Film | Guides

Månedens biografguide: Det skal du se i biografen i januar 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
27. december 2023
Poor Things
Emma Stone i 'Poor Things' / Foto: Searchlight Pictures

Del artikel

Biografåret starter stærkt, og vores journalist Claus Nygaard Petersen har fundet frem til de allerbedste film, du kan se i løbet af årets første måned.

Knapt nok har julemaden og nytårstorsken lagt sig, før biograferne byder velkommen til det nye år med en af de stærkeste premieremåneder, vi har set i lang tid.

Der er så meget kvalitet og allerede en håndfuld kandidater til årslisten for 2024 i spil, inklusiv et par brandvarme Oscar-kandidater i flere kategorier.

Om du er filmnørd eller bare almindelig biografgænger, er det her måneden, hvor du formentlig kommer til at bruge hver weekend i de bløde biografsæder med yndlingssnacken lige ved hånden.

May December

Vil du give dig selv en rigtig god start på filmåret 2024, skal du se Todd Haynes’ May December. For det er vitterligt en af årets bedste film, som lander allerede på årets fjerde dag

Historien handler om Hollywood-skuespilleren Elizabeth Berry (Natalie Portman), som tager til byen Savannah for at researche til en rolle i en kommende biopic. Hun skal spille Gracie (Julianne Moore), der som 36-årig indledte et forhold til den på det tidspunkt 13-årige Joe.

Efterfølgende er de blevet gift, men man fornemmer også tydeligt, at Joe (Charles Melton) aldrig har fået bearbejdet hændelserne fra dengang, og nu står han overfor at skulle sende sine to yngste børn med Gracie på college. Elizabeths tilstedeværelse rusker op i fortiden hos alle i dette drama.

May December kan ses i biograferne fra 4. januar.

Mr. Freeman

Simone (Lina Lund Jørgensen) er en typisk ensom teenager. En stor del af hendes liv foregår online, og der får hun kontakt med afrikanske Freeman (Daouda Keita).

De indleder et onlineforhold, og efter noget tid beslutter de sig for, at han skal komme op til Danmark på besøg. Det er dog ikke helt gnidningsfrit i forhold til hendes forældre (Mia Lyhne og Nicolas Bro).

I takt med at Freeman er i Danmark i flere uger, spirer deres kærlighed mere og mere, men opgøret med forældrene, der er indædt imod forholdet, ulmer kraftigt i horisonten.

Mr. Freeman kan ses i biograferne fra 11. januar.

The Holdovers

Julen giver ikke helt slip på biograferne endnu. I Alexander Paynes (Sideways, Election) film The Holdovers spiller vidunderlige Paul Giamatti den gnavne lærer på Barton Akademiet Paul Hunham. Året er 1970, julen nærmer sig med hastige skridt, og da nogle elever ikke har mulighed for at komme hjem, bliver læreren nødt til at blive og holde øje med dem.

Sammen med kantinechefen Mary (Da’Vine Joy Randolph) tilbringer de julen med bl.a. den intelligente og temperamentsfulde Angus (Dominic Sessa).

Det er et vaskeægte juleeventyr, Payne disker op med, hvor der både er plads til de store grin og de hjertestrengstrækkende historier.

The Holdovers kan ses i biograferne fra 11. januar.

The Zone of Interest

Endnu en kraftig kandidat til årets bedste film melder sin ankomst i første halvdel af januar.

Britiske Jonathan Glazer (Sexy Beast, Under the Skin) har taget udgangspunkt i Martin Amis’ bog om lejrkommandanten for Auschwitz – Rudolf Höss (Christian Friedel) og hans kone Hedwig (Sandra Hüller) – og deres familie med fem børn, hvor de lever klos op ad et af menneskehedens værste kapitler.

Kontrasterne mellem familiens hverdagsliv og lydene fra lejren, hvor hver enkelt lydbølge signalerer, at et menneskeliv er det tættere på døden, er mareridtsindgydende flot lavet og er med til at cementere The Zone of Interest som en af de mest rystende film om 2. verdenskrig nogensinde.

The Zone of Interest kan ses i biograferne fra 11. januar.

Mean Girls

Hvinede du også af fryd, da tre ud af de fire kvindelige hovedroller fra den oprindelige Mean Girls-film blev genforenet i en reklame for nylig?

Så er Mean Girls anno 2023 for dig og os, som knuselsker det herlige univers. Denne gang er det dog en musicalversion og i den forstand ikke en 1:1-remake, som det ellers plejer at være.

Forlægget er den populære Broadway-musical, og med et par af de samme skuespillere i de samme roller kan det her blive månedens feelgood-oplevelse og en tiltrængt kontrast til de hårde dramaer.

Mean Girls kan ses i biograferne fra 11. januar.

Farven lilla

Endnu en musicalversion af en populær film melder sin ankomst i januar, og igen er der tale om en adaptation af et Broadway-stykke baseret på filmen, som var baseret på en bog – og så er vi efterhånden kommet hele vejen rundt i adaptations-cirklen.

Omdrejningspunktet er stadig Celine (Fantasia Barrino) og hendes oplevelser som afroamerikansk kvinde i de amerikanske sydstater i begyndelsen af det 20. århundrede.

Farven lilla kommer til både at have elementer fra Broadway-stykket og Steven Spielbergs 11 gange Oscar-nominerede film fra 1985, og den kan derfor ende med at være det perfekte miks fra begge verdener.

Farven lilla kan ses i biograferne fra 18. januar.

Poor Things

Det minder snart om en gang ”Ulven kommer”, men fakta er, at Giorgos Lanthimos’ Poor Things allerede er blevet hyldet rundt omkring i verden som en af årets (2023) bedste film, og derfor kan man med rette skrue forventningerne i vejret.

Emma Stone spiller en gravid kvinde, der har begået selvmord, men er blevet vækket til live igen. Dog med den krølle, at hendes ufødte babys hjerne er blevet indopereret i hendes voksne krop, og hun er derved bogstavelig talt et barn fanget i et voksent menneskes krop.

Det er absurd, satirisk komedie, hvor sexisme og fordomme mod kvinder bliver velfortjent spiddet, og Emma Stone slet og ret leverer karrierens bedste præstation.

Poor Things kan ses i biograferne fra 18. januar.

Stockholm Bloodbath

Der bliver slagtet svenskere til den helt store guldmedalje, når en af dansk og svensk histories mest blodige begivenheder bliver vækket til live.

Danmark og Sverige kæmper om at blive den dominerende nation i Norden, hvor svenskerne ønsker at bryde ud af Kalmar-Unionen. To unge svenske kvinder (Alba August og Sophie Cookson) søger hævn over de danske soldater, der har dræbt deres familie, samtidig med at Christian II (Claes Bang) marcherer mod Stockholm for at vise de svenske hunde, hvem der er boss.

At dømme ud fra traileren bliver det stort, voldsomt og fuldstændig vanvittigt, når Claes Bang kanaliserer sin indre Nicolas Cage ud i rollen som den danske konge.

Stockholm Bloodbath kan ses i biograferne fra 18. januar.

How to Have Sex

Januar bliver ved med at byde på guld og ender muligvis som den bedste måned i filmåret 2024.

Umiddelbart ligner instruktør og manuskriptforfatter Molly Manning Walkers debutfilm How to Have Sex en hvilken som helst anden teen-film om at have sex.

Men udførelsen af historien om de tre bedste venner Tara (Mia McKenna-Bruce), Em (Enva Lewis) og Skyes (Lara Peake) tur til Kreta er alt andet en almindelig. Cannes-vinderen taler flot ind i alle de overvejelser og følelser, der er i spil, når man som teenager forsøger at navigere i sexhavet, hvor ikke alt er så ligetil, som man umiddelbart kunne ønske sig.

How to Have Sex kan ses i biograferne fra 25. januar.

Pot-au-feau: Vejen til hjertet

Til at afslutte den store januar-filmbuffet i biograferne er der netop en film om mad.

Og det er ikke kun gryderne, som kommer i kog i Pot-au-feau: Vejen til hjertet, hvor kærligheden brænder kraftigt mellem kokken Eugénie (Juliette Binoche) og restauratøren Dodin (Benoít Magimel) i Frankrig i 1885.

Trods en åbenlys kærlighed til hinanden er det aldrig blevet de to. Deres passion bliver i stedet kanaliseret ned i den mad, Eugénie har lavet. Måske ændrer det sig, når Dodin for første gang nogensinde skal lave mad til hende.

Pot-au-feau: Vejen til hjertet kan ses i biograferne fra 25. januar.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omBiografFilm

Andre Film | Guides