Serier | Guides

De 10 bedste amerikanske serier fra 00’erne

Af
Steffen Lomholt Pedersen
13. april 2023
bedste amerikanske serier 00'erne
'Band of Brothers' / Foto: HBO Max

Del artikel

I 00'erne fik serier for alvor stjernestatus, og årtiet er også kendt som de store tv-dramaers guldalder. Vi dykker ned i de allerbedste amerikansk-producerede serier fra 00'erne.

I slutningen af 90’erne var serier som The Sopranos og Sex in the City med deres banebrydende historiefortælling, facetterede karakterer og unikke visuelle stil med til at ændre den måde, vi så serier på.

Det var dem, der lagde fundamentet for det serielandskab, der, særligt i USA, begyndte at spire i 00’erne, hvor en perlerække af tv-produktioner udkom hen over årene.

Vi har samlet vores bud på de 10 bedste amerikanske tv-serier fra 00’erne her, hvor vi begynder fra toppen med den allerbedste:

  1. Breaking Bad
  2. Band of Brothers
  3. The Wire
  4. The Office
  5. Mad Men
  6. Six Feet Under
  7. Modern Family
  8. 24
  9. Lost
  10. How I Met Your Mother

1. Breaking Bad

https://imgix.vielskerserier.dk/2022/02/Breaking-Bad.jpg
Foto: Frank Ockenfels / AMC

År: 2008 - 2013
Genre: Krimi, drama, thriller

Breaking Bad er den klassiske fortælling om en mand, der intet har at miste. Vi skal ikke langt ind i første afsnit, før vores hovedperson, kemilæreren Walter White (Bryan Cranston), får stillet sin kræftdiagnose, hvilket påvirker ham i sådan en grad, at han er villig til at bryde loven og begynder at producere crystal meth med skolens fysik- og kemigrej. Derved håber Walter at kunne tjene nogle hurtige penge til sin familie – på sin vis en ganske nobel mission.

Det viser sig dog at være alt andet end ligetil at gå fra at undervise elever i det periodiske system til at blive professionel drug dealer. Derfor allierer Walter sig med den ene person i verden, han ved, der kender til den slags arbejde – hans tidligere elev, Jesse Pinkman (Aaron Paul).

Herfra følger vi ellers den aparte duo i deres rejse fra novicer til fuldbyrdede kriminelle. Det er en fantastisk serie, hvor alt spiller. Historiefortælling på det højeste plan.

Breaking Bad sæson 1-5 kan ses på Netflix.

2. Band of Brothers

bedste amerikanske serier 00'erne
'Band of Brothers'
Foto: HBO Max

År: 2001
Genre: Drama, historie, krig

Tom Hanks og Steven Spielberg var ikke færdige med deres samarbejde efter succesen med Saving Private Ryan i 1998. De arbejdede ufortrødent videre med deres næste projekt, hvilket igen tog afsæt i en gruppe amerikanske soldater under 2. Verdenskrig.

Denne gang var historien dog virkelig, og soldaterne dem fra Easy Company – en faldskærmsenhed i det amerikanske militær. Resultatet blev serien Band of Brothers, der sidenhen er gået over i historien som en af de bedste og mest troværdige gengivelser af krigen dengang.

Band of Brothers er baseret på Stephen E. Ambroses bestsellerroman af samme navn, interviews med de overlevende veteraner samt soldaternes breve og dagbøger. Det grundige researcharbejde har om noget smittet af på slutproduktet, hvor vi virkelig kommer under huden på de personer, vi følger i serien. Lige fra deres første strabadser i træningslejren i staterne til de sidste kampe i Nazi-Tyskland. På alle måder en gennemført serie!

Band of Brothers sæson 1 ses på HBO Max.

3. The Wire

bedste amerikanske serier 00'erne
'The Wire'
Foto: HBO Max

År: 2002 - 2008
Genre: Krimi, drama, thriller

The Wire kom pludselig i manges søgelys igen, da skuespilleren Lance Reddick pludselig døde i midten af marts 2023. Lance medvirkede i serien i en af hovedrollerne som politiløjtnant Cedric Daniels – og var med i alle seriens 60 afsnit. Cedric var en del af politistyrken i Baltimore, som vi i serien følger i deres kamp på at bekæmpe den omfangsmæssige narkohandel, der hersker i byen.

I serien dykker vi ned gennem byens forskellige sociale lag, hvor vi ender på bunden hos de kriminelle. Det er her, The Wirevirkelig brillerer. Serien er blevet rost til skyerne for dens virkelighedstro og autentiske karakterportrætter – godt hjulpet på vej af skarpe dialoger, stærke skuespillerpræstationer og nervepirrende dramaer.

I serien medvirker flere store navne, heriblandt Idris Elba (Luther), Dominic West (The Affair), Michael B. Jordan (Black Panther) og Aidan Gillen (Game of Thrones).

The Wire sæson 1-5 kan ses på HBO Max.

4. The Office

bedste amerikanske serier 00'erne
'The Office'
Foto: HBO Max

År: 2005 - 2013
Genre: Komedie

Den originale version af The Office kunne sagtens have været med på vores liste, hvis den ikke havde været produceret i England. Men selvom udgangspunktet, dagligdagen i et generisk kontorlandskab, måske var det samme, så blev den amerikanske udgave alligevel til sin egen serie – selvom der stadig er folk i dag, der sværger til den engelske version.

Den amerikanske version af The Office var dog uhyre populær, da den kørte på tv, hvilket den gjorde i hele ni sæsoner. Serien var på mange måder et friskt pust i komediegenren og dannede grobund for en hel række af nye mockumentaries, som blandt andet Modern Family og What We Do in the Shadows. Serien er stadig klart værd at se i dag, selvom det sidste afsnit udkom for 10 år siden.

The Office sæson 1-9 kan ses på HBO Max, Netflix, Prime Video, Viaplay og SkyShowtime.

5. Mad Men

https://imgix.vielskerserier.dk/2018/08/Lionsgate-Television.jpg
Foto: Mad Men/AMC

År: 2007 - 2015
Genre: Drama

På overfladen ser Man Men måske ikke særlig spændende ud: Serien foregår i 1960'erne på et af New Yorks prominente reklamebureauer. Der er en masse møder, kontor-lingo og folk i jakkesæt, men lad ikke skindet bedrage. Under huden gemmer sig en af de bedste dramaserier nogensinde med kuriøse historier, en fandens masse cigaretter og sprut, sex og en stemning så tyk, at du kan skære i den.

Mad Mens succes skyldes i særdeleshed seriens hovedperson, Don Draper. Don bliver spillet af Jon Hamm (Bad Times at the El Royale, Tag, Baby Driver), der formentligt aldrig kommer til at overgå sin præstation i rollen her. Lige fra starten er Don Draper et enigma, der på den ene side er mystisk og betagende, men samtidig sørgelig og selvdestruktiv. Det er en fornøjelse at følge ham undervejs i serien, hvor brudstykkerne til hans gådefulde baggrund lidt efter lidt kommer til skue.

Mad Men sæson 1-7 kan ses på Prime Video.

6. Six Feet Under

bedste amerikanske serier 00'erne
'Six Feet Under'
Foto: HBO Max

År: 2001 - 2005
Genre: Komedie, drama

En serie, mange af os fulgte med i, var den om den dysfunktionelle Fisher-familie, som driver et bedemandsfirma i Los Angeles. Serien er skabt af Alan Ball, der måske mest af alt er kendt for at have været manuskriptforfatter og producent til den Oscar-vindende film, American Beauty (1999).

Ligesom i American Beauty er karaktererne i Six Feet Under skæve og forskruede, hvilket gør dem underligt relaterbare. Deres problemer og forskelligheder får dem til at fremstå ægte. Peter Krause, som mange måske vil genkende fra en anden dysfunktionel familie i Dirty Sexy Money, spiller hovedrollen som Nate Fisher, mens Michael C. Hall (Dexter) har rollen som broderen David, der sammen overtager deres afdødes fars forretning i starten af serien.

Six Feet Under sæson 1-5 kan ses på HBO Max.

7. Modern Family

bedste amerikanske serier 00'erne
Foto: Levitan / Lloyd

År: 2009 - 2020
Genre: Komedie, drama, romantik

Første sæson af Modern Family havde premiere 23. september 2009 og når derfor lige på et hængende hår at kvalificere sig til listen her. Og lidt ligesom den foregående titel på denne liste, så indfanger Modern Family essensen af et moderne familieliv med anderledes familiekonstellationer, forskellige seksuelle orienteringer og en families forskellige interesser og behov.

Især de første sæsoner bærer præg af et skarpt og vittigt manuskript, der aldrig bliver plat, selvom der er tale om en komedie. De senere sæsoner faldt en smule i niveau, men taget i betragtning af, at der kom i alt 250 episoder, er det imponerende, at det ikke er gået mere ud over kvaliteten. I serien medvirker blandt andre Ed O’Neill, Sofía Vergara, Julie Bowen, Sarah Hyland og Ty Burrell - samt Beatrice the Dog som hunden Stella.

Modern Family sæson 1-11 kan streames på Disney+.

8. 24 timer

bedste amerikanske serier 00'erne
'24 timer'
Foto: Isabella Vosmikova / Fox via Everett Collection

År: 2001 - 2010
Genre: Action, krimi, drama, thriller

Der gik lidt tid, før serien rigtig kom i omdrejninger, men da den først kom op i gear, var 24 fænomenalt fjernsyn. Serien handler om antiterror-agenten Jack Bauer, der bliver spillet hele serien igennem af Kiefer Sutherland (Mirrors, Designated Survivor, Phone Booth). Gennem seriens ni sæsoner må han redde sin nation fra forskellige forbrydere og terrorister, og han skyr ingen midler undervejs.

Serien havde premiere kun ganske få måneder efter angrebet i New York 11. september 2001, og seriens skabere frygtede, at serien derfor ville floppe – det ville simpelthen blive for virkeligt. Det viste sig dog omvendt, at den rå antihelt Jack Bauer var lige, hvad verden – og i særdeleshed amerikanerne – havde brug for. Dertil havde serien sin helt egen stil, hvor hvert af de 24 afsnit udgjorde en time af et døgn.

24 timer sæson 1-9 kan ses på Disney+.

9. Lost

bedste amerikanske serier 00'erne
Foto: Lost / ABC / Mario Perez / Dominic Monaghan

År: 2004 - 2010
Genre: Eventyr, drama, fantasy, mystik, sci-fi, thriller

Selv i dag, 13 år efter de sidste afsnit blev sendt, er Lost en af de mest hyppigt diskuterede tv-serier. Årsagen bag skyldes formentligt til dels den noget usammenhængende slutning, som efterlod sig en del ubesvarede spørgsmål. Til trods for det, så bliver de første to sæsoner i Lost ofte fremhævet som noget helt særligt, der af fans bliver hyldet for de detaljerede karakterportrætter, medrivende mysterier og en intens historie.

I korte træk handler serien om en gruppe mennesker, der styrter ned med et fly på en øde ø. De bliver tvunget til at arbejde sammen for at overleve, men opdager undervejs, at de måske ikke er helt alene på øen alligevel. Bag serien står blandt andre filminstruktør J. J. Abrams (Star Trek, Star Wars: The Force Awakens), og på rollelisten finder vi navne som Evangeline Lilly (Ant-Man and the Wasp), Dominic Monaghan (Lord of the Rings) og Michelle Rodriguez (The Fast and the Furious).

Lost sæson 1-9 kan ses på Disney+.

10. How I Met Your Mother

bedste amerikanske serier 00'erne
'How I Met Your Mother'
Foto: Mary Evans / Af Archive / Ritzau Scanpix

År: 2005 - 2014
Genre: Komedie, romantik

Få serier har så megen charme, humor og fantastiske oneliners som How I Met Your Mother. Serien kom lige i kølvandet på Friends, der sluttede i 2004, og selvom der er mange sammentræf mellem de to serier, så var How I Met Your Mother alligevel unik på en række punkter. How I Met Your Mother var bl.a. mere bramfri, og der blev ofte drukket alkohol og spist “sandwiches” i løbet af seriens 208 afsnit.

Rent dramaturgisk foregik hele serien i et flashback, hvor vores hovedperson Ted Mosby fortæller sine to børn om, hvordan han mødte deres mor. Ulig Friends blev How I Met Your Mother ikke filmet foran et publikum, hvilket tillod nogle mere komplicerede historier på tværs af episoderne og gav serien et mere filmisk islæt. Filmen knækkede desværre lidt i de sidste sæsoner, hvor historien blev ustruktureret og vittighederne mere overfladiske, men serien er stadig et gensyn værd.

How I Met Your Mother sæson 1-9 kan sesDisney+.

Del artikel

Andre Serier | Guides