Film | Guides

Disse film skal du se i biografen i 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
4. januar 2024
Dune Del 2
Timothée Chalamet og Zendaya i 'Dune: Del 2' / Foto: Niko Tavernise

Del artikel

Vi Elsker Seriers journalist Claus Nygaard Petersen har kigget på det kommende filmår og har fundet frem til 30 must-see-film.

Filmverden står aldrig stille – på nær hvis der er pandemier og strejker – og derfor er 2024 spækket med spændende film i biografen.

Da vi allerede har lavet en filmguide til januar måned, hvor du finder titler som f.eks. The Zone of Interest og Poor Things, og en fyldig guide til de kommende danske film, er denne kun over internationale film, der kommer i biografen fra februar og frem. Når man ser, hvor meget godt, som er i januarguiden, forstår man hvorfor den måned står særskilt fra de andre.

30 styks er det blevet til, 15 mere end den danske guide og med tanke på, hvor mange flere internationale film, der udkommer, er det meget fair. Guiden er selvfølgelig lavet ud fra de oplysninger, vi har tilgængelige nu, hvilket også vil sige, at der kan blive rykket rundt på udgivelsesdatoer senere hen på året.

Der er blevet dræbt nogle darlings i udvælgelsesprocessen, og omvendt kan vi risikere, at der lige pludselig dukker en ny fantastisk film op ud af ingenting. Det er også derfor, at guiden udelukkende forholder sig til film i biografen, da streamingfilm typisk først får premieredatoen tæt på udgivelsen.

Drama, komedie, animation, action, musical og gys, vi får det hele i 2024, og det bliver skønt!

1. Frit fald (Anatomy of a Fall)

Guldpalme-vinderen fra '23-udgaven af Cannes filmfestivalen og den store triumfator ved den nyligt overståede European Film Awards handler om forfatteren Sandra (Sandra Hüller), som mistænkes for at have skubbet sin mand ud fra anden sal af deres fashionable feriehytte.

Det er et retssalsdrama af den ypperste slags, hvor man hele vejen igennem er i tvivl om, hvorvidt Sandra er skyldig eller ej.

Frit fald kan ses i biograferne fra 1. februar.

2. Dream Scenario

Knap en måned efter at have fejret sin 60-års fødselsdag er Nicolas Cage klar med en film, der både er grinagtig og urovækkende.

Universitetslæreren Paul (Cage) lever et stille og roligt søvndysser-liv, indtil alle mennesker begynder at drømme om ham. Hvad der umiddelbart først virker som en velsignelse for den anerkendelses-hungrende mand, udvikler sig hurtigt til et mareridt for både ham og hans familie.

Dream Scenario kan ses i biograferne fra 8. februar.

3. Drengen og hejren

Der er animationslegender, og så er der Hayao Miyazaki. Den 82-årige japanske mester har i flere årtier betaget verden med sine originale fortællinger, der som oftest går direkte i hjertekulen.

Denne gang handler om det om drengen Mahito, hvis hus bliver bombet under Anden Verdenskrig. Moren dør, og faren flytter med drengen ud på landet, hvor knægten begiver sig ind i en fantasifuld verden. Et sted, hvor liv og død ikke er en hindring for at møde dem, man holder af igen.

Drengen og hejren kan ses i biograferne fra 8. februar.

4. Drive-Away Dolls

Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men, listen fortsætter i nærmest det uendelige, når det kommer til perler fra Coen-brødrene, der ubesværet veksler mellem gakket komik og nervepirrende thrillers.

Med Drive-Away Dolls er lillebror Ethan solo. Filmen handler om de to veninder Jamie (Margaret Qualley) og Marian (Geraldine Viswanathan), der trætte af tilværelsen, tager på et roadtrip til Tallahassee. På vejen dertil møder de mange specielle karakterer, inklusiv en gruppe kriminelle. Et dømme ud fra trailer og præmis, lyder det, som om vi er tilbage i O Brother, Where Art Thou-tonen, kombineret med Thelma og Louise.

Drive-Away Dolls kan ses i biograferne fra 22. februar.

5. All of Us Strangers

En af årets helt store romantiske oplevelser kommer allerede i slutningen af februar, når Andrew Haighs (Looking) All of Us Strangers melder sin ankomst for at prikke dig i tårekanalerne.

Adam (Andrew Scott) er en forfatter, som stadig forsøger at bearbejde traumet over sine forældres død 30 år tidligere. Samtidig åbner naboen Harry (Paul Mescal) en vej ind til den triste mands hjerte, men kan man elske, når man er fyldt med sorg?

All of Us Strangers kan ses i biograferne fra 22. februar.

6. Dune: Del 2

Den står på krig, krig og atter krig i anden del af science fiction-eposset Dune.

Paul Atreidis (Timothée Chalamet) er med nød og næppe undsluppet fjenderne anført af Baron Harkonnen (Stellan Skarsgård) og kejseren Shaddam IV (Christopher Walken). Sammen med Fremen-krigeren Chani (Zendaya) og resten af stammefolket planlægger Paul at slå tilbage og få hævn over de personer, der dræbte hans far og myrdede hans venner.

Dune: Del 2 kan ses i biograferne fra 28. februar.

7. Past Lives

Hvis man er til romantiske dramaer, bliver 2024 et fremragende år. Celine Songs debutfilm Past Lives er nemlig en af den slags, der bliver hængende i sit publikum i lang tid.

Filmen handler om barndomsvennerne Nora (Greta Lee) og Hae Sung (Teo Yoo), der vokser op sammen i Sydkorea, indtil hendes familie emigrerer til Canada. Igennem årerne har de sporadisk kontakt, hvor deres underliggende varme følelser for hinanden aldrig rigtig virker til at få mulighed for at folde sig ud i fuldt flor. Bliver det dem, eller holder skæbnen dem for evigt adskilt i dette liv?

Past Lives kan ses i biograferne fra 21. marts.

8. Ghostbusters: Frozen Empire

Med Ghostbusters: Afterlife fik vi både en smuk afrunding på de oprindelige 1980'er-film samt kickstartet en ny og charmerende franchise til nutiden.

Phoebe Spengler (McKenna Grace) og resten af hendes familie beslutter sig for at forlade Oklahoma og i stedet flytte til New York. Mere specifikt, de originale Ghostbusters' hovedkvarter. Men snart bliver den solrige sommer til isende vinter, da et ondskabsfuldt væsen melder sin ankomst til byen.

Ghostbusters: Frozen Empire kan ses i biograferne fra 27. marts.

9. Mickey 17

Instruktøren af Parasite, Boong Joon-ho, er tilbage med en ny film, der ser fuldstændig vild ud.

Science fiction-filmen er baseret på Edward Ashtons roman Mickey7 og handler om Mickey (Robert Pattinson). Han er med på en ekspedition, der har til formål at kolonisere isverdenen Nilfheim. Hver gang Mickey dør, bliver hans krop regenereret og bibeholder de fleste af sine minder. Men noget ændrer sig den 17. gang.

Mickey 17 kan ses i biograferne fra 28. marts.

10. Hammarskjöld

Danske Per Fly sidder i instruktørstolen på den svenske film om den navnkundige svenske FN generalsekretær.

Filmen har fokus på året 1961, hvor Dag Hammarskjöld (Mikael Persbrandt) har et år tilbage på posten som generalsekretær. Men han har ikke tænkt sig at ligge på den lade side, så længe Den kolde krig raser.

Hammarskjöld kan ses i biograferne fra 18. april.

11. Hit Man

Om dagen er Gary Johnson (Glen Powell) en helt almindelig professor ved et universitet. I fritiden lader han, som om han er lejemorder, men i virkeligheden er han undercover for politiet i Houston. Den slags forviklinger skal der nok komme vold og morsomheder ud af.

Powell og instruktør Richard Linklater har skrevet manuskriptet sammen, og de har ladet sig inspirere af en virkelig historie, som de fik kendskab til gennem en artikel i et magasin fra 2001.

Hit Man kan ses i biograferne fra 18. april.

12. Challengers

Tashi (Zandaya) var tidligere en lovende tennisstjerne. Men efter at en skade har sat en stopper for den aktive karriere, har hun været træner for husbonden Art (Mike Faist). Da han rammer en dårlig stime med en masse nederlag, melder hun ham til en mere overkommelig turnering i håb om sejre og for at få tanket ham op med selvtillid.

Men dermed kommer han også til at spille mod hendes ex, Patrick (John O’Connor), og det trekantsdrama løber ikke stille af sig. Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Suspiria) er instruktør på den interessante film, hvor traileren allerede har gjort sig bemærket for sine opsigtsvækkende scener.

Challengers kan ses i biograferne fra 25. april.

13. Civil War

Fra krig på tennisbanen går vi direkte over i borgerkrig i USA. Science fiction-auteuren Alex Garland (Ex Machina, Annihilation) står bag historien om en nær dystopisk fremtid.

Et hold journalister rejser på tværs af landet, samtidig med at en borgerkrig raserer nationen. Præsidenten (Nick Offerman) har hensat landet til et diktatur, og paramilitære grupper begår politisk vold på må og få, så ingen kan vide sig sikker i det krigshærgede land.

Civil War kan ses i biograferne fra 25. april.

14. The Fall Guy

Ryan Gosling var en kæmpe oplevelse i Barbie, og skuespilleren ser ud til også at ramme plet med actionfilmen The Fall Guy, som er instrueret af David Leitch (John Wick, Deadpool 2).

Gosling spiller stuntmanden Colt, der melder sig til at efterforske den berømte actionstjerne Tom Ryders (Aaron Taylor-Johnson) sporløse forsvinden fra den film, de begge arbejder på. Sammen med instruktøren Jody (Emily Blunt), der også er Colts ex, forsøger han at finde ud af, hvad der er blevet af den berømte skuespiller, inden filmen bliver nedlagt.

The Fall Guy kan ses i biograferne fra 1. maj.

15. If – fantasivenner

Det kan godt være, at John Krasinski fik det store gennembrud som Jim i The Office, men han har så sandelig også vist evner som instruktør med monsterfilmene A Quiet Place 1+2.

Nu skifter han genre med If – Fanatasivenner, hvor pigen Bea (Cailey Fleming) pludselig finder ud af, at fantasivæsner er virkelige. Sammen med den gnavne mand ovenpå (Ryan Reynolds) sætter hun sig for at hjælpe alle de fantasifulde væsner, som er blevet tilovers efter børnene, der har fundet på dem, er blevet voksne.

If – fantasivenner kan ses i biograferne fra 16. maj.

16. Furiosa: A Mad Max Saga

Med Mad Max: Fury Road sætter instruktør George Miller en ny standard for actionfilm, som andre filmfolk stadig desperat forsøger at leve op til.

Furiosa: A Mad Max Saga er en prequel, hvor vi ser skabelseshistorien til Charlize Therons mindeværdige karakter Furiosa. Denne gang bliver figuren spillet af Anya Taylor-Joy, og Chris Hemsworth (Thor) spiller den vanvittige krigsherre Dementus.

Furiosa: A Mad Max Saga kan ses i biograferne fra 23. maj.

17. Inderst inde 2

Når animationselskabet Pixar er bedst, er der ingen andre, der når dem til sokkeholderne. På det seneste har det dog knebet med at finde magien i de nye projekter, og det er måske derfor, de er gået tilbage til gamle succeser.

Den første Inderst inde skildrede mesterligt det tumultariske indre følelsesliv hos den præpubertære pige Riley, der skulle omstille sig til nye, uvante omgivelser, efter familien flyttede. Nu er Riley blevet teenager, og det betyder, at Glæde, Frygt, Vrede, Afsky og Triste får selskab af nogle helt nye følelser, som vender op og ned på det hele.

Inderst inde 2 kan ses i biograferne fra 13. juni.

18. A Quiet Place: Day One

De to første A Quiet Place-film var store succeser og udnyttede, når det var bedst, fuldt ud det potentiale, der ligger i at lege med lyd på film. For hvis ikke man var stille, kom monstrene og fangede en.

Day One tager os tilbage til begyndelsen af invasionen og følger en kvinde (Oscarvinder Lupita Nyong’o), som bor i New York. Vi ser starten på mareridtet – som vi gjorde i starten af 2’eren – og dykker mere ned i de første dage, hvor ingen har kunnet forestille sig, at Jorden skulle blive overtaget af monstre fra det ydre rum.

A Quiet Place: Day One kan ses i biograferne fra 27. juni.

19. Twisters

Actionfilmen Twister fra 1996 var en helt fin actionfilm om en håndfuld mennesker, der fulgte tornadoer og prøvede at kortlægge deres opbygning.

