Det har været et ganske fint år for dansk film. Bevares, det er stadig ”de sikre valg”, der dominerer ved billetlugerne. Til gengæld virker det, som om der er ved at være mod på igen at forsøge sig med genrefilm. I 2023 fik vi f.eks. ungdomsfilmen Jomfruer fra rummet, og Ulaa Salims science fiction-film For evigt er lige om hjørnet i begyndelsen af 2024, så det lover ganske godt.
Ellers er stadig lidt 50 nuancer af drama, der dominerer. Men netop variationerne gør, at det ikke er traurige langsommelige dramaer alt sammen.
Der er også action, komedie og en fuldstændig uovertruffen og overrumplende god dokumentarfilm, som bør være obligatorisk for alle at se – udover alle de andre på listen, naturligvis.
1. Bastarden
2. Toves værelse
3. Bedre tider
4. Apolonia, Apolonia
5. Når befrielsen kommer
6. Ustyrlig
7. Synkefri
8. Meter i sekundet
9. Underverden II
10. Nattevagten – Dæmoner går i arv
1. Bastarden
Der er koldt på toppen, og udsigten fra den jyske hede er ikke ligefrem gæstfri for den bistre og stolte kaptajn Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen), men så er det jo godt, at Bastarden kan lune sig med vores kåring som årets bedste danske film.
Nikolaj Arcels storladne drama har netop vundet tre priser ved European Film Awards – bedste skuespiller, bedste fotografering og bedste kostumedesign – og er den danske Oscar-kandidat i kategorien bedste internationale film.
Udover Mads Mikkelsen funkler Amanda Colin og Kristine Kujath Thorp i stærke biroller. Alle overskygges dog af en af de mest diabolske og nederdrægtige skurke længe set i dansk film. Simon Bennebjerg er urovækkende god som den arrogante greve Frederik de Schinkel, muligvis en af de stærkeste præstationer i dansk film i år.
Bastarden kan pt. stadig ses i biografen.
2. Toves værelse
Selv om Toves værelse kun varer 74 minutter, er den lige tilpas lang. For i den korte tid bliver vi vidne til nogle af de mest ubehagelige scener, vi overhovedet har set i dansk film i år.
Adaptationen af teaterstykket af samme navn handler om en frokost fra helvede. Den unge forfatter Klaus Rifbjerg (Joachim Fjelstrup) bliver inviteret til frokost hos 1960'er-powerparret, der udgøres af forfatterklenodiet Tove Ditlevsen (Paprika Steen) og Ekstra Bladets koleriske chefredaktør Victor Andreasen (Lars Brygman).
Det bliver en eftermiddag fyldt med skænderier og ondsindede, beske kommentarer, der på en og samme tid, er dybt frastødende, men også dybt fascinerende, og som man ikke kan tage øjnene fra. Paprika Steen og Lars Brygmann brager igennem med alt, hvad den tage og lidt til, så man selv sidder og krymper sig, når Tove og Victor råber af hinanden.
Toves værelse kan købes eller lejes hos bl.a. Blockbuster, Viaplay og Grand Hjemmebio.
3. Bedre tider
Årets danske julefilm emmer af hjertevarme og sorg i en skøn forening, så der ikke er et øje tørt. Lillebror Oskar (Ari Alexander) er netop endnu en gang blevet udskrevet fra en psykiatrisk klinik. Traumet efter morens forfærdelige kræftforløb og død fem år tidligere hænger tungt over ham og familien – brødrene Karl (Sebastian Jessen) og Lukas (Andreas Jessen) samt faren Wagn (Lars Brygmann).
Da farens bageri står til tvangsauktion, er der kun en ting at gøre: Lav verdens største træstamme!
Under den lidt fjollede præmis gemmer der sig et rørende portræt af, hvordan sorg kan smadre selv de mest rationelle og fornuftige mennesker, så de bogstavelig talt kryber ind i sig selv. Kampen for at komme videre er ikke altid åbenlys, når man er i det, og instruktør Milad Avaz formår perfekt at skildre det.
Og så leverer Ari Alexander karrierens bedste præstation, hvor tragedie og komik går op i en højere enhed.
Bedre tider kan ses i biograferne fra 25. december.
4. Apolonia, Apolonia
Hvis du kun skal se én dansk dokumentarfilm i år, skal det være Apolonia, Apolonia.
Igennem 13 år har dokumentarist Lea Glob fulgt den verdensberømte billedkunster Apolonia Sokol. Det er et usædvanligt intimt og kraftfuldt portræt, hvor vi kommer helt ind i det inderste af kunstnerens sind og det venskab, der udvikler sig mellem de to i løbet af årene.
Det er et flot indblik i den kolde kapitalistiske kynisme, der hersker i kunstverden, samtidig med at det er en coming-of-age-fortælling. Både om Apolonia Sokol og i høj grad også Lea Glob selv.
Apolonia, Apolonia kan ses på DRTV.
5. Når befrielsen kommer
Anders Walters rystende 2. verdenskrigsdrama Når befrielsen kommer giver anledning til at stille sig selv spørgsmålet, hvad ville man selv gøre, hvis man stod i den situation, som højskoleforstanderen Jacob (Pilou Asbæk) og hans kone Lis (Katrine Greis-Rosenthal) bliver stillet overfor.
Anmeldelse: ‘Når befrielsen kommer’ udstiller krigens komplekse dilemmaer
Året er 1945, og Tyskland bliver smadret fra alle sider. Derfor dikterer besættelsesmagten i Danmark, at tyske flygtninge skal huses, hvor end der er plads. Inklusiv på Ryslinge Højskole. Resten af beboerne i den fynske by er dog ikke videre begejstret for det og påbegynder en hetz mod familien.
Som tidligere skildrer Anders Walter fornemt begivenhederne gennem barneøjne. Denne gang er det gennem Jacob og Lis’ søn Søren (Lasse Peter Larsen), som har svært ved at navigere imellem, hvad hans familie mener er rigtigt, og hvad omverdenen tænker.
Når befrielsen kommer kan købes eller lejes hos bl.a. Blockbuster, Viaplay og SF Anytime.
6. Ustyrlig
Selv om historien i Ustyrlig er fiktiv, tager den udgangspunkt i en af de mest ubehagelige perioder i danmarkshistorien. For der var engang, hvor man mente, at det var okay at sende besværlige unge kvinder på anstalter, hvor de blev tilbageholdt mod deres vilje under påskud af at være ”åndssvage”.
Og sådan nogle mennesker skal ikke ødelægge flere generationer, og derfor blev de som regel tvangssteriliseret. Instruktør Malou Reyman (En helt almindelig familie) har gransket store mængder arkivmateriale og sammensat en lille mareridtsfilm, der ikke giver slip på en.
Anmeldelse: ’Ustyrlig’ sætter spot på en tid, da frisindet skulle udryddes
De to urkræfter Emilie Kroyer Koppel og Jessica Dinnage er fabelagtige som to af de unge kvinder Sprogø-anstalten, hvor deres skrig flere gange giver kuldegysninger ned ad ryggen.
Ustyrlig kan ses hos Prime Video.
7. Synkefri
I 2023 var det populært at lave film med udgangspunkt i virkelige begivenheder. To skibsforlis i Hirtshals i start 1980'erne danner rammen om Christian Andersens afmålte og fine familiedrama Synkefri.
Stjernefrøet Sylvester Byder fører flot an som den unge knægt Henrik, hvis far er kaptajn på et ellers synkefrit redningsfartøj, der kæntrer og mister livet sammen med alle om bord. Det er så nordjysk, som det kan blive, med indestængte følelser og knyttede næver, der får frit løb, når øllerne bliver kværnet nede på den lokale.
Anmeldelse: ’Synkefri’ er en både smuk og brutal fortælling
Filmen er et flot og stemningsfuldt stykke slice-of-life, hvor, selv om det buldrer og brager i de indre liv, vises det kun nødtvunget udadtil. Det er jysk, det er fremragende.
Synkefri kan ses i biograferne.
8. Meter i sekundet
Årets helt store danske billetsælger i biograferne er Hella Joofs adaptation af Stine Pilgaards bestseller Meter i sekundet, hvor myreflittige Sofie Torp brillerer.
Anmeldelse: ’Synkefri’ er en både smuk og brutal fortælling
For ærkekøbenhavneren Marie (Sofie Torp) bliver kæresten Rasmus’ (Thomas Hwan) nye job på en højskole i Vestjylland det værste, der nogensinde kunne ske. For her synes ingen, at hun er den sejeste i byen, og alle hendes referencer og jokes falder tungere til jorden end nyopgravede kartofler.
Der er fyldt med fornøjelige kultursammenstød, og heldigvis ender det hele ikke bare i en haha-jyder-er-dumme-nedgørelse, da der også bliver prikket flot til Maries hovne og selvglade attitude.
Meter i sekundet kan ses hos Prime Video.
9. Underverden II
I 2017 lagde Fenar Ahmad landet ned med Underverden, en grum gangsterkrimi-fortælling, som for alvor cementerede Dar Salim som filmstjerne.
Selv om der er gået flere år i Underverden II, er visse ting stadig det samme. Bander bekæmper hinanden og politiet indædt, så PET-agenten Helle (Birgitte Hjort Sørensen) hverver Zaid (Dar Salim) til at gå undercover hos bagmanden Muhdir (Soheil Bavi) til gengæld for, at den tidligere læge kan blive løsladt og forsøge at få en relation til sønnen, han aldrig har kendt.
Stemningen er konstant tyk af intensitet, ikke mindst takket være debutanten i dansk spillefilmsammenhæng Soheil Bavi, der leverer en af de mest mindeværdige skurkepræstationer de sidste mange år.
Underverden II kan ses hos Prime Video.
10. Nattevagten – Dæmoner går i arv
Hvordan laver man en fortsættelse til en klassiker, man ellers troede var fuldstændig afsluttet og lagt i graven? Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fandt en indgangsvinkel, og dermed har vi fået Nattevagten – Dæmoner går i arv.
Anmeldelse: ‘Nattevagten - dæmoner går i arv’ er en gedigen gyser med vellykket klam stemning
Som titlen antyder, påvirker forældrenes oplevelser deres efterkommere, hvor den medicinstuderende Emma (Fanny Leander Bornedal) begynder at grave i, hvorfor hendes mor begik selvmord, og hvad det var for nogle rædsler, hendes far Martin (Nikolaj Coster-Waldau) blev udsat for for snart 30 år siden.
Snart begynder folk at miste livet på brutal vis, der bringer mindelser om seriemorderen Wörmer (Ulf Pilgaard), som stadig er i live og hører Lille Lise let på tå. Med masser af nik til den forrige film formår fortsættelsen den svære kunst at skabe sin egen identitet og dermed sin eksistensberettigelse.
Nattevagten – Dæmoner går i arv kan ses i biograferne.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: