Serier | Guides

5 gode grunde til, at du skal se krimibaskeren ’Hvide Sande’

Af
Signe Bjørg Granberg
10. august 2023
Første sæson af TV 2-serien 'Hvide Sande' var et stort hit hos publikum – nu er anden sæson på vej!
Første sæson af TV 2-serien 'Hvide Sande' var et stort hit hos publikum – nu er anden sæson på vej! / Foto: Henrik Ohsten og Martin Dam Kristensen/TV 2

Del artikel

For nylig blev det annonceret, at der kommer en ny sæson af den populære danske krimiserie ’Hvide Sande’. I den anledning har vi samlet 5 gode grunde til at se (eller gense!) serien.

I første sæson af TV 2-serien Hvide Sande gik de to politifolk, undercover-eksperten Helene (Marie Bach Hansen) og den dansk-tyske drabsefterforsker Thomas (Carsten Bjørnlund), undercover i den jyske ferieby Hvide Sande for at finde gerningsmanden bag et brutalt mord på en tysk surfer.

Serien blev en stor succes for TV 2 og samlede over én million seere. Også udlandet fik øjnene op for den populære krimi, og den høstede bl.a. stor ros fra den engelske komiker Ricky Gervais, der kaldte den ”fuldstændig fantastisk”.

Hvide Sande placerer sig i krydsfeltet mellem blød krimi og drama – også kaldet ”cozy crime” – og vi har her samlet fem gode grunde til, at du skal kaste dig over serien.

1. Hyggekrimi, når det er bedst

Hvide Sande er ikke en krimiserie for folk, der elsker det makabre og trøstesløse krimiunivers, som man kender det fra f.eks. True Detective. Til gengæld bevæger serien sig indenfor den mere bløde krimigenre a la Sommerdahl, Miss Marple og Barnaby. Det er spændende, men ikke FOR spændende – og man taber ikke slikskålen ned i sofaen af bar forskrækkelse undervejs! Man kan fint sidde og gætte med på, hvem morderen er, uden at det hele bliver for kompliceret. Og så føler man lidt, at man kender alle de joviale karakterer personligt.

2. Stærke manuskriptforfattere

Serien er skabt af A.J. Kazinski, som dækker over krimiforfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der har haft stor succes med deres krimiromaner både nationalt og internationalt. I anden sæson har Morten Dragsted (Greyzone) overtaget deres oplæg og videreført tonen, spændingen og fascinationen fra første sæson, og som medforfattere på den nye sæson har han Iben Albinus Sabroe (Damaskus), Neel Feldstedt (Klovn) og Anton Breum (Kometernes jul).

3. Gode hovedkarakterer

Hvor Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlund indtog de charmerende hovedroller i første sæson, er der i anden sæson to nye hovedkarakterer i spil – nemlig den stressramte efterforsker, Maj Lorentzen (Anne Louise Hassing) og den lokale politibetjent, Bjørn (Allan Hyde). Dog vil der være gensyn med flere kendinge fra første sæson, f.eks. Jesper Asholt, Camilla Bendix og Bodil Jørgensen. Det bliver interessant at se, hvorvidt de to nye hovedrolleindehavere kan løfte arven fra Bach Hansen og Bjørnlund, som var meget afholdte af seerne i første sæson.

4. Et postkort-smukt Danmark (der IKKE er København!)

Det kan godt være, at København lige nu høster ekstra point, efter at en af tidens mest hypede serier, The Bear, dedikerede et helt afsnit til hovedstaden i seriens nye sæson. Ikke desto mindre har Hvide Sande de mest billedskønne strande og turkisblåt hav, så langt øjet rækker, at man nogle gange bliver i tvivl, om man befinder sig på den danske vestkyst eller i Caribien. Hvis ikke det var for det mord, der er blevet begået (og det nye mord, der sker i anden sæson) skulle man da være et skarn, hvis ikke man allerede nu var i gang med at planlægge et besøg i det jyske ferieparadis.

5. Og der er en hund med …

… for at citere Ricky Gervais i hans opslag på X (tidligere Twitter) Hvorvidt det også gør sig gældende for anden sæson, må tiden vise, men man kunne da håbe!

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-10/skaermbillede-2023-08-10-kl.-16.02.08.png
Foto: ​@rickygervais​ på X

Sæson 1 af Hvide Sande kan ses på TV 2, og anden sæson er lige nu under produktion. Premieren på anden sæson er endnu ikke annonceret, men det bliver nok først i 2025.

Del artikel

Andre Serier | Guides