Film | Guides

Månedens biografguide: Det skal du se i biografen i november 2023

Af
Claus Nygaard Petersen
26. oktober 2023
Biografguide november 2023 Napoleon anmeldelse
Vanessa Kirby og Joaquin Phoenix i Ridley Scotts storfilm 'Napoleon' / Foto: Aidan Monaghan/ SF Studios

Del artikel

Denne måned står i dramaets tegn, og vi har fundet frem til de største og mest interessante film, du skal se i biografen.

Efter en oktober måned, hvor Bastarden med Mads Mikkelsen og Martin Scorseses Killers of the Flower Moon var de helt store episke oplevelser, er november mere stille og rolig.

Bevares, vi har da stadig en stor, svulstig historisk film på programmet, gensyn med Marvels superhelte, et længe ventet nyt kapitel i det populære Hunger Games-univers og et indblik i et af populærkulturens mest berømte ægteskaber.

Som sædvanlig står filmene i den rækkefølge, som de har premiere.

Reality

Skuespilleren Sydney Sweeney er stille og roligt i gang med det helt store gennembrud. Efter gode biroller i serierne The Handmaid’s Tale og Sharp Objects, brød hun igennem med først den famøse high school-serie Euphoria og siden endnu en god birolle i første sæson af The White Lotus.

På filmfronten har den også primært stået på biroller indtil nu. Men med whistleblower-dramaet Reality får Sweeney i den grad mulighed for at flekse skuespilevnerne.

Filmen handler om militæroversætteren Reality Winner (Sweeney), der bliver anklaget for at have lækket fortrolige papirer til offentligheden i 2017. Reality viser processen, fra da lækket bliver opdaget til opklaringen. Med sit miks af virkelige billeder og klip tegner dokudramaet til at være et must-see for både true crime-fans og Sydney Sweeney.

Reality har biografpremiere 2. november 2023.

The Marvels

Captain Marvel (Brie Larson) er pt. den stærkeste superhelt i Marvel-filmene. Ja, endda stærkere end gudeskønne Thor (Chris Hemsworth).

Men i The Marvels giver kræfterne på mystisk vis nu pludselig bagslag. Hver gang hun, Kamala Khan aka. Ms. Marvel (Iman Vellani) eller Monica Rambeau (Teyonah Parris) bruger deres superkræfter, bytter de plads.

Hvordan det hænger sammen, og hvordan de får stoppet den glitch i superkræfterne, det er filmens omdrejningspunkt, hvor vi også igen har fornøjelsen af Samuel L. Jackson som den snu og gnavne supersoldat Nick Fury.

The Marvels har biografpremiere 8. november 2023.

Lærerværelset

At være skolelærer er muligvis et af de mest utaknemmelige jobs. Næsten hver dag er der et eller andet barn, der synes, man er træls, og måske skal man også døje med forældre, som har en mening om, hvordan deres afkom skal undervises bedst muligt.

I den tyske film Lærerværelset er det dog en helt anden person, som gør læreren Carlas (Leonie Benesch) liv traurigt.

En af hendes elever bliver bortvist for tyveri, men hun er ikke helt overbevist om, at den skyldige er fundet. Da sporene peger i retning af skolesekretæren Friederike (Eva Löbau), bliver den kollegiale loyalitet sat på prøve.

Lærerværelset har biografpremiere 9. november 2023.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Var du en af dem, som slugte både Hunger Games-bøgerne og -filmene og havde en plakat med Jennifer Lawrence som Katniss hængende på væggen, har ventetiden været lang.

For prequel-bogen The Ballad of Songbirds and Snakes udkom 10 år efter den sidste bog i den originale trilogi. Men nu er filmatiseringen af Suzanne Collins’ bog klar til biografen.

Fokus er denne gang på den unge Coriolanus Snow (Tom Blyth) – der senere bliver den diktatoriske præsident fra den originale bogtrilogi og de fire film – som skal være mentor for en ung tribute, Lucy Gray (Rachel Zegler). Hvem vinder de brutale Hunger Games, både som sidste overlever, og som den store politiske sejrherre, det er som sædvanlig de store spørgsmål.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes har biografpremiere 16. november 2023.

Napoleon

At kalde Ridley Scott for en legende i filmbranchen er ikke en underdrivelse. Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator og en håndfuld andre guldkorn gør ham til en af de bedste nogensinde.

Mens vi venter på Gladiator 2, har Sir Ridley en lille historisk film, vi kan hygge os med. Joaquin Phoenix har hovedrollen som den franske kejser Napoléon Bonaparte, der steg til magtens højeste tinder og faldt hårdt ned fra dem.

Vi kommer omkring alle de store slag og hans stormombruste forhold til konen kejserinde Josephine (Vanessa Kirby). Skulle man ikke få stillet sit Napoleon-fix i biografen, arbejder Ridley Scott efter sigende på et fire timer langt directors cut, som kommer på Apple TV+ på et senere tidspunkt.

Napoleon har biografpremiere 23. november 2023.

Priscilla

Bedst som man troede, at der ikke kunne laves flere Elvis-film efter Baz Luhrmanns larmende og farverige film fra 2022, får vi nu endnu en blot et år efter. Eller rettere sagt, vi får en om hans barnebrud Priscilla (Cailee Spaeny).

For det er hende, som er omdrejningspunktet i Sofia Coppolas (Lost in Translation, Marie Antoinette) film, Priscilla. Vi ser det semi-toksiske forhold fra hendes synsvinkel, hvor filmen da også er en adaptation af Priscilla Presleys bog Elvis and Me.

I rollen som kongen af rock’n roll finder vi Jacob Elordi, der virker til at være perfekt castet som stor, karismatisk og lettere frygtindgydende megastjerne.

Priscilla har biografpremiere 23. november 2023.

Synkefri

I 1981 synker en fiskekutter og en redningsbåd i et stort forlis i Hirtshals. En af de omkomnes søn, den 17-årige Henrik (Sylvester Byder), synes der er noget, som ikke helt stemmer.

Derfor går han i gang med at efterforske den tragiske hændelse. Både for at finde ud af, hvad der er sket, og for at rense faderens navn, fordi han som styrmand på fiskekutteren har fået en stor del af skylden for ulykken.

Instruktør Christian Andersen er selv fra Hirtshals og er vokset med tragedien helt inde på livet, da hans mors første mand, var en af de ni mænd, som mistede livet.

Synkefri har biografpremiere 30. november 2023.

Del artikel

Læs mere omBiografFilm

Andre Film | Guides