Alligevel kom det som noget af en overraskelse, da først der blev annonceret planer om en fortsættelse. Derefter da Oscarvinder Lee Isaac Chung (Minari) blev annonceret som instruktør, hvilket kunne indikere et større fokus på det menneskelige aspekt fremfor monster-aspektet i tornadoerne. Daisy Edgar-Jones (Normal People), Glen Powell (Anyone but You) og Anthony Ramos (Hamilton) er et par af navnene på rollelisten i Twisters. Fortsættelsen ingen havde ventet, men nu nærmest ikke kan vente på kommer.

Twisters kan ses i biograferne fra 18. juli.

20. Deadpool 3

Alles yndlingsrapkæftede superhelt vender tilbage til sommer, når Ryan Reynolds igen iklæder sig det røde og sorte spandex-outfit som Deadpool.

Denne gang ryger lejesoldaten med de hurtige replikker rundt i det store multivers, hvor han bl.a. møder Wolverine (Hugh Jackman) og Elektra (Jennifer Garner). Deadpool 3 tegner således til at byde på en masse cameos fra tidligere Marvel-film og signalerer på den måde, at nu er Deadpool ankommet til MCU – spørgsmålet er, om det er klar til Deadpool?

Deadpool 3 kan ses i biograferne fra 24. juli.

21. Speak No Evil

Nej, du læser ikke forkert. Præcis som det altid sker, når en dansk film når et vist niveau af succes, skal den selvfølgelig genindspilles på engelsk til amerikanerne.

Umiddelbart er historien den samme, hvor parret Louise (Mackenzie Davis) og Ben (Scoot McNairy) skal på ferie med deres barn Agnes (Alix West Lefler). Denne gang er destinationen næppe Holland, men med skotske James McAvoy i en unavngiven hovedrolle, kunne noget tyde på, at vi skal et smut til Skotland. Har man set originalen, ved man, at det ikke kommer til at gå stille og roligt for sig, og med tanke på at instruktør James Watkins har den møg-ubehagelige Eden Lake på samvittigheden – tænk Speak No Evil, bare ond – er der lagt op til en grum omgang.

Speak No Evil kan ses i biograferne fra 8. august.

22. Borderlands

En af de mest vanvittige spilserier i ’10'erne, er uden tvivl det gale Borderlands. Med en stribe af excentriske karakterer og masser af guns, blev skydespillet meget populært.

Og som det er med alle populære ting, skal der selvfølgelig laves en film. Eli Roth (Thanksgiving, Hostel) er instruktør, og på rollelisten er bl.a. Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black og Jamie Lee Curtis i historien om en gruppe umage helte, der skal bekæmpe rumvæsner og banditter i jagten på en forsvunden pige.

Borderlands kan ses i biograferne fra 8. august.

23. Back to Black

Amy Winehouse var et musikalsk unikum, med en stemme ulig nogen anden. Karrieren og livet kom knapt nok i gang, før misbrug satte en stopper for det hele, da sangeren var blot 27 år.

Instruktør Sam Taylor-Johnsons (Fifty Shades of Grey, Nowhere Boy) Back to Black viser Winehouses (Marisa Abela) liv og karriere fra den spæde start som jazzsanger til verdensstjerne, inklusiv det problematiske og skæbnesvangre forhold til kæresten og senere mand Blake Fielder-Civil (Jack O’Connell).

Back to Black kan ses i biograferne fra 22. august.

24. Beetlejuice 2

Tim Burton har haft en lang og hæderkronet karriere, hvor det dog her på det seneste har været knapt så imponerende som i begyndelsen.

Måske er det derfor, instruktøren vender tilbage til en af de tidlige dages store triumfer. Det er ikke meget, vi ved om handlingen i Beetlejuice 2 endnu, men Michael Keaton er igen at finde som det navnkundige gespenst og Winona Ryder som den nu voksne Lydia Deetz. Desuden medvirker Jenna Ortega som Lydias datter Astrid, Monica Bellucci spiller Beetlejuices kone, og Willem Dafoe spiller en spøgelsesdetektiv – det lover i hvert fald godt på papiret.

Beetlejuice 2 kan ses i biograferne fra 5. september.

25. Joker: Folie à Deux

Joker Folie á Deux
Lady Gaga og Joaquin Phoenix i 'Joker: Folie á Deux'
Foto: Warner Bros.

Man kan mene meget om Joker fra 2019, men én ting er indiskutabelt, og det er, at Joaquin Phoenix leverede en fremragende præstation som Batmans ærkefjende.

Til efterfølgeren Joker: Folie à Deux er det endnu sparsomt med plottet, udover at Lady Gaga medvirker som doktor Harleen Quinzel, en psykiater, der får til opgave at undersøge den mentalt syge Arthur Fleck (Phoenix). Tegneseriefans vil vide, at hun senere udvikler sig til Jokerens kæreste og håndlanger Harley Quinn, og med filmens titel in mente, kommer deres spirende romance til at være omdrejningspunktet.

Joker: Folie à Deux kan ses i biograferne fra 3. oktober.

26. Alto Knights

Robert De Niro i en gangsterrolle med manuskript af Nicholas Pileggi (Goodfellas, Casino)? Ja tak, og tag vores penge, når det endda er Barry Levinson (Good Morning Vietnam, Rain Man, Bugsy, Wag the Dog) som er instruktør.

Der er dobbelt op på De Niro, når han spiller både Vito Genovese og Frank Costello, to af de mest markante gangsterbosser i den amerikanske mafiahistorie. De to ligger i krig med hinanden om magten i Luciano-familien, hvor de begge har været vigtige medlemmer op igennem tiden.

Alto Knights kan ses i biograferne fra 14. november.

27. Gladiator 2

Til at runde både listen og året af med 2’ere, ingen havde set komme, finder vi Gladiator 2. Ridley Scott er igen instruktør, mens samarbejdspartneren fra Napoleon David Scarpa også står for dette manuskript.

Fokus er denne gang Connie Nielsens karakter Lucillas søn Lucius fra den første film. Den nu voksne mand (Paul Mescal) er ved sin blotte eksistens en trussel mod det nuværende styre, der stræber ham efter livet. Sammen med en tidligere slave, nu våbenhandler, spillet af Denzel Washington, gør han klar til modangreb for at bevare sit eget liv og sørge for, at retfærdigheden sker fyldest.

Gladiator 2 kan ses i biograferne fra 21. november.

28. Wicked Part 1

En af de største succeser fra Broadway nogensinde, er musicalen Wicked, som handler om, hvordan den Onde Heks fra Vest og den Gode Heks fra Nord blev, som de er, i Troldmanden fra Oz.

Filmen er delt op i to dele, hvoraf den første kommer til november og den anden et år senere. Fantastiske Cynthia Erivo og sangeren Ariana Grande spiller de to hovedroller, så der er garanti for, at der bliver sunget igennem for fulde lungers kræft, når de mange fængende sange skal gjalde igennem biografernes lydsystem.

Wicked Part 1 kan ses i biograferne fra 28. november.

29. The Lord of the Rings: The War of Rohirrim

Lever Ringenes herre-serien på Prime Video ikke helt op til dine forventninger, er der måske håb forude i 2024.

For der kommer et nyt eventyr inspireret af Tolkiens tekster. I animationsfilmen The War of Rohirrim foregår handlingen 261 år før De to tårne og handler om den berømte konge Helm Hammerhand (Brian Cox), der skal forsvare sit rige mod Dunlending-folket, hvis leder Wulf (Luke Pasqualino) søger hævn efter sin fars død. Visuelt skulle filmen have taget inspiration fra Peter Jacksons film, og hvis bare der er halvt så meget action, bliver det en storslået tur i biografen og et glædeligt gensyn med Tolkiens univers.

The Lord of the Rings: The War of Rohirrim kan ses i biograferne fra 12. december.

30. Nosferatu

Vi runder denne guide af med den måske mest ventede film i hele 2024 – for nogle af os i hvert fald.

Instruktør Robert Eggers (The Witch, The Lighthouse, The Northman) har arbejdet på remaket af den tyske ekspressionismeklassiker fra 1922 siden 2015. Men det er først nu, vi får at se, hvad detaljens mester har til os. Bill Skarsgård (It) spiller vampyren grev Orlok, mens Lily-Rose Depp (The Idol) spiller kvinden, som monsteret kaster sin kærlighed på. Derudover medvirker Nicholas Hoult (X-Men, The Great), Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass, Kraven the Hunter), Emma Corrin (The Crown, A Murder at the End of the World) og Willem Dafoe som en excentrisk vampyrjæger.

Nosferatu kan ses i biograferne fra 25. december.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste