Serier | Guides

5 serier, du vil elske, hvis du er James Bond-fan

AfCasper Nielsen
22. februar 2023
Jack Ryan (John Krasinski) og James Greer (Wendell Pierce) i 'Jack Ryan' anmeldelse
John Krasinski og Wendell Pierce som henholdsvis Jack Ryan og James Greer i tredje sæson af Prime Videos spionserie 'Jack Ryan' / Foto: Prime Video

Del artikel

Er du løbet tør for 'Bond'-film, eller trænger du bare til at se, hvad hans konkurrenter i gamet formår? Spiongenren er enorm, så vi har håndplukket fem anbefalelsesværdige serier, der på hver sin facon opfylder samme krav om spænding og slagsmål, humor og undercover-aktivitet.

Jack Ryan

”Jeg kan da ikke rejse til Yemen. Jeg afhører ikke folk. Jeg analyserer rapporter”.

Havde Jack Ryan fået sin vilje, ville vi have fået tre sæsoner med Excel-ark, og datadownloads.

Men som alle ved, der kender Tom Clancys CIA-analytiker fra filmlærredets Jagten på Røde Oktober, Patrioternes spil etc., ender Jack Ryan altid i begivenhedernes brændpunkt.

Også i denne spændingsdampende serie på tre sæsoner, hvor satellitbilleder udpeger en langskægget bandit fra Mellemøsten som den vestlige verdens nye hovedfjende nummer et. Som sædvanlig, tænker man måske. Men det atypiske ved denne stereotypiske fremstilling af ”de gode” amerikanere contra de slemme arabere er, at serien forklarer, hvorfor skurken har forvandlet sig fra kærlig familiefar til hævnsøgende jihadist.

Afsnittene byder også på et ret spændende sidespor, hvor skurkens flygtende hustru med to børn gennemlever en formentlig forfærdelig autentisk rejse gennem flygtningelejre i grumme menneskesmugleres vold.

Men først som sidst er Jack Ryan en actionserie med alt det, man forventer. Afhøringer, afsløringer, afsporede agendaer, actionfyldte aktioner og agenter med alskens ansigter.

Analytikernes supersoldat, den unge Ryan, spilles af John Krasinski med overskud og charme nok til at tænde Abbie Cornish i rollen som hans fremtidige hustru. Og ligesom Bond kommer Mr. Ryan rundt i verden: fra Mellemøsten til Europa og Mellemamerika. Ikke dårligt for en mand med et skrivebordsjob.

Jack Ryan sæson 1-3 kan ses på Prime Video.

24 timer

Kiefer Sutherland som Jack Bauer i '24 timer'
Foto: Disney+

Dette afsnit finder sted i real-time.

20.00: Den amerikanske senator og hans familie er på vej til vælgermøde, da en trussel løber ind.

20.15: I CTU i Los Angeles er alle i fuldt beredskab. Men der føres også suspekte samtaler i krogene.

20.30: I en tilsyneladende velfungerende amerikansk familie aktiveres en terrorcelle, der vender op og ned på alles hverdag.

20.45: I familien Bauer sniger familiens datter sig ud i natten, mens moderen bliver mål for en kidnapning.

20.50: Alle alarmklokker kimer, og tiden bliver en konstant faktor for antiterror-enhedens bedste mand: Jack Bauer.

21.00 …

I grove træk er det sådan, grundhistorien går i alle ni sæsoner af 24 timer.

En serie, der nulstillede tiden i et før og efter Jack Bauer. Eller rettere før og efter 11. september 2001.

I den nye verdens(u)orden, der brød ud efter terrorsanslaget mod USA, blev Bauer den første tv-agent, hvis verden blev truet af indre fjender, politiske agendaer, rævekager, dobbeltagenter, forrædere og et kaotisk familieliv. Det hele præsenteret i en time, der tikker derudaf, og hver gang ender på en cliffhanger så spændende, at det er helt befriende, at man i dag bare kan streame afsnittene i streg.

Men spænd dig fast, og forvent ingen kære mor. Trods et utal af tv-priser er serien også blevet kritiseret for at forherlige tortur. For Bauer er ingen gentleman: Knive i knæskallerne, elektriske stød til bare brystkasser og plastikposer over hovederne er hans fremgangsmåde. Sådan finder han svar på det, politikerne ikke kan få ad diplomatiets glatte vej.

Alligevel er Bauers moralske dilemmaer ofte præsenteret på en måde, så man må spørge sig selv, om manden ikke bare gør, hvad der skal til i en desperat situation? Kiefer Sutherland er eminent som Bauer, og persongalleriet enormt omkring ham. Men man kan aldrig være sikker på nogles motiver eller sande identitet. Alligevel står en ud. Mary Lynn Rajskub som det autistiske computergeni Chloé O’Brian. Hun er seriens showstealer og Bauers virkelige ven i tidsnøden.

24 timer sæson 1-9 kan ses på Disney+.

Archer

Man skulle ikke tro, det var muligt. Ikke med de tusindvis af varianter, der er lavet af Bond-genren. Men Archer har gjort det. Fundet en vej ind i parodien, så stoffet akkurat bliver så selvstændigt, at det får sit eget liv.

Det nye i den animerede agentparodi er, at den tager satirisk afsæt i livet i den hemmelige tjenestes hovedkvarter. Lidt ligesom Mad Men gør med kontorlivet i reklameindustrien. Agent Archer – Sterling Archer med de blå øjne, skarpe suits og mørke lokker, er alt det, man forventer af en Bond-klon. Men hvor Bond er tiltrækkende elegant, er Archer irriterende arrogant. Kvik i kæften og blottet for al sund fornuft.

Kontorets største røvhul vælter sig i callgirls og sprut. Og er ikke er bleg for at tørre udgifterne fra sin seneste mission af på kollegaerne. Men ”Duchess” (mandens kodenavn) er ikke til at skyde ned – fordi han ved, at han er den bedste. Og fordi hans mor Mallory (Jessica Walter) er chef for tjenesten.

Med et stærkt kvindeligt galleri omkring sig – samt en del kontorbitches – er humoren så politisk ukorrekt, at den vel kun kan tegnes. Stemmearbejdet af H. Jon Benjamin og Aisha Tyler som Archer og den skarpt bevæbnede brystbombe Lana, sidder i bullseye.

Men det er ikke kun spiongenren, der er i klaskehøjde. Menneskelige relationer, vold, sex og politik kommer også i agenternes sigtekorn. En sitcom med agenter og action så levende, at den foreløbig har kørt tretten sæsoner i animeret streg. Watch out, 007.

Archer sæson 1-13 kan ses på Netflix.

Homeland

Carrie Mathison og Saul Berenson. Er der to, der står ret for Stars and Stripes, er det dem. Hun som agent i CIA’s anti-terrorenhed. Han som regeringens vise strateg. Men hvad er det for et USA, de to forsvarer?

Homeland kom ud i 2011. Kort efter 10-årsdagen for terrorangrebet på World Trade Center. Serien opererer i en post-9/11-verden, hvor USA's mentale tilstand ikke er sund. Mistillid og paranoia præger dagens orden. Fra regeringens beslutninger til CIA’s hemmelige operationer i Mellemøsten. Præsident Bushs krig mod terror har efterladt dybe, traumatiserende spor i nationen. Og Carrie er i sig selv et billede på det.

Hun er bipolar. Kan blive direkte sindssyg, paranoid og utilregnelig, hvis ikke hun får sin medicin. Så vil nogen tro på hende, når hun fornemmer, at den højt dekorerede amerikanske soldat, der vender hjem fra Al-Qaedas fangenskab i Irak, muligvis er konverteret til Islam og nu udgør en tikkende terrorbombe i systemet?

Homeland kører på en lavere actionpuls end f.eks. Jack Bauers 24 timer. Der er ikke nær så mange automatpistoler og cliffhanger redninger. Men serien skildrer en – frygter man - realistisk efterretningsform, der sætter karaktererne i mindst ligeså livsfarlige situationer.

Ingen tvivl om, at de første sæsoner er stærkt politisk farvet. Alle arabere og muslimer dæmoniseres, men som serien udvikler sig, begynder fake news og russisk spionage at snige sig ind. Ligesom den behandler en indre politisk splittelse i USA, hvor en paranoid præsident langsomt begynder at gå enegang og konspirere mod den efterretningstjeneste, der egentlig skulle beskytte ham og det amerikanske Homeland. Har man hørt noget lignende …?

Alligevel er det hver gang Carrie, der efterlader seeren med benovelse. Claire Danes spiller sig så langt ind under huden på dette stålsatte, modige og skrøbelige væsen, at hun vitterlig kunne være agent for USA. Homeland er tankevækkende spænding.

Homeland sæson 1-8 kan ses på Disney+.

The Night Manager

Hvis man er James Bond-fan vil der være noget sært genkendeligt over The Night Manager. Ikke fordi Tom Hiddelston med sit lyse hår og blå blik kan give mindelser om den unge Daniel Craig. Så meget, at bookmakerne for en tid løftede odds på ham som potentiel 007-kandidat. Men fordi historien om Hiddelstons natportier, der på et egyptisk luksushotel indynder sig hos en aristokratisk giftslange af en britisk våbenhandler, indleder et farligt forhold til hans kæreste og infiltrerer hans organisation indefra, minder om plottet i Timothy Daltons Licence To Kill. Minus de blodige optrin og vilde stunts.

Det vil sikkert irritere spionforfatteren John Le Carré at få skudt det i skoen. Han har altid hadet Bond-filmene og bøgerne, men romanen, som serien bygger på, udkom altså i 1993, fire år efter Licence To Kill. De glamourøse billeder af et snedækket Schweiz, et duvende blåt middelhav ved Mallorca og et eksotisk Egypten, er også et noget mere farverigt miljø, end det, realistisk skildrede spioner plejer at operere i.

Alligevel holder David Farrs manuskript og danske Susanne Biers instruktion sig hele tiden på den autentiske side af fantasien. Personerne er ikke superagenter. Den engelske MI6-mellemleder Angela Burr – fortrinligt underspillet af Olivia Colman – er f.eks. gravid. Og Hiddelstons Johnathan Pine er nok elegant, men en rigtig Bond? Not so much.

Derimod kunne Hugh Laurie som våbenhandleren Richard Rober sagtens kandidere som Bond-skurk, mens Jed, hans elskerinde i Elizabeth Debickis skikkelse, har figuren til samme univers.

Spændingen bygges op over seks afsnit, og er slutningen ikke helt realistisk, så er den godt nok underholdende.

Ikke underligt, at Susanne Bier også er nævnt som kandidat til 007s instruktørstol.

The Night Manager kan ses på Prime Video.

Del artikel