Serier | Guides

Ann’Befalinger: Langt men godt

AfAnn Lind Andersen
26. oktober 2022
Helena Bonham Carter som Princess Margaret i 'The Crown' på Netflix
Foto: Netflix

Del artikel

Serier, der har kørt i lang tid, har det med at tabe pusten, men nogle få er i stand til at opretholde et højt niveau. Her får du film- og serieekspert Ann Lind Andersens november-anbefalinger til 3 serier, der stadig holder, selv om de er nået til femte sæson.
Kevin Costner i serien Y'ellowstone'
Foto: SkyShowtime.

Yellowstone

Personligt har jeg glædet mig som et lille cowboybarn til den nye sæson af Yellowstone. Neo-western-serien om Dutton-dynastiet i Montana, der består af en lige blanding af action og melodrama. Og jeg er ikke den eneste, for serien har millioner af fans, også selv om den er gået under radaren herhjemme.

Første sæson kom lidt langsomt fra start, for modtagelsen i USA var ret lunken. Sidenhen, med hver ny sæson, er roserne blevet større og større, ligesom fanskaren også er det. Udover at følge den hårde patriark John Dutton (Kevin Costner) og hans kamp om at fordele sin kæmpe-ranch mellem sine børn (ja, man kan godt kalde serien for Succession med cowboyhat), berører Yellowstone også politiske emner som naturbevarelse vs. urbanisering og behandling af ‘native americans’ i deres reservater.

Bag serien, som forfatter, instruktør og producer, står Taylor Sheridan, der er en ny komet på den amerikanske seriehimmel. Ved siden af denne, har han også skabt 1883 og den kommende 1923 – begge westernserier, der handler om Dutton-familiens rødder, og den kommende gangsterserie, Tulsa King med Sylvester Stallone. Her i Yellowstone har han også kreeret en af de bedste kvinde-karakterer længe set, nemlig Beth Dutton, spillet af Kelly Reilly. Alene for hendes skyld er serien værd at se.

Yellowstone kan ses på SkyShowtime. Sæson 5 har premiere 13. november.

Claire Foy som den yngre Dronning Elizabeth II i 'The Crown'
Foto: Netflix

The Crown

Dronning Elizabeth II var på mange en enestående monark, så det er forståeligt, at folkene bag The Crown så et oplagt emne til en historisk serie, da de begyndte med den første sæson. Her mødte vi en purung prinsesse, der mødte sit hjertes udkårne, Hertugen af Edinburgh, Phillip Mountbatten.

Siden har vi fulgt hende og dem gennem forrige århundredes vigtigste nedslagspunkter, set med britiske royalisters øjne. Og i den nye femte sæson er tiden nået til 1990’erne, der måske var den mest krisefyldte periode i det engelske kongehus. Skilsmisser blev en del af dagsordenen på en måde, man aldrig havde oplevet før, ikke mindst den mellem Lady Di og Prins Charles i 1996, og året efter, Dianas tragiske død i Paris.

Gennem sæsonerne har Claire Foy og Olivia Colman spillet Elizabeth, men i sæson 5 er det Imelda Staunton, der tager over. Ligesom det heller ikke længere er Emma Corrin, der spiller Diana, men Elizabeth Debicki. Hele vejen har forfatter og producer Peter Morgan formået at holde et tårnhøjt niveau, både på manuskript- og produktionssiden, der gør The Crown til den visuelle og skuespilmæssige fornøjelse, serien er.

The Crown kan ses på Netflix. Sæson 5 har premiere 9. november.

'The Handmaid's Tale' sæson 5
Foto: HBO Max

The Handmaid’s Tale

Hvor meget spænding kan man spinde på diktaturstaten Gilead og dens lidelser? Det spørgsmål vender tilbage med jævne mellemrum, nu da The Handmaid’s Tale er nået til femte sæson. Svaret er: stadig meget.

For efter et par sæsoner, som måske ikke var helt på toppen, er serien stærkt tilbage med sin femte sæson. Her står kampen mellem to kvinder, stærke på hver deres måde. På den ene side June Osborne (Elisabeth Moss), der stadig kæmper for at få sin datter ud af Gilead. Og på den anden side Serena Waterford (Yvonne Strahovski), der som enke efter Fred udvikler sig til en martyr. Det er imponerende nervepirrende og stadig modbydeligt skræmmende at følge den socio-politiske vækkelse af Gileads ideologier udenfor Gilead.

En sidste sæson 6 er bebudet, men uanset hvordan den falder ud, må man tage hatten af for, at The Handmaid’s Tale, der har en så kompliceret historie og et så svært salgbart tema som systemisk kvindehad, alligevel er lykkedes med at være så spændende, så millioner har hængt på i fem sæsoner. ‘Blessed be the Fruit’.

5 sæsoner af The Handmaid's Tale kan ses på HBO Max.

Del artikel

Andre Serier | Guides