ANN’befalinger: Skyggemænd og koldkrig - de bedste spionserier lige nu
Populariteten af film og serier med hemmelige efterretningstjenester, spioner og fjender og venner, du ikke ved, om du kan stole på, har det med at komme og gå. Men i krigs- og koldkrigs-perioder, er de mere populære. Både hos dem, der laver dem, og hos dem, der vil se.
Som om virkelighedens anspændte politiske situation kan få en midlertidig forløsning, også selv om det kun er fiktivt. For her er fjendebillederne nemt afkodelige. Efter nogle årtier, hvor skurkene for det meste har været (mellemøstlige) terrorister, ser vi nu en tendens til, at the bad guys – igen – er russere.
Med krigen i Ukraine er det derfor heller ikke nogen overraskelse, at vi det seneste halve år har set en række nye forsøg ud i spiongenren, med meget forskellige udfald. Ikke alle slipper lige godt fra at prøve at forny genren, men her er nogle anbefalinger til dem, der slipper hæderligt eller mere end hæderligt fra det.
Slow Horses, sæson 1 og 2
Hvor går de mislykkede spioner hen, når de fucker op? De bliver, som slagteheste, sendt til Slough House, hvor Gary Oldman regerer i alt sin snuskede uhumskhed. Den præmis er det nye take på genren i Slow Horses, og det ungerer virkelig godt. Holdet af de fiaskodømte MI6-agenter er klassiske underhunde i de missioner, de alligevel får rodet sig ud i.
Serien har for mig været en af de meget positive sniger-overraskelser i 2022. For udover at have stærke skuespilnavne som Jack Bowen og Kristin Scott-Thomas, er den først og fremmest karakterdreven, og hver eneste karakter er skrevet, så man føler man kender dem. Samtidig med hver sæsons plots er der også en større fortællebue, som vi ikke har set slutningen på endnu, men som forhåbentligt kommer i sæson 3 og 4, der allerede er bekræftet. God investering, for de fejlbarlige spioner, the slow horses, vil man gerne følge.
Slow Horses sæson 1 og 2 kan ses på AppleTV+
Jack Ryan, sæson 3
Udover stadig at være på røven over John Krasinskis transformation fra tyndarmet kontorkomiker i The Office til en ægte actionhelt med svulmende overarme, har han med Jack Ryan-serien gjort sit til at vedligeholde interessen for spioner. Eller analytiker, som han jo er på papiret. En, der egentlig mest skulle sidde og problemløse ved sit skrivebord. Men fordi han er Jack Ryan, ender han alligevel i marken på farlige missioner.
I den nye tredje sæson er der skruet op for tempoet, og Jack Ryan bliver beskyldt for forræderi. Han har fået færten af, at en fraktion i den russiske regering har planer om at optrappe konflikten mellem USA og Rusland. Da han ikke vil lade sagen være og går ‘rogue’, bliver jagten på ham selv sat i gang af hans egne. Det er hæsblæsende, vellavet action med et tilpas intelligent plot til, at man er stærkt underholdt hele vejen.
Jack Ryan sæson 1-3, kan ses på Prime Video
The Recruit
Hvilke typer søger ind hos CIA? Og hvorfor gør det? Det er grundlæggende de spørgsmål, serien The Recruit stiller. Her spiller Noah Centino (kendt fra den romantiske teenagefilmserie To All the Boys I’ve Loved before) den unge advokat Owen Hendricks, der som sit første job i karrieren har søgt ind hos CIA. Måske i en vag forestilling om at få tilfredsstillet sit adrenalinbehov.
Men han bliver i første omgang slemt skuffet, da han som nederst i hierarkiet bliver sat til at gennemgå ‘de grå filer’. De grå filer er samlingen af breve, som efterretningstjenesten modtager fra almindelige mennesker. Nogle er klager, andre er trusler. De skal alle gennemgås for at se, om der indimellem skulle dukke et reelt juridisk problem op, som skal behandles.
Owen Hendricks falder over et kortfattet brev fra en fængselsindsat, der påstår, at hun har en viden, der kan afsløre en lang række hemmelige agenter. Han sætter sig for at undersøge sagen nærmere, og så går den vilde spionjagt.
Præmissen er udmærket tænkt, nybegynderen, der sidder i en afdeling af CIA, man ikke ofte hører om. Hvis man ikke forventer sig tungt John Le Carré-agtigt spiondrama, men mere underholdning i den lettere ende – tænk Mr. og Mrs. Smith i tonen – det er i øvrigt også Doug Liman, der står bag. Så er serien et hæderligt forsøg på et friskt, yngre pust.
The Recruit kan ses på Netflix
Årets top-10: De absolut bedste serier i 2022
Treason
Når briterne laver spionserier borger det som regel for god kvalitet. Og i sit udgangspunkt lyder Treason da også inciterende. Ikke mindst fordi Charlie Cox spiller en af hovedrollerne. Han er Adam Lawrence, der er vicedirektør i MI6. En høj stilling for en mand i så ung en alder, han har landet efter en meteoragtig karriere. Da hans chef, Martin Angelis (Ciaran Hinds), bliver forgiftet, bliver Lawrence udnævnt som den fungerende chef for efterretningstjenesten.
Men hvem er på spil? Og har mistanken om, at Lawrence er kompromitteret, fordi han har kontakt til en russisk agent, Kara Yusova (godt gensyn med tidligere Bond-kvinde, Olga Kurylenko) noget på sig? Det må man se de (kun) fem afsnit for, hvis man altså kan stå den halvslappe dialogside igennem. Især i de første par afsnit er skrivearbejdet flere steder sjusket, men hen mod slutningen bliver både plot og karakterbeskrivelser bedre. Lige nok til, at serien hurtigt ryger ned, hvis man har en ukrævende aften i sofaen.
Treason kan ses på Netflix
A Spy Among Friends
Hvis man er til den mere klassiske type koldkrigsspionhistorier, er der også et nyt bud på den. ITV har produceret A Spy Among Us om den notoriske, virkelige historie om Kim Philby, overklasse Cambridge-spionen for MI6, der viste sig at være dobbeltagent for Sovjetunionen. Philby har været omdrejningspunkt eller element i et utal af spionhistorier, heriblandt og måske mest berømt, John Le Carrés, selvfølgelig.
Her i den nye serie er historien fortalt gennem Philbys gode ven og efterretningskollega, Nicholas Elliott, spillet af Damian Lewis. Vi ser, hvordan Elliott vantro får at vide, at Philby er dobbeltagent, og hvordan han skal forsøge at presse en tilståelse ud af ham.
Den karismatiske Kim Philby bliver spillet af ingen ringere end Guy Pearce, så der er stærke skuespilkræfter med ham, og Lewis oppe imod hinanden. Derudover er der masser af klassiske spion-fifs med krypterede kodeord, mænd med paraplyer, der videregiver informationer i aviser osv., og det er bestemt ikke en serie, man kan second-screene til.
A Spy Among Friends kan ses på C More