Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Her skiller 'Small Axe' sig ud

AfIsabella Lisberg
3. marts 2021
Foto: Small Axe Education/DR

Del artikel

Small Axe, som kan ses nu på dr.dk, var nomineret til en Golden Globe for bedste tv-serie i fornemt og velbeset selskab.


Normal People, The Queens Gambit, The Undoing Unorthodox

Small Axe skiller sig ud ved ikke at være en traditionel serie, som vi kender dem, men er en miniserie af fem spillefim med hvert sit plot og karakterer. Hvad afsnittene dog har tilfældes er, at de omhandler den strukturelle racisme mod det vestindiske miljø i London mellem slut 60’erne og start 80’erne.

Derudover skiller den sig også ud ved at være baseret på historiske begivenheder, som alle er bundet af ordsproget ”If you are the big tree, we are the small axe.” Small Axe var muligvis the underdog til Golden Globe, men den er så velskrevet, velspillet og informativ og aktuelt, at den burde have været favorit til at vinde, og læs her hvorfor …

Mangrove


Historien baserer sig på den sande historie om The Mangrove Nine, der efter flere ubegrundede ransagninger vælger at demonstrere, og under en demonstration bliver anholdt. De ni tiltalte ser muligheden for at udfordre systemet og tage kampen op mod den uretfærdige racisme, de ikke kun ser på gaden i lokalmiljøet, men også i retssamfundet. Kampen er hård, ofrene store, og spændingen er til at skære ud af skærmen.

LÆS OGSÅ: Nye serier på streamingtjenesterne i marts 2021

Kampen bliver fængende og overbevisende ledt af Black Panther-aktivisten Altheia Jones (Letitia Wright, kendt fra Black Panther) og Darcus Howe (Malachi Kirby, kendt fra Roots og et afsnit Black Mirror). Deres og Mangrove-ejer Frank Crichlows (Shaun Parkes) indsats er hjertegribende og fænomenal. Balancen mellem det livlige kvarters fryd og glæde, og det britiske politiets stive kølige blå puds er gennemsyrende. Man kan ikke andet end mærke alvoren, vigtigheden og aktualiteten i Mangrove, som blot er første afsnit af fem. Niveauet sættes milepæle højt.

Lovers Rock


Small AxeLovers Rock

Den unge Martha sniger sig ud for at tage til et af denne slags blues-parties, som, ligesom Mangrove, er et samlingspunkt for unge mennesker af caribisk afstamning. Den strukturelle racisme får ikke lov at overmande afsnittet, men titter frem, så snart døren åbner ud til virkeligheden. I modsætning til første afsnit, som var af den alvorlige slags, så er Lovers Rock en hyldest. En hyldest til musikgenren Lovers Rock. De smukke unge mennesker samles på dansegulvet, musikken flyder gennem deres kroppe. Musikken indåndes, absorberes og udåndes gennem flydende bevægelser i kroppene.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i marts 2021

Især én scene står tilbage som et historisk mesterværk. Dansegulvet oser af begær, men munder ud i akustisk indkapslende fællessang, hvor kun deres fødders trin skaber rytme og WOW, man føler den. Begæret er ikke kun mellem mand og kvinde, men begæret efter samhørighed og fællesskab. Symbiosen af dansende og syngende kroppe ligner noget, der ikke kan indøves, men som tilfældigt blev skabt i momentet, mens der tilfældigvis var kamera på. I Mangrove skulle du lære, lytte og forstå. I Lovers Rock skal du mærke, føle, indånde og nyde.

Red, White and Blue


Star Wars

Leroy var en ensom mand, da han forsøgte at skabe retfærdighed på begge sider af kampen mod uvidenheden, fordomme og ignorance. Til familien og baglandet store foragt melder Leroy sig til politiskolen for at ændre systemet indefra. Leroy bliver brugt som posterboy af politiskolens øverste ledelse i håb om flere betjente af jamaicansk afstamning til korpset. I realiteten bliver han mødt med fjendtlighed fra sine kollegaer og står i øjeblikke fuldstændig uden opbakning i farlige situationer.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i marts 2021

I øjnene på de lokale borgere, hvis situation han kæmper for at ændre, bliver han mødt med foragt og fordømmelse for sit forræderi mod sin baggrund. John Boyega er for 2021, hvad Denzel Washington var for 90’erne og start 00’erne, en kølig badass forkæmper for retfærdighed. Specielt én scene burde være Boyegas audition som den næste Batman.

Alex Wheatle


Her lærer han hurtigt at begå sig i miljøet, lærer at strout like a black man strouts af sine nye bekendtskaber. Musikken er igen en smørende faktor, der får kameraføring til at glide som smurt henover pladebutikken, der vækker Alex' interesse for den nye verden, han er endt i.

LÆS OGSÅ: Golden Globe Awards: 5 serier, der burde have vundet

Da virkelighedens verdens uretfærdigheder går op for Alex, ender han i fængsel for at have deltaget i uroligheder om en demonstration. Her møder han rastafarifyen Simeon (Robbie Gee), og hans råd bliver altafgørende for Alex' fremtid. Alex Wheatles historie giver endnu et aspekt til emnet under Small Axe paraplyen, ”What a terrible price we pay just to live a little life”.

Education


Red, White and BlueSmall Axe

Afsnittet Education handler om 12-årige Stanley, og hvordan strukturel racisme kommer til udtryk i uddannelsessystemet i 70’erne. Børn, heriblandt Kingsley, der eftersigende har lav intelligens, bliver sendt bort til specialeskolen Durrants. Ikke nok med, at skolen opgiver håbet og det at uddanne børn af vestindisk afstamning, så misinformere skolens personale også forældrene til børnene. Dette resulterer i, at Kingsleys forældre bliver af den opfattelse, at deres dreng ikke er intelligent og må lære et håndværk for at klare sig i samfundet, når han vokser op. Ved hjælp af opsøgende aktivister bliver problematikken afdækket.

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: Ny Netflix-serie er et tysk post-apokalyptisk helvede på den helt forkerte måde

Education er uretfærdig, hård og øm, men den slutter ligeledes af med håb. Afslutningsvis pointere afsnittet en meget vigtig pointe. Traditionelt bliver børn af afrikansk afstamning undervist i det faktum, at de nedstammer fra slaverne, men det, som de traditionelle hvide skoler glemmer, er, at før det var de konger og dronninger, og det er den fortælling, de skal l huske. En fortælling, som skaber et andet selvbillede end det, de kender. Et selvbillede, hvor selvtillid, styrke og stolthed skaber helt andre mennesker, sådan som det burde have været.

Der er så meget at lære


Small Axe

Intet er overladt til tilfældighederne, og når man bliver fanget i historierne, er der så meget at lære.

Man bliver fænget af at udforske de valg, instruktør Steve McQueen har taget, og så ser man hurtigt, at Small Axe er et vigtigt arbejde, som minimum burde have vundet en Golden Globe.


Fakta om 'Small Axe'

DR.DK

LÆS OGSÅ: What to Watch: Episode #4

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser