Serier | Guides

5 af de bedste kvindelige antihelte i serier

Af
Signe Bjørg Granberg
2. marts 2023
kvindelige antihelte
Robin Wright som Claire Underwood i 'House of Cards' på Netflix / Foto: Netflix

Del artikel

Serieverdenen er fyldt med antihelte, og nogle af de allermest interessante er de kvindelige af slagsen. I anledning af Kvindernes internationale kampdag 8. marts har vi overladt scenen til 5 af de bedste af slagsen.

Hvilken seriekarakter er den første, du kommer til at tænke på, når du hører ordet antihelt? Tony Soprano, Al Swearengen, Walter White, Don Draper eller måske Dexter Morgan? Det er i hvert fald stor sandsynlighed for, at det er en mand, for traditionelt har de kvindelige seriekarakterer været skrevet mindre komplekst end mange af deres mandlige modstykker.

Men i løbet af de seneste 10 år har vi set flere og flere kvindelige karakterer, der rummer enorm kompleksitet og dybde – og som kan få os til at heppe på dem, til trods for deres yderst tvivlsomme gerninger. Vi har samlet fem af de bedste kvindelige serie-antihelte her:

1. Villanelle i Killing Eve

kvindelige antihelte
Jodie Comer som Villanelle (t.h.) og Sandra Oh som Eve Polastri (t.v.) i 'Killing Eve' på HBO Max.
Foto: HBO Max

Jodie Comer har - med rette - vundet flere priser for portrætteringen af den intelligente og charmerende (og ulasteligt klædte) lejemorder, Villanelle, i dramaserien Killing Eve. I det pirrende samspil med Sandra Oh’s Eve får seeren lov til at kigge ind bag lejemorderens facade, og ligesom Eve falder man også for Villanelle til trods for hendes koldblodige erhverv og forskruede sind.

Killing Eve sæson 1-4 kan ses på HBO Max.

2. Claire Underwood i House of Cards

kvindelige antihelte
Robin Wright som Claire Underwood i 'House of Cards' på Netflix.
Foto: Netflix

Hvor Frank Underwood ikke vækker mange varme følelser i House of Cards, står det anderledes ambivalent til med Claire (Robin Wright). Claire er grunden til, at man tager sig selv i at heppe på Underwood-parret i det skjulte. Og selvom hun er lige så hensynsløs som Frank, er der noget forfriskende ved, at hun går efter magten for enhver pris – på brutal og uærlig vis.

House of Cards sæson 1-6 kan ses på Netflix.

3. Cersei Lannister i Game of Thrones

kvindelige antihelte
Lena Headley som Cerseri Lannister i 'Game of Thrones' på HBO Max.
Foto: HBO Max

Cersei Lannister (Lena Headey) er vel sagtens mere skurk end antihelt, men hun fortjener alligevel en plads på listen. Cersei får adskillige fjender undervejs i Game of Thrones, og hun skyr ingen midler for at beskytte sig selv og sin familie. Men det er også netop dén drivkraft, der vækker en vis respekt – og som gør hende sårbar til trods for alle uhyrlighederne.

Game of Thrones sæson 1-8 kan ses på HBO Max.

4. Blair Waldorf i Gossip Girl

kvindelige antihelte
Leighton Meester som Blair Waldorf i 'Gossip Girl' på HBO Max.
Foto: HBO Max

Blair Waldorf (Leighton Meester) er dronningen af hævnplaner, og hun udfører dem på skamløs vis, uanset hvad det har af konsekvenser for andre. Blair tager sjældent det moralsk korrekte valg, og alligevel viser hun ved flere lejligheder, at hun også har bløde punkter. I takt med, at der bliver slået revner i den polerede Upper East Side-facade, gør det hende svær ikke at holde af.

Gossip Girl sæson 1-6 kan ses på HBO Max.

5. Annalise Keating i How to Get Away with Murder

kvindelige antihelte
Viola Davis som advokaten Annalise Keating i 'How to Get Away with Murder'
Foto: Netflix

Viola Davis blev den første afroamerikanske kvinde til at vinde en Emmy i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle, og det gjorde hun for portrætteringen af den benhårde og moralsk fordærvede advokat, Annalise Keating. Annalise har en særlig evne til at få folk til at slippe af sted med mord, og hun skyr ikke mange midler for at vinde en sag – også selvom det betyder at få andre til at gøre alt det beskidte arbejde.

How to Get Away with Murder sæson 1-6 kan ses på Netflix.

Flere gode kvindelige antihelte

Andre nævneværdige kandidater til listen over bedste kvindelige antihelte er Wednesday Adams i Wednesday, Elizabeth Jennings i The Americans, Wendy Burde i Ozark, Fleabag i Fleabag, Deborah Vance i Hacks, Alex Levy i The Morning Show og Shiv Roy i Succession.

Del artikel

Læs mere omHBO MaxNetflix