Serier | Nyheder

Vores hyldest til de 5 bedste engelske (farmor)krimier...

AfJonas
8. august 2017

Del artikel

Briterne kan om nogen skrue en god krimi sammen, og vi elsker dem for det samme. Her er vores bud på de bedste engelske krimiserier, du skal se.

Danmark ELSKER krimier! De sidste 20 år har budt på en hær af amerikanske produktioner – den ene flottere og mere uhyggelig end den anden. Denne overflod af bestialske (serie)mord bifalder vi naturligvis, men vi må ikke glemme genrens rødder. Vi må ikke glemme den gode gammeldags engelske krimi – farmorkrimien. Vi Elsker Serier præsenterer derfor vores bud på de 5 bedste af slagsen:



Her er de 5 bedste engelske krimier


1. Inspector Morse
2. Miss Marple
3. A Touch of Frost
4. Midsomer Murders
5. The Inspector Lynley Mysteries

1. Inspector Morse (1987-2000)


bedste engelske krimier

Den ultimative krimiserie – Morse er kongen. Colin Dexters romaner blev filmatiseret og videreudviklet i denne serie med John Thaw i hovedrollen som Morse - den sure, højkulturelle og snedige alkoholiker. Det blev til 33 afsnit over 12 sæsoner før vi måtte sige farvel til Morse med hans hang til klassisk musik, øl og krydsord, der blev kombineret med en unik evne til at løse sofistikerede mordgåder. Du bør se Inspector Morse fordi det simpelthen ikke bliver bedre når det kommer til farmorkrimier. Du vil desuden oprigtig talt komme til at holde af Morse – selvom han i bund og grund er en gammel nar.



2. Miss Marple (1984-1992)


https://imgix.vielskerserier.dk/2017/08/Miss-Marple.jpg

Agatha Christies romanfigur Jane Marple spilles i BBC’s serie af Joan Hickson. Hun er skrøbelig, lille og slet, slet ikke til at kyse. Du skal se serien hvis du er vild med kriminalgåder, men samtidig synes det er mærkeligt, at det kun er mænd som kan løse dem. Du vil elske Miss Marples stoiske ro, og vi er af den opfattelse, at hun kandiderer til titlen som historiens mest cool kriminalkarakter – måske kun overgået af selveste Sherlock Holmes. Serien er desuden rimelig overskuelig hvis du ikke orker et engagement på ”barnabysk” niveau. Der findes 12 afsnit fordelt på 3 sæsoner. En lille perle.



3. A Touch of Frost (1992-2000)


bedste engelske krimiserier

David Jason nåede 15 sæsoner og 42 afsnit som Inspector Frost i serien En sag for Frost. Hans interne kampe med sin overordnede Superintendent Norman Mullett – spillet af Bruce Alexander - er blevet legendariske, og seriens skildring af engelsk forstadsmiljø er ramt lige i r*ven. Se serien på grund af Frosts dybe menneskelighed, hans kritik af autoriteter og hans retfærdsfornemmelse.



4. Midsomer Murders (1997-i dag)


bedste engelske krimiserier

Eller Inspector Barnaby som de fleste danskere kender den som. I nu 19 sæsoner og 114 afsnit følger vi først den ene (John Nettles) og siden den anden (Neil Dudgeon) Barnaby løse mordgåder i det naturskønne Midsomer. Som i alle andre gode detektivserier har hovedpersonen et sidekick, men grundet seriens omfang, har der i Midsomer Murders været adskillige. Vi nævner i flæng: Troy, Scott, Jones, Nelson og Winter. Alle med hver deres særlige gemyt til at supplere Barnabys stil med. Netop Barnabys rolige og hyggelige stil kombineret med brutale mord er det, der giver serien kant. Et godt incitament til at kaste sig over Midsomer Murders er desuden, at bliver du først hooked, vil du ALDRIG løbe tør for mord – serien fortsætter for evigt…. Og evigt……. Og…. Evigt…….



5. The Inspector Lynley Mysteries (2001-2008)


https://imgix.vielskerserier.dk/2017/08/Lynley.jpg

Serien der bygger på Elizabeth Georges romaner har sublime Nathaniel Parker i hovedrollen som Inspector Lynley. Som modvægt til ham møder vi skotske Sharon Small som Barbara Havers – en noget skæv eksistens – og deres samarbejde viser sig, trods startvanskeligheder, at kunne løse selv de mest knudrede mysterier. Hvorfor skal du se The Inspector Lynley Mysteries? Det skal du fordi det medførte markante fanprotester mod BBC, da det blev annonceret at de stoppede serien.


Læs også: De 5 bedste krimiserier i 2022


Læs også: Årets top-10: De absolut bedste serier i 2022

Del artikel

Andre Serier | Nyheder