Serier | Guides

De 10 bedste spanske serier på Netflix

Af
Alexander Jørgensen
27. marts 2023
spansk serie Netflix
Bankrøverne fra 'La casa de papel' ('Money Heist') på Netflix / Foto: Netflix

Del artikel

Skal du have pudset dit spanske af til sommerferien, eller savner du bare et skud underholdning fra de varmere himmelstrøg? Her er de 10 bedste spanske serier på Netflix til alle, der elsker spansk kultur og sprog.

Netflix har et kæmpe udvalg af serier og ikke mindst spansksprogede serier. Du kan næppe have overset den kæmpe succes La casa de papel (Papirhuset) eller lidt længere tilbage, Narcos. Men det er selvfølgelig ikke kun action, som de spansksprogede serier kan byde ind med. Der er også fantastiske periodedramaer som Las chicas del cable (Omstillingsdamerne) eller den skæve og morsomme Paquitas Salas.

Vores top-10 er et bredt udvalg af, hvad Netflix kan byde på, når det kommer til gode spanske serier, så alle kan være med.

1. Narcos
2. La casa de papel
3. Paquita Salas
4. Vis a vis
5. Las chicas del cable
6. Élite
7. Madre solo hay Dos
8. Entrevías
9. Sky Rojo
10. Sagrada Familia

1. Narcos

Den bedste spanske serie på Netflix er et godt sted at starte, hvis du er til kartel-action og en benhård historie sat i 80’ernes charme og vanvid. Narcos (2015-17) er spækket med stærke skuespilpræstationer. Bl.a. spiller Wagner Moura en skræmmende overlegen Pablo Escobar, og Pedro Pascal er at finde i en af sine første store roller som kriminalbetjenten Javier Peña.

Narcos er desuden en god start, hvis du ikke er helt klar til at springe ud i en serie, der foregår udelukkende på spansk. For det meste tales der engelsk med nogle scener på spansk, så selv nybegyndere i det spanske sprog kan være med.

2. La casa de papel (Money Heist)

Papirhuset (2017-21), som serien så fint hedder på dansk, handler i bund og grund om et godt gammeldags bankrøveri, men med et twist. Professoren (Álvaro Morte) har samlet et hold af bankrøvere og planlægger at trænge ind i det nationale spanske pengetrykkeri, tage en gruppe gidsler og trykke 2,4 milliarder euro over de næste 11 dage.

Serien blev lidt af et hit på Netflix og har både fået spinoff og bag om-serier lavet om sig. Så hvis du (også) bliver underholdt af de maskerede bankrøvere, har du masser af godt i vente.

Læs vores anmeldelse af sæson 5 del 1 her.

3. Paquita Salas

Paquita Salas (Brays Efe) var den største talentspejder i 90’erne, men hendes kontakter tager ikke længere hendes opkald, og hendes klienter er begyndt at forlade hende. Det hele kulminerer, da hendes største stjerne Macarena García også må bryde samarbejdet. Den bossy og til tider anmassende Salas må rebrande sig selv med hjælp fra sine venner og sin lidende sekretær, Magüi (Belén Cuesta).

Serien, der fik premiere i 2016, kan nok bedst beskrives som et mix mellem The Office og den kommende danske serie Agent. Så hvis du vil have dit spanske fix i form af mockumentary og tå-krummende humor, er Paquita Salas lige noget for dig.

4. Vis a vis (Locked Up)

Kan du lide Orange is the New Black, men synes du godt, den kunne være et par nøk hårdere og mørkere? Så er Vis a vis lige noget for dig. Macarena (Maggie Civantos) bliver fængslet for sin elskers underslæb. Hun ender i kvindefængslet Cruz del Sur, hvor hun skal prøve at overleve mellem voldelige indsatte og magtliderlige fængselsbetjente.

Vis a vis (2015-2019) er en dramaserie, hvor man hele tiden sidder på kanten af sædet og er usikker på, om vores uretfærdigt dømte heltinde kan overleve sit ophold og slippe fri.

5. Las chicas del cable (Cable Girls)

I Omstillingsdamerne (2017-20) følger vi fire kvinder, der får job ved en telefoncentral i 1920’ernes Madrid. De har hver især deres egen agenda med jobbet, men fælles for dem alle handler det om frigørelse. Frigørelse fra samfundets normer, en broget fortid eller en dominerende patriark.

Serien er et flot periodedrama, der viser et Madrid i hæsblæsende forandring, både teknisk og kulturelt.

6. Élite (Elite)

Her er en ungdomsserie af bedste skuffe. Vi følger tre unge fra arbejderklassen, der bliver optaget på det prestigefyldte spanske Las Encinas-gymnasium. Det bliver noget af et kulturchok for de tre legatmodtagere. Med et skvæt hormoner, kæresteintriger, selvrealisering, seksuel udforskning og alt for mange penge ender vi med en utroligt fængende ungdomsserie i tråd med SKAM, SKINS og Young Royals.

Serien, der tog sin begyndelse i 2018, består af seks sæsoner, en syvende er på vej, og der findes flere spin-offs i universet. Så der er masser at tage fat i, hvis du mangler en dragende ungdomsserie, der kan lære dig alle de forbudte ord på spansk.

7. Madre Solo hay Dos (Daughter from Another Mother)

Man siger, at der ikke findes noget stærkere bånd end det mellem mor og barn, men hvad nu hvis det ikke var dit eget barn, du fik med hjem fra hospitalet?

Det er lige netop det, der sker i serien Man har kun to mødre (2021-22), hvor to meget forskellige familier ender med det forkerte barn, grundet en uheldig fejl på hospitalet. Da de opdager fejlen flere måneder senere og bliver beordret til at levere barnet tilbage til den biologiske familie, er det for meget for mødrene. De vælger simpelthen at bo sammen for ikke at skulle opgive det barn, de nu har en relation til.

Det virker måske som en lidt kringlet præmis, men serien ender alligevel som et smukt bevis på, at kærlighed kan overvinde alt.

8. Entrevías (Wrong Side of the Tracks)

Det her er en klassisk historie om en mand med en plan. For Tirso Abantos (Jose Coronado) er planen klar: Gør det af med de skiderikker af nogle pushere, der har voldtaget hans adoptivdatter. Til denne plan hverver han den korrupte politibejtent Ezequiel (Luis Zahera) og går så i kamp mod banderne, der plager den fattige del af Madrid, som han bor i.

Hvis du er til hårdtslående drama, er Entrevías (2021-23) en sikker vinder.

9. Sky Rojo

Er du lige blevet færdig med at binge Papirhuset? Og mangler du mere spansksproget action? Så giv Sky Rojo (2021-23) en chance.

Serien, der kommer fra skaberne af Papirhuset, følger tre prostituerede, der en aften får nok og ender med at efterlade deres voldelige pimp i en pøl af hans eget blod. Det er selvfølgelig ikke enden på deres problemer. For alfonsen Romeo (Asier Etxeandia) overlever og sender sine håndlangere efter dem.

Dette sorte actioneventyr af en voldsfest er en underholdende måde at få lidt spansk ind til os, der ellers kan have svært ved at holde koncentrationen.

10. Sagrada Familia (Holy Family)

Gloria (Najwa Nimri) bor i det flotte Fuente del Berro-kvarter med sit lille barn. Hun bruger sin tid på at drikke kaffe med de andre mødre i nabolaget og nyde sin magelige tilværelse. Men Gloria er ikke Gloria. Det er en falsk identitet og dækker over en mørk baggrund. Hvad er der sket i Glorias fortid, og hvor langt er hun villig til at gå for at holde det skjult?

Se Den hellige familie (2022), hvis du gerne vil have en indviklet thriller baseret på et net af løgne.

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Guides

Mest læste