Serier | Guides

Kvinderne i fokus: 15 supergode serier til kampdagen

Af
Christian Achton Friis,
Alexander Jørgensen
4. marts 2021Opdateret 31. juli 2023
15 serier med kvinder
Foto: HBO Max.

Del artikel

Der er kommet langt flere kvinder både foran og bag kameraet i serieland, og flere serier der fortælles ud fra en kvindelig optik. Vi har fundet 15 fantastiske serier, der fortælles af, med og om kvinder.

Der har i nogle år heldigvis været en bevægelse væk fra mændenes dominans i film- og serieland. Især er der de seneste år kommet flere kvinder i serieindustrien, og der kommer helt sikkert endnu flere i de kommende år.

Det er godt for ligestillingen, nysgerrigheden, oplysningen, friskheden og repræsentationen at se flere sider af menneskets liv og skæbne formidlet med forskellige udgangspunkter.

I de serier, vi fremhæver herunder, er der i forhold til andre produktioner mere fokus på kvinder gennem forskellige greb. Der er flere kvinder i hovedrollerne, der er brugt en kvindelig optik i fortællingen, kvindelige forfattere, instruktører og producere.

Konsekvensen er nogle steder, at alt er lavet af kvinder, eller at der fx er byttet om på kønsrollerne i fortællingen. Så ikke alene er kvinderne på banen, initiativrige og ind imellem hårdtslående, manden bliver også oftere fremstillet som lige, ligegyldig, såret eller svigtet. Rollerne er med andre ord blevet byttet om.

Og her er de så. 15 vidt forskellige serier, der fortælles af og om kvinder. God kampdag derude.

Dansegarderoben

Vi kender alle sammen til Dirch, Preben, Jørgen og Keld, men før Dansegarderoben kendte vi ikke ret meget til danserne i baggrunden, der i høj grad var med til at skabe Cirkusrevyen anno 1973. Den historie har det kreative makkerpar Louise Mieritz og Ditte Hansen sat sig for at skildre, og de kommer fremragende i mål med det.

Dansegarderoben fortæller historien om dansernes liv og udfordringer med både alvor og humor, der forholder sig kritisk til kønsrollestrukturen i 70'erne, men uden at virke belærende eller som en løftet pegefinger.

Dansegarderoben kan ses på TV2 Play.

The Marvelous Mrs. Maisel

Vi følger Miriam 'Midge' Maisels (Rachel Brosnahan) underholdende og benhårde kamp for at klare sig som kvindelig komiker i 50'ernes New York.

Midge er den gode husmor. Hun tager sig af børnene, laver maden og tager endda med sin mand downtown til The Gaslight Café, hvor hun hjælper ham med hans utroligt dårlige standup. Da han så forlader hende, beslutter hun sig for, at hun kan lave komik bedre end ham. Hun gør det faktisk så godt, at hun kan leve af det. Men det er en svær pille at sluge for hendes familie og det omgivende samfund.

The Marvelous Mrs. Maisel kan ses på Prime Video.

Loven ifølge Lidia Pöet

Vi skal helt tilbage til Torino i 1885 for at få historien om Italiens første kvindelige advokat. Lidia Pöet (Matilda De Angelis) får frataget sin bestalling og må i smug, med sin bror som proxy, opklare sager for at bevise, at man faktisk godt kan være advokat, selvom man er kvinde.

Matilda De Angelis portrætterer på betagende vis en beslutsom Lidia, der ikke gider passe ned i det hul, samfundet har formet til hende.

Loven ifølge Lidia Pöet kan ses på Netflix.

Better Things

Better Things er Pamela Adlons (Californication) kraftpræstation som forfatter, instruktør og hovedrolleindehaver.

Der skældes grundigt ud på ex’en, der ikke ser de fælles tre teenagepiger. Veninderne er tæt på de 50 år, og mænd får den helt store tur, men der er også selvrefleksion, ironi og indrømmelser.

Better Things er en skæv serie, der med ærlighed og sårbarhed får dig til at grine og tænke.

Better Things kan ses på HBO Max og Disney+.

The Good Fight

Måske den bedste advokatserie og utrolig modig.

Første sæson starter med tre kvinder i centrum og mændene i kulissen. Efterhånden kommer der en del racefokus, og især får Trump den helt, helt store tur. Det er en fryd.

Der vises uretfærdigheder, sårbarheder og styrker, og i sidste ende vinder kvinderne.

The Good Fight kan ses på HBO Max.

Killing Eve

Tre damer smadrer rundt efter hinanden i et krimi-agent-action-drama sat i et eksklusivt Europa.

Mændene ofres fuldstændigt. Karriere, psykopati, overforbrug, besættelse, sex, afhængighed; der er fuld skrue på.

Killing Eve kan ses på HBO Max og Disney+.

Sharp Objects

Denne serie handler om ituslåede mennesker, om tung bagage og om vildt omsiggribende usikkerhed.

Piger myrdes, kvinder (og lidt mænd) opklarer uhyrlighederne. Tristhed og svigt gennemsyrer denne perle af en depressiv historie, der ovenikøbet forløses sørgmodigt.

Amy Adams (Superman, Arrival) er igen fantastisk med ar på krop og sjæl og en brændende ild for retfærdighed.

Sharp Objects kan ses på HBO Max.

Fleabag

Pheobe Waller-Brigde skal med her.

Hun står bag første sæson af Killing Eve, men hendes Fleabag viser også en meget uhæmmet og fri kvindelig jeg-fortæller. Elefant i glasbutik, helt sikkert, men befriende ærlig.

Det rykker grænser, når sindet på den måde åbnes op, og dermed kan der tales mere frit.

Fleabag kan ses på Prime Video.

Marvel's Jessica Jones

Det her er simpelt. En pige, der er meget stærk, har et detektivbureau.

Første sæson handler om at overvinde ex’en og manden som koncept. Anden sæson har næsten kun kvinder i rollerne, og alle episoder er instrueret af kvinder.

Konceptuelt friskt superhelteregi.

Marvel's Jessica Jones kan ses på Disney+.

The Duchess

Kathrine Ryan kører sin egen stil som stærk og især uafhængig kvinde.

Nogle gange provokerer hun så meget, at hun nærmest tager afstand fra feminismen. Her har hun skrevet og produceret en serie, der nok er en fiktion over hendes eget liv. Men tilført vilde ideer og især vilde outfits.

Nyd hendes grænseløshed og kritik af både kvinders og mænds stereotype tænkning.

The Duchess kan ses på Netflix.

Orange Is the New Black

Vi kan altid snakke om realismen i OITNB, der nok strækkes for langt og bliver lidt for kulørt. Men kernen er stadig en række kvindehistorier, hvor verden ikke er fair. Vi kommer helt tæt på, og fordi mændene næsten ikke er med, er billedet mere konsekvent og rent.

Det er hårdt og lidt romantisk.

Orange Is the New Black kan ses på Netflix og SF Anytime.

Girls

Denne ikoniske pigeserie skal med her.

Ingen har udstillet sig selv så hyperrealistisk og uselvisk som Lena Dunham, hvilket har givet mod og selvværd til mange kvinder.

Sagen er, at kvinderne og deres vinkler på livet er i centrum i den her serie, og det er et dejligt pust til serieverdenen.

Girls kan ses på HBO Max.

The Queen's Gambit

Alle kan lide, når den undertippede vinder. Når der kommer en underdog og skubber til den elitære og blinde verden.

Her er det pigen fra børnehjemmet, der begynder at tæve drengene i skak – og det bliver hun ved med. Det er dejligt, at så populær en serie har så godt et budskab.

Vi bør alle accepteres for det, vi brænder for.

The Queen's Gambit kan ses på Netflix.

Game of Thrones

Noget af det, Game of Thrones bragte med sig, var kvinder i mange bærende roller i en kæmpe serieproduktion, hvor man ellers overvejende ville se mænd.

Mange kvinder bliver underkuet, tævet og voldtaget, men de rejser sig som oftest igen og får grundig hævn.

Game of Thrones kan ses på HBO Max.

SKAM

Supergode serier til kvindernes kampdag
Iman Meskini som Sana Bakkoush i 'SKAM' på DRTV.
Foto: DR

Fem piger og en fyr, der finder styrke i sig selv og hinanden.

Voksenlivet er lige om hjørnet, og vi definerer os selv lige der i slutningen af teenageårene. Det handler SKAM om; at finde sig selv. Med så meget fokus på pigelivet bliver SKAM definerende for nogen.

Se den, og oplev ungdommen igen.

SKAM kan ses på DRTV.

Sårbarhed og styrke

Og der er mange flere. Ligestillingen kan også ses i titler som Bridgerton (Netflix), Stranger Things (Netflix), DEVS (HBO Max), The Honourable Woman (HBO Max), Watchmen (HBO Max), Godless (Netflix) og Penny Dreadfull (HBO Max)

Det hårdtslående og oprørske findes mange steder. Finessen er, at sårbarhed medfører tænksomhed og dermed intelligensen, som bliver en styrke.

Nyd det hele.

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Max

Andre Serier | Guides