Serier | Guides

Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i marts

AfPatrick Jensen
17. marts 2021
Foto: Small Axe: Mangrove/DR

Del artikel

Vi guider dig til tre gode serier, som du bør se i forårets første måned.


Marts er en måned, der byder på et varieret serielandskab, som bestemt er værd at give en chance. Især hvis man er på udkig efter velspillede og eftertænksomme serier.

HBO Nordic: It’s a Sin


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/03/Its_A_Sin_E01_Callum-Scott-Howells-as-Colin-c-RED-Production-Company-all3media-international-3-medium.jpg
Foto: It's a Si/Callum Scott Howells som Colin/(c) RED Production Company & all3media international

Vi forbinder ofte 80’erne med new wave-musik, klassiske actionfilm og komedier såsom The Terminator og Ghostbusters samt klassiske videospil som Super Mario Bros. og Donkey Kong. Men, 80’erne var ikke kun liv og glade dage.

Jovist fokuserer Russell T. Davies’ (kendt for bl.a. Doctor Who og Queer as Folk) serie It’s a Sin på karakterer, som er yderst optimistiske og højlydte, og soundtracket er fyldt med new wave-hits som f.eks. Culture Clubs Karma Chameleon og Blondies Call Me (serien er også opkaldt efter en sang af Pet Shop Boys), som man kun kan blive glad for at høre. Men, 80’erne var mærket af en sygdom, som i høj grad blev forbundet med det homoseksuelle miljø: AIDS.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i marts 2021

Ikke nok med, at vores unge hovedpersoner møder modstand og diskrimination fra både deres familier og deres omgivelser, så bliver de også yderligere set ned på, pga. HIV/AIDS. Det kommer især til udtryk, når både medierne og karakterernes nærmeste omtaler sygdommen som f.eks. ”gay cancer”. Det giver meget stof til eftertanke, når man ser, hvordan en så dødelig sygdom udelukkende forbindes med homoseksuelle pga. uvidenhed.

It’s a Sin er en serie, som formår at balancere både kærlig romantik og storsmilende optimisme, men den formår også at vise en mørk side af et årti, som vi alle ser med lidt for rosenrøde briller på. Dermed bliver man både underholdt og oplyst, mens man ser Russell T Davies’ serie.

Viaplay: Den som dræber – Fanget af mørket sæson 2


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/02/DenSomDraeber_S2-1.jpg
Foto: Den som dræber sæson 2

I 2019 vendte den danske krimiserie Den som dræber tilbage, denne gang på Viaplay, med undertitlen Fanget af mørket. Serien er Nordic Noir med en mere dyster side og med høj intensitet og kompleksitet i karaktererne.

I den kommende sæson vil serien foregå på Fyn, hvor tre uopklarede mord på unge mænd. Natalie Madueño vender tilbage i hovedrollen som profileren Louise Bergstein, som skal opklare mordsagen, der har efterladt politiet på bar bund.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ’Den som dræber – Fanget af mørket’ sæson et: ”Alle afsnit slutter af med hjertebanken”

Der bliver lagt op til en udforskning af de ellers tilsyneladende hyggelige og harmløse omgivelser på Fyn, og den første teaser for serien peger i retning af, at vi får en intelligent og udspekuleret morder.

Sæson to af Den som dræber – Fanget af mørket får premiere på Viaplay d. 28. marts.

DR TV: Small Axe


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/03/DR-0566839.jpg
Foto: Small Axe: Lovers Rock/DR

Instruktøren Steve McQueen (kendt for film som Shame og 12 Years a Slave) står bag antologiserien Small Axe, som fokuserer på historiske begivenheder, der fremhæver raceproblematikkerne for sorte englændere gennem 60’erne og op til 80’erne.

Small Axe er en miniserie, som består af fem film: Mangrove; Lover’s Rock; Red, White and Blue; Alex Wheatle og Education. Selvom hver eneste film kommer ind på lignende temaer, gør de det fra meget forskellige synspunkter. F.eks. tager Lover’s Rock udgangspunkt i en fest, hvor det er frigørelsen fra diskrimination, der lægges vægt på, mens Education viser, hvordan sorte børn allerede i folkeskolen støder på racismen via skolesystemet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ’Small Axe’: ”Når man bliver fanget i historierne, er der så meget at lære”

Fælles for dem alle er, at den strukturelle racisme i England viser sig på forfærdelig vis, enten på en meget direkte måde eller lidt mere diskret. Som seer kan man ikke lade være med at blive påvirket over den uretfærdighed, som hver af de film præsenterer os for.

Undervejs får vi fremragende præstationer fra bl.a. Letitia Wright (kendt fra Black Panther) i Mangrove og fra John Boyega (fra den nye Star Wars trilogi) i Red, White and Blue. Dermed er Small Axe en antologiserie, som er lærerig og yderst gennemført.

LÆS OGSÅ: Gensynsglæde: 5 serier du kan se igen og igen og …

LÆS OGSÅ: Fra Super Nintendo til horror: 5 oversete serier, der ikke spilder din tid

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: Ny Disney+-serie sætter nye standarder for dårlige serier

Del artikel

Læs mere omViaplayHBO Nordic

Andre Serier | Guides

Mest læste