Film | Guides

Månedens Biografguide: Det skal du se i biografen i juni 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
31. maj 2024
Til verdens ende
Viggo Mortensen i 'Til verdens ende' / Foto: Marcel Zyskind

Del artikel

Journalist Claus Nygaard Petersen har kigget oversigten igennem og fundet frem til de bedste film, du skal se i biografen i juni måned.

Bulderbragene fra Furiosa: A Mad Max Saga har knapt nok lagt sig, før juni måned melder sin ankomst i biograferne.

Der er ikke nogen danske film på programmet (næsten) i denne måned, men til gengæld er der fuld smæk på action-, gyser-, komedie- og dramavognen.

Sommerens helt store blockbustere gemmes til juli, men det betyder skam ikke, at der ikke er noget guld at komme efter i juni. Hvad end det er lattermusklerne, som trænger til en workout eller hjertestrengene, der skal trækkes spændte, findes der lige præcis den film til formålet.

For overskuelighedens skyld er filmene listet i den rækkefølge, som de har premiere i løbet af måneden.

Bad Boys: Ride or Die

Det var i 1995, at Will Smith og Martin Lawrence for første gang tonede frem på biograflærredet som de to rapkæftede politibetjente Mike Lowrey og Marcus Burnett.

Michael Bays debutfilm var 90'er-action i den reneste form, hvor arven fra Eddie Murphys Beverly Hills Cop og Dødbringende våben-filmene var åbenlys, tilsat instruktørens flair for tju-bang og eksplosioner filmet på lækker vis.

Knapt 30 år senere er Bay forduftet, men der er stadig fuld knald på Smith og Lawrence. Denne gang skal Miami-panserne rense deres afdøde chefs ry, da han bliver beskyldt for at have været i lommerne på narkokarteller.

Mike og Marcus bliver snydt, så resten af verden tror, de også er korrupte, og derfor må de stikke af og forsøge at opklare hele affæren med myndighederne og skurkene lige i hælene.

Bad Boys: Ride or Die kan ses i biograferne fra 6. juni.

The Watchers

Næste generation af filmmagere til at jage en skræk i livet på publikum byder ind med den ene perle efter den anden, samtidig med at de gamle mestre stadig kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

The Watchers er på sin vis den bedste kombination af de to. Gyserfilmen er instrueret og har manuskript af Ishana Night Shyamalan, som spillefilmsdebuterer – og ja, det er M. Night Shyamalans (Den sjette sans, Unbreakable, Split) datter.

Filmen handler om Mina (Dakota Fanning), som ender ude i en stor skov i den vestlige del af Irland. Bedst som hun tror, at hun har fundet et helle i mørket, viser det sig, at hun er fanget i skovhytten sammen med tre fremmede. For udenfor lurer nogle ukendte væsner, der bare venter på, at menneskene bevæger sig udenfor.

The Watchers kan ses i biograferne fra 6. juni.

Tótem

Døden er et af den slags emner, hvor det ikke altid er lige nemt at greje, hvordan man skal behandle det. Skal det være med respekt eller dødsforagt?

I Lila Avilés mexicanske drama Tótem er det med et smil læben akkompagneret med en tåre i øjenkrogen. 7-årige Sol (Naíma Sentíes) tilbringer en dag i sin bedstefars hjem, hvor hendes tanter Nuri (Montserrat Marañón) og Alejandra (Marisol Gasé) er i gang med at lave et surpriseparty for hendes far.

Han er alvorligt syg, så det er måske også hans sidste, hvorfor det også er en slags farvel til ham og livet. Den særlige mexicanske attitude til døden er tidligere blevet skildret fornemt i film, herunder Pixar-perlen Coco.

Umiddelbart er der ingen dansende skeletter med i Tótem, men derfor kan den dansk co-producerede film stadig være en magisk omgang liv og død.

Tótem kan ses i biograferne fra 6. juni.

Wicked Little Letters

En film, hvor Olivia Colman og Jessie Buckley sviner hinanden til konstant, pakket ind i spøjs sort-komediemysterium-genrekombination? Ja tak, og det er lige, hvad man får med Wicked Little Letters.

I 1920 midt under suffragette-bevægelsen i England bliver den kristne Edith (Colman) offer for særdeles krasse hademails.

Umiddelbart falder mistanken på naboen, den irske immigrant Rose (Buckley). Der er dog ingen beviser, men det forhindrer ikke de to fra at have nogle episke skænderier om sagen, samtidig med at politiet forsøger at komme til bunds i sagen. Det er uden tvivl de to kvindelige hovedroller, der gør filmen værd at se. Især den underbelyste tæft for komik kommer i den grad i spotlyset med Wicked Little Letters.

Wicked Little Letters kan ses i biograferne fra 6. juni.

Inderst inde 2

Den første Inderst inde-film fra 2015 var en Pixar-perle af den mindeværdige slags, hvor vores inderste følelser blev legemliggjort til både rørende og lårklaskende sjov bravur.

I Inderst inde 2 er pigen Riley nu blevet teenager. Og som vi så i slutningen af den første film, betyder det et velkommen til en masse nye følelser, der er lig med udfordringer for evigt optimistiske Glæde og alle de andre gamle følelser.

Der er ingen tvivl om, at det både ind- og udvendigt i den virkelige verden kommer til at byde på en kæmpe omvæltning for Riley med indgangen til teenagetiden, hvor nye og gamle følelser skal finde ud af at sameksistere – og det med alle andre menneskers følelser.

Inderst inde 2 kan ses i biograferne fra 13. juni.

Til verdens ende

Viggo Mortensen er en multikunstner af den gamle skole. Han er ikke bare skuespiller, men også forfatter, maler og fotograf, og han besidder da også mere end en taburet i forbindelse med hans nye film Til verdens ende.

I westernfilmen spiller han ikke bare hovedrollen som den danske immigrant Holger Olsen, der forelsker sig i den fransk-canadiske kvinde Vivienne (Vicky Krieps), og hvis forhold bliver testet på grund af den amerikanske borgerkrig.

Nej, Mortensen er skam også instruktør, manuskriptforfatter, producer og komponist på passionsprojektet, som trækker klare spor tilbage til klassiske westerns, samtidig med at Mortensen tilføjer sit unikke touch.

Til verdens ende kan ses i biograferne fra 13. juni.

One Life

Der er historisk drama for alle pengene, når månedens tilbud i Biografklub Danmark, One Life, rammer lærredet.

James Hawes' film fortæller historien om Nicholas Winton (Anthony Hopkins og Johnny Flynn), en britisk børsmægler, som bliver involveret i transporten af børn væk fra Nazi-besatte områder i optakten til 2. verdenskrig.

Der bliver sprunget imellem to tider, når den virkelige historie skal fortælles, så vi er både med i de krigsskræmte slut-1930'ere og i 80'erne, hvor Wintons gerninger kommer for dagens lys.

One Life kan ses i biograferne fra 20. juni.

The Sweet East

High school-eleven Lillian (Talia Ryder) er på klassetur i Washington D.C, da den lidt kedelige tur rundt i hovedstaden pludselig bliver meget livlig.

Da restauranten, som hun er på besøg hos, bliver angrebet af en galning, bliver hun reddet af en anarkistisk politisk aktivist, og det bliver startskuddet til en vild omgang, hvor hun både kommer omkring nynazistiske universitetsprofessorer og en flirt med en berømt filmstjerne.

Den alternative road movie er spændende på papiret og ud fra traileren. Kombineret med spændende biroller i form af Simon Rex (Red Rocket), Ayo Edebiri (The Bear, Bottoms) og allestedsnærværende Jacob Elordi (Euphoria, Priscilla, Saltburn), har The Sweet East potentiale til at blive juni måneds helt store overraskelse i biografen.

The Sweet East kan ses i biograferne fra 20. juni.

A Quiet Place: Day One

I 2018 lærte alle i biografen, at man skulle være fuldkommen stille, når man så gyserfilmen A Quiet Place. For i det univers var hver en lyd en potentiel dødsdom i verden, hvor rumvæsner nærmest fuldkommen havde udslettet menneskeheden.

John Krasinski (IF) lavede en efterfølger i 2020, og nu er det så tid til en prequel, hvor vi ser, hvordan det så ud den dag, hvor rumvæsnerne kom til jorden. Vi så allerede et lille glimt af det i A Quiet Place II, men i Day One er handlingen hensat til New York City.

Det er Pig-instruktøren Michael Sarnoski, der står bag denne film, og som også har skrevet manuskriptet, som bl.a. Oscarvinderen Lupita Nyong’o og Stranger Things-stjernen Joseph Quinn har været med til at levendegøre i biografens stille mørke.

A Quiet Place: Day One kan ses i biograferne fra 27. juni.

Club Zero

Kropsidealer og indtagelse af næring er et af de mest tabubelagte emner i samfundet. Det foregår i det skjulte, og det er ikke altid, at det er synligt for omverden.

Cirka sådan er det også i Jessica Hausners sorte thriller-komedie Club Zero.

Mia Wasikowska spiller den nyansatte kostvejleder Miss Novak, som på skræmmende vis formår at manipulere nogle elever til at gå med på en kostplan, hvor målet er slet ikke at spise noget. Sidse Babett Knudsen spiller lederen af privatskolen Miss Dorset i den kulsorte satire.

Club Zero kan ses i biograferne fra 27. juni.

Horizon – En amerikansk saga (Del 1)

Kevin Costner er på finurlig vis endt som hele Amerikas cowboy. I nyere tid primært takket være rollen som patriarken John Dutton i cowboy-soap’en Yellowstone.

Men skuespilleren havde flere gange før kastet sig ud i westerngenren. Ofte i kombinationen som skuespiller og instruktør, hvoraf CV’et tæller film som Danser med ulve og Open Range.

Med Horizon giver Costner sig dog i kast med sit største westernepos nogensinde. Hele fire film er tiltænkt i den store saga, hvoraf Del 1 får premiere her i juni og Del 2 i august. Det handler om ekspansionen mod vest i tiden omkring Den amerikanske borgerkrig, hvor lykkeriddere leder efter mammon og kærlighed blandt præriens støv og kugler.

Horizon – En amerikansk saga (Del 1) kan ses i biograferne fra 27. juni.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides