den første i verden forsøger at bestige den 900 meter lange og stejle side på El Capitan-bjerget i Yosemite National Park, USA.

Filmen indbragte parret en Oscar for bedste dokumentarfilm, og det er samme sans for detaljegraden i ekstremsport, de lægger i Nyad.

Uden at røbe for meget, så klarer den Diana ikke svømmeturen i det første af de nye forsøg. Forskellige udfordringer sender gang på gang holdet tilbage til tegnebrættet.

Grundet klimaforandringer og varmere temperaturer i havet, dukker der nemlig pludselig gopler op i det farvand, hvor der hidtil ikke har været nogen. Netop havets lune og uforudsigelighed er det, som gør, at man aldrig er helt sikker på, hvornår det mon lykkes for Diana. Men man er aldrig decideret i tvivl om, at det nok skal lykkes. Enten det, eller også kommer hun til at dø i forsøget.

Venner for livet

Og det er netop dér, at venskabet mellem Diana og Bonnie for alvor bliver testet. I en relation, hvor den ene er eliteatlet, er der sjældent plads til andre meninger. Det er det egoistiske forehavende, som bør være alfa og omega. Enten er man med Diana hundrede procent, eller også skal man smutte.

Men hvad gør man, når ens passion kan ende med at koste en livet?

Annette Bening er rigtig god som den stålsatte Diana, men det er i høj grad Jodie Foster, som fuldstændig stjæler filmen. Den entusiasme og positivitet, hun formidler i Bonnie, er så smittende og livsbekræftende, at man ville ønske, man havde hende i sit hjørne.

For Bonnie har altid din ryg, så hvem er din Bonnie? Jodie Foster er eminent og lægger klart billet ind på en nominering til bedste kvindelige birolle, når Oscar-ræset spidser til.

Udover at fortælle historien om de forskellige forsøg på den lange svømmetur, får vi også flashbacks til to forskellige nøglepunkter i Dianas liv. Forholdet til faren og svømmetræningen i teenageårene vender vi gentagne gange tilbage til, og begge dele gør os klogere på forskellige aspekter af hendes drive og motivation.

Viljen til at overkomme selv de største forhindringer er Nyads mantra, og kombineret med altid skønne Rhys Ifans som halvknotten navigatør, bliver filmen en skøn feel-good-oplevelse, der varmer i det råkolde danske efterårsvejr.

Nyad får premiere 19. oktober i biograferne og 3. november på Netflix.

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser