Serier | Guides

De 10 bedste serier i 2023 indtil videre

Af
Daniel Lindekilde Engberg
29. juni 2023
Bedste serier i 2023 indtil videre
Pedro Pascal som Joel og Bella Ramsey som Ellie i 'The Last of Us' / Foto: HBO Max

Del artikel

Vi er allerede nået halvvejs igennem 2023, og det er derfor blevet tid til at gøre status over de bedste serier, der har underholdt os i år indtil nu.

Tiden er kommet til den halvårlige opgørelse over de bedste serier, der har prydet de danske sendeflader. Vi har valgt at holde den på 10 stykker, selv om flere sagtens kunne have fundet vej ind på listen.

Uden videre introduktion, og i tilfældig rækkefølge, er her de bedste serier, vi har set i 2023 indtil videre.

Hændelser ved vand

hændelser ved vand anmeldelse
Pernilla August i 'Hændelser ved vand'
Foto: DR

Et 18 år gammelt mord bliver pludselig relevant igen, da Annie Raft forsvinder, efter at hun har genset en mand, som hun tidligere har mistænkt for at have været involveret i mordet for mange år siden.

Hændelser ved vand er en fantastisk opbygget krimi fra ende til anden. Et hårdtslående psykologisk drama, hvor fortidens traumer styrer nutiden som en marionetdukke.

Et rent ’gesamtkunstwerk’, hvor alle elementer går op i en højere enhed. Billeder, lydeffekter, musik, skuespil, manuskript. Det hele ikke bare spiller, men spiller sammen med hinanden i fuld harmoni.

Hændelser ved vand kan ses på DRTV.

Beef

bedste dramedies
'Beef'
Foto: Netflix

Hvem skulle have troet, at et simpelt sammenstød skulle udvikle sig til en så herlig lille serie? Der er ikke desto mindre, hvad der sker i Beef, når Danny og Amy, spillet fortræffeligt af Steven Yuen og Ali Wong, kører ind i hinanden. De er hinandens modsætninger på næsten alle måder, men har dog det tilfælles, at de er meget utilfredse med deres liv.

Med en perfekt blanding af karakterdrevet drama og grov humor skitserer Beef to mennesker, der simpelthen har fået nok. Al den frustration, de bærer rundt på, bliver rettet med sigtekorn mod det dumme svin i den anden bil.

Om ikke andet, giver deres konflikt noget andet at tænke på end alle dagligdagens problemer, og som serien udvikler sig, når konflikten hele tiden nye højder. Det er dybt underholdende, til tider hjerteskærende, og som vores anmelder skrev: ”Beef er en af de bedste Netflix-serier nogensinde”.

Beef kan ses på Netflix.

Star Trek: Picard

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-02-14/stp3_bridgesingle_picard_0018rt_700.jpg
Foto: James Dimmock / Paramount+ / Prime Video

Star Trek-fans har ventet på det i flere årtier, men endelig er hele holdet fra The Next Generation samlet igen. De er alle forskellige steder i deres liv, men som sæsonen skrider frem, samles trådene, og det hele leder op til en eksplosiv afslutning, der er bygget op til igennem ni afsnit og føles fuldt ud fortjent.

Tredje sæson af Star Trek: Picard er det tætteste, vi kommer på en afsluttende film, der er Enterprise-besætningen værdig. Sæsonen går langt for både at fixe fejl fra de første to sæsoner, men også filmene, og alt det taget i betragtning er det et mirakel, at sæsonen er så god, som den er.

Star Trek: Picard kan ses på Prime Video.

The Last of Us

Foto: HBO Max

Videospiladaptioner har lidt af et plettet ry, men The Last of Us viser, at det i allerhøjeste grad er muligt at lave en noget nær perfekt overgang fra spil til serie.

Joel og Ellies historie, der tager dem tværs over USA i en verden fyldt med svampeinficerede hyperaggresive mennesker i spillet, gør sig i forvejen godt til serieformatet pga spillets opbygning, og det bliver tydeligt i serien.

Serien ville nok være faldet lidt fra hinanden, hvis ikke det var for den perfekte casting af Pedro Pascal og Bella Ramsey som henholdsvis Joel og Ellie. Læg dertil det fantastiske produktionsdesign, effekter og vældet af mindeværdige bikarakterer. The Last of Us er en enorm succes som adaption, men også i sin egen ret.

The Last of Us kan ses på HBO Max.

Killjoy

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-03-07/killjoy.jpeg
Foto: Phillip Jørgensen / TV 2

Kvinder får færre orgasmer end mænd under sex, og hvordan tager man lige den samtale med sin partner, når det går op for en, at man aldrig er blevet rigtig tilfredsstillet?

Det er den situation, Nanna, der spilles med stor overbevisning og overskud af Emma Sehested Høeg, står overfor. Over seks medrivende afsnit dykker serien ned i de problematikker og pinlige faldgruber, der er ved at udforske det ømtålelige emne.

Tag kontrol over dit liv! Ellers er der en lang kø af folk, der nok skal fortælle dig, hvordan du skal gå igennem dine dage. Killjoy brillerer med den form for komik, der på én og samme tid giver tåkrummende ubehag, men også frembringer lårklaskende latter.

Killjoy kan ses på TV 2 Play.

Shrinking

https://imgix.vielskerserier.dk/2023/01/Shrinking_Photo_010403.jpg
Foto: Apple TV+

En sørgende psykolog, der bliver træt af sine patienter og begynder at fortælle dem, præcis hvad han mener om deres problemer, samt hvordan de bør løses. Allerede her har vi at gøre med en præmis, der åbner op for alverdens morskab.

Når vi derefter tilføjer Jason Segel og Harrison Ford i to af de bærende roller, opstår der komisk guld. Serien er lavet af de samme folk, der også står bag serierne Scrubs og Ted Lasso, og som forventet er der ikke kun humor, men også en masse hjerte at hente i Shrinking.

Shrinking har yderligere en pragtfuld rolleliste, der alle tjener en funktion, og serien italesætter yderst empatisk, hvordan sorg ikke kun påvirker den sørgende, men også menneskene omkring.

Shrinking kan ses på Apple TV+.

Drops of God

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-04-18/drops_of_god_photo_010701.jpg
Foto: Apple TV+

Et fantastisk opbygget familiedrama, der centrerer sig omkring en vindyst, der skal afgøre, hvem der bliver den ene arvtager af vinlegenden Alexandre Légers milliondyre vinsamling.

Konkurrenterne er Légers datter, Camille, og Alexandres bedste elev, Issei Tomine. Camille kan ikke tåle alkohol, men har et sanseapparat ud over det sædvanlige, og Tomine er ikke så sansende som Camille, men har nok viden om vin til at kunne fylde et helt leksikon.

Ud over den mængde af viden, man får om vin, bruger serien også konceptet til at dykke ned i forskellige nationaliteters traditioner, og hvordan de påvirker familier, der lever under de traditioner.

Man får forståelse for alle karakterernes ståsted, motiver, frygt og ambitioner, som er i konstant udvikling. Det er virkelig godt skruet sammen, og man føler, at alt tjener et formål for at kunne fortælle denne historie.

Drops of God kan ses på Apple TV+.

Succession

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-01-31/succession-s4_63d8efffe9029.jpg
'Succession' er den mest nominerede serie i år med hele 27 nomineringer.
Foto: HBO Max

Det er en bittersød fornemmelse, når en serie, man elsker, slutter. Der er en del af én, der ønsker, at den fortsætter i det uendelige, men man skal også kunne stoppe, mens legen er god - og det er, hvad Succession har gjort.

Igennem fire sæsoner har den holdt et utroligt højt niveau. Det ene mesterlige manuskript efter det andet leveret med den største overbevisning og fornemmelse for, hvor langt man skal gå.

Sidste sæson binder en pæn sløjfe på karaktererne, og Succession står tilbage som en af de bedste serier i nyere tid. Det var en af dem, som alle talte med hinanden om på arbejdet, dagen efter det nye afsnit udkom. Det er de færreste serier, der kan opnå det, men Succession gjorde det til det sidste.

Succession kan ses på HBO Max.

Ted Lasso

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-03-07/ted_lasso_photo_021203.jpg
Foto: Apple TV+

Slutfløjtet lød, og i sidste ende vandt Ted Lasso med tre fantastiske sæsoner. Den muntre fodboldtræner og personerne omkring kunne endnu en gang kilde både lattermusklen og presse tårekanalerne.

Tredje sæson bød på en god afslutning, der efterlader seeren med en dejlig varm følelse i maven, der stadig har døren på klem til spin-offs og videre eventyr med de andre elskværdige karakterer.

I en tid, hvor mørke og dystre fortællinger fylder så meget, står Ted Lasso med oprejst pande og et smil på læben og fortæller dig, at det hele nok skal gå. Blind optimisme fører måske ikke til meget i virkeligheden, men med den rette indstilling og vilje kan man alligevel rykke ved meget. Det minder Ted Lasso os om.

Ted Lasso kan ses på Apple TV+.

Fleishman is in Trouble

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-02-20/fiit_103_424847-2118_2r.jpg
Claire Danes og Jesse Eisenberg som ægteparret Rachel og Toby i skilsmissekomediedrama-serien 'Fleishman is in Trouble'
Foto: Disney+

Fleishman is in Trouble er baseret på Taffy Brodesser-Akners bog af samme navn, og forfatteren agerer også manuskriptforfatter og showrunner på serien.

Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) hader sin ekskone, og oven på deres skilsmisse opnår han nye grader af frihed, som han nyder i fulde drag. Da ekskonen Rachel (Claire Danes) sætter deres fælles børn af hos ham i nattens mulm og mørke, skal han balancere både sin succes på datingmarkedet, børnene og arbejdet som læge. Alt imens det nager ham, at Rachel er som forsvundet fra jordens overflade.

Jesse Eisenberg spiller den rolle, som han nu en gang gør bedst. Bitter og med lettere excentriske bevægelser og talemanierismer, som han også viste talent for i The Social Network. Overfor ham står eminente Claire Danes, der giver den alt, hvad hun har og går lige i følelserne på en.

Fleishman is in Trouble balancerer mellem sort og absurd komik og den mere dramatiske side, hvor en eksistentiel angst hviler. Det er et hjerteskærende kig på ægteskab og skilsmisse, midtlivskriser og kønsroller.

Fleishman is in Trouble kan streames på Disney+.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste