Serier | Guides

5 serieklassikere, der bør være pensum for enhver serienørd

AfKasper
11. november 2020
5 serieklassikere, der bør være pensum for enhver serienørd
Foto: The X Files/Disney+

Del artikel

Derfor har vi på Vi Elsker Serier udformet et lille serie-pensum, der bør indgå i en hver dansk serienørds serie-dannelse.

Hvis dine ord skal veje tungt i det lokale serie-klubhus, er der en bunke serier, som du som serienørd bør og skal kende.

Der er selvfølgelig tale om både danske og udenlandske serier, der – for de flestes vedkommende – stadig holder i dag.

LÆS OGSÅ: Mord, mørke og mystik: Vi Elsker Seriers guide til uhygge i efteråret

Serierne findes på et bredt udvalg af streamningtjenester, og har du ikke adgang til dem alle, er der hjælp at hente. For er du eller overvejer du at blive kunde hos Stofa, får du nemlig adgang til en bred skare tv- og serietjenester, der sikrer, at du bliver en god serie-studerende.

Du bliver altså dannet udi serieklassikerne men får samtidig rig mulighed for at specialisere dig inden for fag som eksempelvis psykologisk thrillers, lårklaskende komedier, tunge dramaer og nordic noir-krimier.

Rigtig mange grunde til at vælge Stofa
Udover et lynhurtigt internet, forstærket online sikkerhed og super solidt wifi får du med Stofa adgang til de fedeste TV- og streamingtjenester i Danmark: HBO Nordic, C More, Viaplay, V series & film samt TV 2 PLAY. Underholdning, du kan tage med over alt!

Du kan se nærmere på Stofas TV- og streaming-pakke her.

Men tag plads, find fjernsynet frem, og så starter vi først lige med en hurtig pensumgennemgang af første semesters serieklassikere.

Beverly Hills 902010 – TV 2 PLAY

Men vi kommer altså ikke uden om, at Beverly Hills 902010 (1991 – 2000) var og er epokegørende for 90’ernes serielandskab. Det til trods for det urealistiske høje antal af ’hook-ups’ på tværs af en lille indspist vennegruppe, småfnidder, konflikter og Kelly Taylors strejf med alkohol- og stofmisbrug, overgreb, sekter, spiseforstyrrelser, pyromani, veninde-stalkers og beundrere.

LÆS OGSÅ: Den sjove, den vigtige og den danske: 3 fantastiske serier du skal se i 2020!

Er det serien, du får kredit får at ’namedroppe’ i nede i det lokale serieklubhus? Nej, men du skal kunne svare på, om du er på team Kelly eller team Brenda, om du synes, at Brandon var irriterende bedrevidende, og hvorvidt David Silver måske dansede en en tak eller tre for energisk, når han dansede hiphop …

The Sopranos – HBO Nordic


The Sopranos

Det vidner seriens 21 Emmy Awards først og fremmest om. Samt det faktum, at seriens og dens hovedperson, Tony Soprano, er blevet skole for nogle af de største serier, vi fik i 00’erne og 10’erne. En inspiration, der også har rakt helt ind i litteraturen, hvor forfatteren Jennifer Egan har fortalt, at hendes 2011 Pulitzervindende bog Tæskeholdet Banker På er direkte inspireret af The Sopranos.

En bog, der hverken handler om mafioso-bosser og maskulinitet. Det gør The Sopranos i virkeligheden heller ikke. Grundlæggende er det en serie om en 40-årig mand, der i en eksistentiel krise kæmper med depression, stress og meningen med livet.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Altså handler den om at være et menneske, hvilket måske er grunden til, at The Sopranos ligger i top tre på alverdens lister over de bedste tv-serier nogensinde.

The Wire – HBO Nordic


The Wire

Hvilket er lige meget. Du kommer til at elske dem begge. Spørgsmålet er blot, om du forelsker dig mest i serien, der undersøger psyken eller samfundets strukturer. The Wire excellerer i sidstnævnte.

Serien bygger på The Wire-skaber David Simons erfaringer som kriminalreporter på Baltimore Sun. I over fem sæsoner tages der livtag med samfundets institutioner. Men alt sammen med en fernis af brutalt ghetto-gangster-liv trukket henover.

The X-Files – Viaplay


The X-Files

Det der internet var helt nyt, da serien (Strengt Fortroligt på dansk) startede i 1993. Og måske var det netop den revolutionerende adgang til myriader af information, som fik seriens plots om UFO’er, deep state og horror-sci-fi til at ramme så rent ind i 90’ernes tv-stuer.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

I serien følger vi FBI-makkerparret Fox Mulder (konspirationsteoretikeren) og Dana Scully (skeptikeren), der er sat til at undersøge sager af paranomal natur. 202 afsnit med paranomale sager lyder måske lidt op ad bakke, men serien holdt, fordi den bevægede sig i så mange genrer, mens afsnittene var så forskelligt bygget op og sat sammen.

Seinfeld – C More


SeinfeldSeinfeld

Serien blev berømt for at handle om ingenting, men det er alligevel ikke helt sandt. Set gennem Jerry Seinfeld og hans venner handler Seinfeld nemlig grundlæggende om menneskelig tåbelighed.

LÆS OGSÅ: Ny sæson af ’Stella Blómkvist’ på vej

Dog altid serveret med et glimt i øjet, som vi kender det fra Klovn, Venner, Curb Your Enthusiasm, How I Met Your Mother, Big Bang Theory og alle de andre store komedieserier, der står på skuldrene af Seinfeld.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste