Kultur | Nyheder

Mette Søndergaard Nielsen: ”Humor kan aftabuisere og gøre, at man kan tale om de svære ting”

Af
Louise Kidde Sauntved
20. august 2024
Mette Søndergaard Nielsen har skrevet og spiller selv hovedrollen i 'Hold så kæft, Lars!' over for Anders Budde Christensen
Mette Søndergaard Nielsen har skrevet og spiller selv hovedrollen i 'Hold så kæft, Lars!' over for Anders Budde Christensen / Foto: PR

Del artikel

Ugens profil er skuespiller, komiker og dramatiker Mette Søndergaard Nielsen, der lige nu er aktuel med forestillingen 'Hold så kæft Lars!' på Aveny-T.

Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Jeg var inde og se Den anden arabiske kvinde på Blaagaard Teater, der var enormt vellykket. Jeg synes, det er vigtigt, at det, der får taletid på scener, film og i historiefortælling generelt, er vedkommende for publikum og ikke kun for dem, der har lyst til at fortælle det. Og den var virkelig vedkommende. Det var et personligt anker i, hvordan det er at være arabisk kvinde i Danmark med alt, hvad det indebærer af fordomme med videre. Det var enormt privilegeret at kunne gå ind som hvid, heteroseksuel og meget privilegeret kvinde og få noget viden, som jeg ikke ellers har adgang til. Men det var også en meget rørende og underholdende fortælling.

Hvad skal en god kulturoplevelse kunne?

– For mig er det alfa og omega, at man virkelig har gjort sig nogle tanker om, hvorfor man vil fortælle det her. Hvorfor er det vigtigt? Hvad skal man bruge det til? Jeg er ikke så stor tilhænger af provokation for provokationens skyld, og det der med, at publikum selv skal finde ud af, hvad de skal bruge det til. Jeg synes, man skal have besluttet sig for, hvad det er, man vil fortælle. Jeg opsøger selv de ting, hvor nogen har valgt et emne eller en tematik eller noget, der er relevant for vores samtid. Og som også rækker ud til andre end den kreative klasse.

Hvem vil du helst opleve kultur sammen med?

– Det kommer an på, hvad det er. Jeg kan godt lide at gå i biffen med et par veninder, men teater kan jeg faktisk godt lide at gå ind og se selv., fordi jeg tit ikke har lyst til at snakke om det lige bagefter. Men jeg ser også sindssygt meget teater. Alt det jeg kan komme til.

Kort om Mette Søndergaard Nielsen

Det kender du hende fra:
En række tv-serier, teaterforestillinger og podcasts, samt som den ene halvdel af det populære satirekollektiv FLÆS.

Aktuel med:
Tragikomedien Hold så kæft Lars!, der får premiere på Aveny-T 31. august. Og som hun både har skrevet og spiller hovedrollen i.

Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Ja mange. Men for at fremhæve en – Anita-trilogien fra Aalborg Teater med Marie Knudsen Fogh i hovedrollen. Det er en fortælling om det fattige Danmark og de udsatte mennesker, der lever i laveste sociale klasse i kontanthjælpssystemet. Det var absurd, sjovt og sindssygt rørende. Det bedste teater, jeg har set i Danmark i 10 år. Jeg håber, at det bliver en nyklassiker.

Er du nogensinde gået fra en film, et teaterstykke eller en koncert?

– Ikke så ofte. Men jeg har da set en del ting. der har provokeret mig, fordi det ikke ville noget, ikke var forløst eller burde have været en podcast i stedet for en teaterforestilling. Men jeg har set det færdigt alligevel af respekt for de mennesker, der står på scenen.

Har du en kulturvane, du ikke helt vil være ved?

– Jeg ser enormt meget reality-tv. Landmand søger kærlighed, Sorority, Gift ved første blik. Det er sindssygt god underholdning. Sådan nogle datingprogrammer er et af de steder, hvor der kommer mest på spil i vores verden. Vi er jo så heldige, at der ikke er risiko for, at der springer en bombe lige udenfor vores dør. Så noget af det værste, vi kan blive udsat for, er at blive valgt fra. At opleve ulykkelig kærlighed.

Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg glæder mig meget til selv at skulle stå på scenen sammen med min superdygtige og sjove medspiller Anders Budde Christensen og spille Hold så kæft Lars!, som er en komisk tragedie om depression. Jeg har jo simpelthen skrevet en teaterforestilling om en dybt depressiv hovedkarakter, hvor udtrykket og fortællingen skifter mellem det komiske og det alvorlige. Det er et meget bevidst valg. Ikke kun fordi jeg normalt arbejder med comedy, men også fordi jeg tror på, at hvis man skal lave en forestilling om noget så tungt og alvorligt, med en hovedkarakter, som ikke ønsker at leve, fordi hun har så meget smerte, så er humor en nødvendighed, for at vi kan holde ud at høre på det og tage det ind i vores hjerter og hjerner. Humor kan aftabuisere og gøre, at man kan tale om de svære ting på en måde, som kan fordøjes af publikum.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omInterviewAveny-T

Andre Kultur | Nyheder