Film | Guides

Månedens biografguide: Det skal du se i biografen i marts 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
28. februar 2024
Jagtsæson 2
Stephania Potalivo, Mille Dinesen og Lærke Winther i 'Jagtsæson 2: I medgang og modgang' / Foto: Andreas Bastiansen

Del artikel

Efter to uhørt stærke biografmåneder bliver tempoet sat lidt ned i marts, men vi har alligevel fundet frem til 11 stærke titler, der er værd at kigge nærmere på.

Marts er i år både Oscar-måned og tidspunktet for dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX, og det betyder et lidt anderledes filmudvalg, end vi har været vant til de sidste par måneder.

Årets første forårsmåned indvarsler således blockbustersæsonens begyndelse – man kan argumentere for, at den teknisk set startede med Dune: Del 2 – hvor store actionfilm og spektakulære fantasifulde film melder deres indtog i biograferne fra nu og henover sommeren.

Der er også en god portion danske film, der strækker sig genremæssigt fra thriller over drama til komedie, så der noget for alle med forkærlighed for den danske filmindustri.

Filmene står i den rækkefølge, de har premiere i løbet af måneden, så husk at læse helt til bunden for at få al inspirationen til dit næste biografbesøg med.

Kung Fu Panda 4

Alles yndlings-pandabjørn er tilbage med det fjerde eventyr i Kung Fu Panda-filmserien om den godmodige dragekriger Po.

Tiden er nu kommet til, at han skal finde sin afløser til det værdige hverv, da han selv skal blive den Spirituelle Leder af Fredens Dal.

Men det er lettere sagt end gjort, da en trussel i form af den trolddomskyndige Kamæleonen truer fred og fordragelighed i det idylliske samfund. Det betyder blandt andet, at gamle fjender pludselig kan melde deres ankomst igen, og Po står overfor den største udfordring, han endnu har skullet kæmpe imod.

Kung Fu Panda 4 kan ses i biograferne fra 7. marts.

Kalak

Kim Leines mesterlige selvbiografiske debutroman er hård kost, hvor emnerne er incest, overgreb, druk og traumer.

Forfatteren er selv med på manuskriptet til Isabella Eklöfs filmatisering, hvor vi følger sygeplejersken Jan (Emil Johnsen), der er udstationeret med sin kone (Asta Kamma August) og to børn i Grønland.

Her forsøger han ihærdigt at blive ét med de lokale, hvilket primært består i at knalde med alle de kvinder, som vil ham, og tage masser af stoffer. Der er en usædvanlig hård og dramatisk film om eksistenser, der vil gøre alt for at slippe ud af det mentale helvede, som de befinder sig i.

Kalak kan ses i biograferne fra 7. marts.

Il Boemo – En mesters storhed og fald

Der er intet som et raskt lille periodedrama til at servere nogle visuelle lækkerbiskner, og i marts er det Il Boemo.

Den tjekkiske film handler om komponisten Josef Mysliveček, som udover selv at være en dygtig håndværker med et nodeark mest af alt er kendt for sit virke som mentor for Wolfgang Amadeus Mozart.

Der er skønsang, liflig musik og overdådige rober for alle pengene, som kan ses som et herligt supplement til Miloš Formans klassiker om virtuos-komponisten Amadeus.

Il Boemo kan ses i biograferne fra 7. marts.

Jeg er morderen!

Den franske instruktør François Ozon er en af Frankrigs bedste eksportvarer, og variationen i hans film er noget udover det sædvanlige. Ubesværet veksler han mellem intense dramaer med en snert af thriller (Swimming Pool) til farcekomedie (8 kvinder).

Og det er sidstnævnte kategori, Ozon bevæger sig ud i med Jeg er forbryderen! Filmen foregår i 1930'erne, hvor en berømt skuespillerinde netop er blevet frifundet for at myrde en berømt producent.

Jeg er forbryderen! går derefter i dybden med, om hun er uskyldig eller en snu morder, som er sluppet afsted med mord.

Jeg er morderen! kan ses i biograferne fra 14. marts.

Ripple

De fleste kender Joey Moe som ganske ferm popmusiker, men i de senere år, har han slået sine folder i filmenes univers, hvor han har taget en instruktøruddannelse på filmuddannelsen Super8.

Nu er Moe klar med debutfilmen Ripple, som, ganske usædvanligt set i dansk kontekst, er blevet lavet uden støtte fra Det Danske Filminstitut, og da heller ikke umiddelbart minder om noget, vi typisk ser i danske film.

Filmen handler om et tv-program, hvor værten Erik (Ulrich Thomsen) får besøg af den populære true crime-podcastvært Lotus (Diêm Camille). Hvad der skulle være en helt almindeligt interview, udvikler sig til et nervepirrende spørgsmål om liv eller død.

Ripple kan ses i biograferne fra 14. marts. og allerede nu til forpremierer en række steder i landet.

Livet og andre problemer

Husker du ramaskriget om den unge girafhan Marius, som blev aflivet i Københavns Zoologiske Have for 10 år siden, da han ikke kunne blive afsat til andre zoos?

Med udgangspunkt i netop den polemik tager instruktør Max Kestner fat på en masse eksistentielle spørgsmål, som blev affødt af de mange diskussioner om, hvad man skulle gøre med det uønskede dyr.

Livet og andre problemer er årets åbningsfilm på den verdensberømte danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX, der løber af stablen 13.-24. marts og byder på et væld af spændende historier fra virkeligheden.

Livet og andre problemer kan ses i udvalgte biografer landet over fra 14. marts.

Past Lives

En af de bedst anmeldte film i udlandet sidste år finder endelig vej til de danske biografer, og ventetiden har i den grad været det værd.

Debutanten Celine Song fremhæver en fantastisk fortælling om kærlighed og at give slip med Past Lives. Barndomsvennerne Nora (Greta Lee) og Hae Sung skilles fra hinanden i 2000, da hendes familie flytter til Toronto. Derefter krydses deres veje igen med to gange 12 års mellemrum, og spørgsmålet er, om tidspunktet nogensinde indfinder sig, så de bliver mere end bare venner.

Past Lives er nomineret til to Oscars for Bedste originale manuskript og Bedste film, og det rørende romantiske drama står uden sammenligning som en af de bedste debutfilm i nyere tid.

Past Lives kan ses i biograferne fra 21. marts.

Ghostbusters 4: Frozen Empire

I år er det 40 år siden, at den første Ghostbusters-film havde premiere, men universet lever i den grad videre i bedste velgående.

Ghostbusters: Frozen Empire fortsætter, hvor den forrige film Afterlife slap. Spengler-familien med den intelligente og handlekraftige teenager Phoebe (McKenna Grace) i front, rykker fra Oklahoma til New York, hvor de oprindelige spøgelsesjægere havde til huse.

Og der bliver brug for både de nye og gamle gespenst-bekæmpere, da ondskab igen truer byen. Denne gang skal de forhindre, at en ny istid fryser sender hele verden i et frosthelvede, hvor snemænd ikke er bedårende syngende skabninger.

Ghostbusters 4: Frozen Empire kan ses i biograferne fra 21. marts.

Jagtsæson 2: I medgang og modgang

Eva (Mille Dinesen), Bella (Stephania Potalivo) og Marlene (Lærke Winther) er tilbage for fuld knald i Jagtsæson 2: I medgang og modgang.

Det går godt for Marlene, som er blevet forfremmet på arbejdet, og Bella, som skal giftes med Evas eksmand. Til gengæld går det netop knapt så godt for Eva, der står uden job og spændende fremtidsmuligheder.

Derfor sætter hun sig for at hellige sig jobbet med at arrangere Bellas polterabend. Men som fans af den første Jagtsæson ved, går det sjældent altid efter planen, når trioen begiver sig ud på eventyr.

Jagtsæson 2: I medgang og modgang kan ses i biograferne fra 21. marts.

Godzilla x Kong: The New Empire

Der er ikke så meget pjat, når det kommer til Godzilla x Kong: The New Empire: Det handler om store monstre, som slås med og mod hinanden, mens menneskerne bare er nogle irriterende myrer, som skal af vejen, så vi kan få mere monsterkamp.

Efter de to ikoniske filmfigurers sidste kamp, melder sig nu en ny fjende på banen. Den enorme Skar King er ikke bare selv en frygtindgydende modstander, den har også et trumfkort i baghånden, den mystiske Shimu, verdens første Titan.

Det bliver stort, det bliver larmende, og der bliver (forhåbentlig) monstertæv for alle pengene, så englene synger af fryd.

Godzilla x Kong: The New Empire kan ses i biograferne fra 27. marts.

Perfect Days

Tyske Wim Wenders står bag den japanske Perfect Days, der er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste internationale film, og hovedrolleindehaveren Kōji Yakusho vandt prisen for Bedste skuespiller ved sidste års Cannes Film Festival.

Perfect Days er en simpel film, og vi følger rengøringshjælpen Hiroyama (Yakusho), mens han lever sit stille liv i storbyen Tokyo.

Selv om den absolut ikke kandiderer til prisen som årets mest actionspækkede, formår Wenders at skabe et smukt lille mesterværk, som lærer en at sætte pris på selv de mindste ting i livet og hverdagen.

Perfect Days kan ses i biograferne fra 27. marts.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides