Serier | Guides

De 6 bedste norske krimiserier

Af
Alexander Jørgensen
4. april 2023
Bedste norske krimiserier
Tredje sæson af det norskedrama 'Exit' får snart premiere på DR / Foto: DR

Del artikel

Både Danmark og Sverige har en lang tradition for at lave gode krimiserier. Men vores norske broderfolk har faktisk også en hel del at byde på, når det kommer til krimigenren.

Normalt er det mest Danmark og Sverige, vi tænker på, når vi taler om krimigenren og Nordic Noir. Og vores to lande har da også stået for mange gode kvalitetskrimier gennem årene som Forbrydelsen, Broen, Wallander og Kastanjemanden. Men vores norske nabo mod nord har også produceret nogle imponerende serier de senere år.

Her er vores top-6 over de bedste norske krimier:

1. Exit
2. Frikjent
3. Valkyrien
4. Post Mortem: Ingen dør i Skarnes
5. Furia
6. Outlier

1. Exit

Der er ingen tvivl om, at Exit ikke just er en klassisk krimi. Bevares de norske milliardærer, vi følger, bryder loven, som det passer dem, men det mere interessante i denne serie er det, de gør, som ikke er ulovligt, men måske burde være det.

Det er i bund og grund en klassisk fortælling om, at absolut magt korrumperer, men der er jo en god grund til, at den historier er en klassiker. Exit er absolut værd at se, hvis du gerne vil se, hvordan den øverste 1% lever og er vild med serier som Succession og Billions.

Serien, som er baseret på virkelige interviews, er en skræmmende indsigt i den norske elite, for hvem loven i praksis ikke eksisterer. Tredje sæson af Exit får premiere på DR 16. juni.

Exit sæson 1-2 kan streames på DRTV.

2. Frikjent

Aksel (Nicolai Cleve Broch) vender tilbage til sin hjemby Lifjord for at redde den store solcellevirksomhed, der holder byen i live. Han har ellers været i eksil fra byen i 20 år, efter at han blev frikendt for drabet på sin gymnasiekæreste, Katrine.

Der er dog stadig mange i byen, der husker hændelsen. Katrines mor, Eva (Lena Endra), er stadig sikker på, at Aksel dræbte hendes datter og vil gøre, hvad der står i hendes magt for at få politiet til at genåbne sagen. Har hun ret? Har Aksel gjort det? Og hvad mere er, kan han overbevise byen om sin uskyld?

Frikjent sæson 1-2 kan streames på Netflix og Disney+.

3. Valkyrien

Vi har vist alle prøvet at være lidt utilfredse med vores sundhedssystem, om det så er pga. ventetider eller manglende behandlingsmuligheder. Dog er det de færreste af os, der går så langt som Ravn (Sven Nordin) gør i Valkyrien (2019).

Lægen Ravns kone må ikke få den eksperimentelle behandling, der kan redde hendes liv, så han åbner en illegal klinik i et gammelt beskyttelsesrum under Oslos gader. Her ender han med at behandle alle dem, som ikke kan eller vil søge behandling gennem det officielle system.

I Valkyrien får vi virkelig udforsket alle de grå nuancer i lægeløftet og sat den nordiske velfærdsmodel i perspektiv.

Valkyrien sæson 1 kan streames på SF Anytime og Blockbuster.

4. Post Mortem: Ingen dør i Skarnes

Her har vi igen en lidt alternativ krimi. Der er som altid et mord, der skal opklares. Denne gang er det bare hovedpersonens eget.

Live Hallangen (Kathrine Thorborg Johansen) bliver fundet død på en mark lidt uden for den lille norske by Skarnes. Hun vågner dog igen, da retsmedicineren skal til at skære hende op. Det er så at sige en ret mystisk oplevelse for begge parter. Mystikken fortsætter, idet Live prøver at finde ud af, hvem der ”dræbte” hende, og hvorfor hun har fået nye overnaturlige evner.

Post Mortem: Ingen dør i Skarnes sæson 1 kan streames på Netflix.

5. Furia

Ragna (Ine Marie Wilmann) er gået undercover i en højreekstremistisk organisation, der har til formål at udrydde muslimer i Europa. Gruppen er ikke bange for at begå mord og planlægge terror angreb i Islams navn for at vende befolkningen mod religionen.

Da et af gruppens mord bliver opdaget, bliver de efterforsket af det norske politi, og politimanden Asgeir (Pål Sverre Hagen) opsporer Ragna som en del af efterforskningen. De finder ud af, at gruppen planlægger et stort terrorangreb i Berlin og må finde sammen og gøre, hvad de kan, hvis de vil nå at stoppe det.

Furia er en moderne krimi med med skræmmende perspektiver på den virkelige verdens kulturelle strømninger og ekstremistiske tendenser.

Furia sæson 1 kan streames på Viaplay.

6. Outlier

Maja er kriminalpsykolog, og da et lig dukker op i den lille by Nerbygd, mener hun ikke, at den gerningsmand, politiet har fundet, matcher med mordets fremgangsmåde. Politiet er ikke åbne for hendes forslag og er mere interesseret i at få dømt deres gerningsmand, som de har fået en noget tvivlsom tilståelse fra. Kan Maja nå at finde den rette gerningsmand, før flere mord bliver begået i den lille afsides by?

Outlier er nok den flotteste krimi på listen. Finmarkens smukke og storslåede natur giver både en unik visuel stil, men også en skræmmende følelse af isolation, der kun højner denne mørke historie om en seriemorder, der får frit spil af en inkompetent politistyrke.

Outlier sæson 1 kan streames på HBO Max.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides