Kultur | Guides

Skærmtid med Susanne Guldager: "'Dirty Dancing' er uden sammenligning den film, jeg har set flest gange"

Af
Signe Bjørg Granberg
16. august 2024
Susanne Guldager
Designer og dommer i 'Danmarks næste tøjdesigner', Susanne Guldager, er ugens gæst i Skærmtid / Foto: Rune Svenningsen

Del artikel

Hver uge dykker Vi Elsker Serier ned i en aktuel kulturpersonligheds skærmforbrug. I denne uge bliver vi klogere på, hvad designer Susanne Guldager fra 'Danmarks næste tøjdesigner' ser og lytter til lige nu.

Susanne Guldager er uddannet tøjdesigner og har som tidligere lektor undervist i specialet Sustainable Fashion gennem mange år. I 2019 grundlagde hun tøjbrandet La Femme Rousse med en klar filosofi om at skabe tøj i høj kvalitet med lang levetid, lavet af genanvendte tekstiler og overskudsmaterialer fra industrien.

Snart kan man opleve Susanne Guldager som ny dommer i DR-programmet Danmarks næste tøjdesigner, hvor hun sammen med kollegaen, Soeren Le Schmidt, skal forsøge at finde Danmarks nye designhåb.

Hvad arbejder du på for tiden?

– Lige nu har det været modeuge, hvor jeg har vist min nye kollektion, som kommer i butikkerne i starten af næste år. Derudover har jeg lige indgået et samarbejde med Magasin, som også kræver en del af min tid her i opstartsfasen, og slutteligt har jeg gang i en produktion af upcyclede pyjamasser, som jeg laver i samarbejde med hoteller, hvor jeg hjælper dem med at genanvende deres egne kasserede tekstiler og giver dem nyt liv igennem en cirkulær designproces.

Hvilken tv-serie er du optaget af lige nu?

– Jeg har ikke set så meget fjernsyn i løbet af sommeren og ser generelt ikke så meget. Men jeg nyder virkelig at se en serie sammen med min mand, og lige nu er vi på udkig efter noget nyt at kaste os over til det kommende efterår.

Hvilken tv-serie er din all time-favorit?

– Jeg var ret vild med hele universet i Peaky Blinders og blev meget opslugt af hele fortællingen – og så er det også en virkelig æstetisk smuk serie. I den helt anden boldgade har jeg en svaghed for Sex and The City, hvilket nok må gå som min all time favoriteserie. Det er lidt som at spise en stor dejlig pose bland-selv-slik.

Hvilken tv-udsendelse har sidst fanget dig?

Den sorte svane. Jeg synes, den gav et enormt spændende indblik i en, for de fleste danskere, skjult verden. Det var virkeligt tankevækkende pludselig at se en skyggeside af vores ellers så trygge og tillidsfulde samfund. Flere af de institutioner, jeg normalt har tillid til, blev pludselig vist fra en kynisk og skruppelløs side. Det gav lidt stof til eftertanke.

Har du en guilty pleasure, hvad angår tv-programmer?

– Jeg ved ikke, om det som sådan er en guilty pleasure, men jeg kan godt lide at se Den store bagedyst og Kender du typen. Det kræver ikke så meget og er samtidig ret inspirerende. Og så er det to programmer, som jeg kan se med mine tre børn, hvilket er vildt hyggeligt.

Hvilken film har senest gjort indtryk på dig?

– Det var Civil War, som handler om et USA, der er midt i en borgerkrig. Den gjorde indtryk på mig, fordi det var så forfærdelig en situation, og så blev det hele forstærket af, at det desværre ikke var noget, som jeg ikke kunne forstille mig kunne ske i virkeligheden.

Hvad er din all time-yndlingsfilm?

– Jeg er et barn af 80’erne og kan huske, da jeg så Dirty Dancing for første gang. Det må uden sammenligning være den film, jeg har set flest gange i mit liv. Den har en god blanding af dans, kærlighed og ungdomsoprør, hvilket fangede mig som teenager. Jeg så den med min ældste datter, som i dag er 14 år, for et års tid siden, og det var et hyggeligt genbesøg på trods af de utroligt forældede kønsrollemønstre – men det er jo retfærdigt nok også et tilbageblik på livet i 60’erne.

Hvad er den næste film, du skal se i biografen?

– Jeg glæder mig til at se Lee, som er en film, der er baseret på en autentisk historie fra 2. Verdenskrig, hvor en tidligere kvindelig model bliver krigskorrespondent for Vogue. Den giver et billede af en stærk kvinde, som træder ind i et ellers mandsdomineret univers. Og så har den Kate Winslet i hovedrollen, og jeg synes, hun er en supersej skuespiller.

Hvad lytter du til, når du er på farten?

– Jeg lytter altid til Genstart og nogle gange Fremtiden på P1. Det er blevet en fast rutine for mig, uanset om jeg cykler, løber eller træner i fitnesscentret. Jeg elsker, at begge podcasts tager fat på aktuelle emner og virkelig går i dybden. Værterne er dygtige til at udfolde komplekse problemstillinger på en måde, der både er engagerende og informativ. Det giver mig noget at tænke over, og jeg lærer noget nyt, mens jeg er i gang, og på den måde føler jeg, at jeg får noget ud af min tid.

Har du en podcast, du altid vender tilbage til?

– Det er uden tvivl Genstart på DR lyd.

Hvilken teateroplevelse har senest overrumplet dig?

– Selv om jeg desværre ikke får set så mange teaterstykker, som jeg gerne ville, blev jeg for nylig dybt fascineret af Don Juan i Skuespilhuset. Stykket blev iscenesat på en måde, der fangede mig fra start til slut, og jeg blev især imponeret over, hvordan de moderniserede den klassiske tekst uden at miste dens nerve. Skuespillernes præstationer, scenografien og det intense tempo gjorde, at jeg var fuldstændig opslugt. Efter forestillingen var jeg høj af indtryk, og det mindede mig om, hvor stærkt og medrivende teater kan være.

Hvis du kigger på din telefon lige nu, hvor meget skærmtid har du så brugt i denne uge?

– Mit daglige gennemsnit ligger på 2 timer og 24 minutter, men jeg har også nogle små rollinger, der nogle gange kaprer min telefon.

Hvilke tre apps er dine mest brugte?

– Instagram, beskeder og kameraet.

Hvilken app ville du aldrig kunne undvære?

– Udover beskeder eller telefonen, som nok er ret åbenlyse, må det være kameraet. Om det er mine børn eller min mand eller en smuk himmel, så elsker jeg at fange øjeblikke, der på en eller anden måde rører mig, og som jeg gerne vil forevige.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omSkærmtidDRTV

Andre Kultur | Guides