Serier | Guides

De 10 bedste serier på Netflix

Af
Steffen Lomholt Pedersen
24. april 2023
10 bedste Netflix serier
Ali Wong som Amy og Steven Yeun som Danny i 'Beef' / Foto: Andrew Cooper / Netflix

Del artikel

Du har ikke gennemført Netflix, før du har set de her 10 serier hos den amerikanske streaming-gigant.

Der er konkurrence om abonnenterne på streamingmarkedet. Netflix var med til at skyde slaget i gang herhjemme, men hvad er egentlig det bedste, platformen kan lokke med nu, hvor det er 10 år siden, streamingtjenesten gik i luften herhjemme?

Vi har samlet vores bud på de 10 bedste serier, du finder på Netflix lige nu. Vi begynder fra toppen med den allerbedste:

  1. Narcos
  2. Bojack Horseman
  3. Black Mirror
  4. Stranger Things
  5. Dark
  6. House of Cards
  7. The Crown
  8. The Haunting of Hill House
  9. The Queen’s Gambit
  10. Beef

1. Narcos

År: 2015 - 2017
Genre: Biografi, krimi, drama, thriller
Sprog: Engelsk og spansk

Alle har hørt om Pablo Escobar, men det er måske ikke alle, der rent faktisk kender historien bag den famøse narkobaron. Det er der dog nok væsentligt flere, der gør i dag, efter at Narcos for nogle år siden fik premiere på Netflix. Narcos er en fantastisk serie, der med lige dele hjerte og gru giver os en detaljeret indsigt i den kriminelle underverden, som med hovedsæde i Columbia distribuerer kokain over hele verden.

Som med alle gode serier disse år medvirker Pedro Pascal (Game of Thrones, The Last of Us) som den ene halvdel af de to politimænd, der udgør vores hovedpersoner i de første to sæsoner. Den anden halvdel spilles af Boyd Holbrook (Logan, The Sandman). De arbejder sammen i Colombia på vegne af den amerikanske regering for at stoppe indsmuglingen af narko. Sideløbende følger vi Pablo Escobar (Wagner Moura) og ser, hvordan han får bygget sit kriminelle imperium op – og det fungerer rigtig godt med den parallel.

2. Bojack Horseman

År: 2014 - 2020
Genre: Animation, komedie, drama
Sprog: Engelsk

Få animationsserier har samme tyngde som Bojack Horseman. Serien så dagens lys i 2014 og ved første øjekast lignede det et forskruet forsøg på at lave en komedieserie i samme dur som Family Guy og The Simpsons. Under overfladen gemmer der sig dog en mørk og underfundig dramaserie, der er overraskende menneskelig taget i betragtning af, at hovedpersonen udgøres af en talende hest.

Foruden historien og dens karakterer havde serien sin helt særegne visuelle stil. Du kunne snart pause ethvert sted undervejs og finde din næste screensaver. Det bliver aldrig kedeligt at følge den afdankede skuespiller Bojack, der har lidt den samme fandenivoldske energi som Hank i Californication (2007). Dertil har serien et fantastisk cast af stemmeskuespillere med navne som Will Arnett, Alison Brie og Aaron Paul på rollelisten.

3. Black Mirror

År: 2011 - 2019
Genre: Drama, mysterie, sci-fi, thriller
Sprog: Engelsk

Black Mirror er en helt unik serie, hvor hvert enkelt afsnit kan ses for sig. Ingen af historierne hænger sammen, men det er derimod tematikken og emnerne, der tages op, som går igen igennem hele serien. Black Mirror lægger i høj grad vægt på fremtidsdystopier og tager gerne udgangspunkt i en ny, velkendt teknologi, som serien derefter tager videre til dets yderste potens.

Således ser vi eksempelvis i et afsnit, hvordan hele ens samfundsmæssige og sociale værdi afgøres af en score på et socialt medie, der bl.a. afgør, om du har mulighed for at købe en ny lejlighed eller booke pladser til det rigtige fly. Et andet afsnit tager afsæt i kunstig hukommelse og leger med tanken om, at vi kan uploade vores personlighed til “skyen”, når vi dør for på den måde at “leve” evigt. Hele serien er generelt spækket med interessante tankeeksperimenter, og nogle af episoderne kan du huske lang tid efter, du har set dem.

4. Stranger Things

År: 2016 - 2024
Genre: Drama, fantasy, thriller, horror, sci-fi, mysterie
Sprog: Engelsk

En af de serier, der har været med til at kickstarte Netflix’ succes i Danmark, er Stranger Things. Serien er et fantastisk miskmask af alle de ikoniske ting, der var populære i 80’erne med alt fra musik, legetøj, film og mode og inkorporerer dem i en hårrejsende historie, hvor væsner fra en skyggeverden raserer og terroriserer indbyggerne i den lille amerikanske by Hawkins – der tilfældigvis har et militært forskningsanlæg lige i baghaven.

Det er her, vi i bedste Scooby-Doo-stil bliver introduceret for en gruppe lokale unge, der går sammen om at opklare de mystiske hændelser, der sker rundt omkring i byen. Undervejs får de blandt andet hjælp fra den lokale politibetjent Jim Hopper, spillet af David Harbour (Hellboy, Black Widow) og ikke mindst pigen Eleven (Millie Bobby Brown), der efter adskillige år som statsautoriseret forsøgskanin har nogle helt særlige overnaturlige evner.

5. Dark

År: 2017 - 2020
Genre: Krimi, drama, mysterie, sci-fi, thriller
Sprog: Tysk

Lige efter Stranger Things har vi den tyske serie Dark, der på mange måder minder om førstnævnte. Stemningen i de to serier har mange ligheder, og Dark begynder også med, at to unge børn forsvinder under mystiske omstændigheder i en lille tysk by – i stil med Stranger Things. Ligesom i Stranger Things viser det sig ligeledes, at der er tale om nogle overnaturlige hændelser, der går gennem både tid og rum.

Dark kan dog sagtens stå på sine egne ben. Modsat Stranger Things har den tyske serie en mere ulmende start, og serien tager sig tid til at opbygge momentum. Historien er mere kompleks og noget mere original end Stranger Things. Så du skal bestemt ikke lade dig skræmme væk af det tyske – særligt ikke hvis du er til science-fiction og mysterier. Dark sluttede i 2019, men skaberne har sidenhen lavet serien 1899, der fortsætter i samme stil – også tilgængelig på Netflix.

6. House of Cards

År: 2013 - 2018
Genre: Drama
Sprog: Engelsk

House of Cards var et af de første rigtige trækplastre, Netflix havde til at lokke folk til den dengang nye streamingtjeneste. Det var en fornøjelse af at følge den skruppelløse og udspekulerede Francis J. Underwood, først som demokraternes indpisker og sidenhen som den 46. præsident af de forenede amerikanske stater. Men ak, virkeligheden tog om noget af luften ud af serien, da den femte sæson gik i luften.

I januar 2017 overtog Donald Trump posten som præsident, og da sæson fem begyndte et par måneder senere, var det, som om verden så med andre øjne på præsidentembedet. Virkelighed havde simpelthen overhalet fiktionen. Så kommer vi heller ikke udenom, at den dengang højtagtede Kevin Spacey (American Beauty, Seven), der spillede hovedrollen i serien, blev anklaget for seksuelle krænkelser begået tilbage i 80’erne – og retssagerne kører stadigvæk i dag.

7. The Crown

År: 2016 - 2023
Genre: Biografi, drama, historie
Sprog: Engelsk

Lidt i stil med House of Cards har virkelighedens hændelser i den grad været med til at få serien her i spotlyset. The Crown begyndte i 2016 og giver et unikt indblik i det engelske kongehus – og i særdeleshed i dronning Elizabeths liv og færden. Det britiske kongehus har været ude i lidt af et stormvejr de seneste år, hvilket kulminerede sidste år, da Elizabeth døde i en alder af 96 år.

The Crown kunne altså nærmest ikke blive mere aktuel, eftersom serien skildrer de højdepunkter og kriser, som Englands royale spidser har gennemlevet de sidste 70 år. I serien medvirker en lang række prominente skuespillere, heriblandt Claire Foy (First Man), Matt Smith (House of the Dragon), Elizabeth Debicki (The Great Gatsby) og Dominic West (The Wire).

8. The Haunting of Hill House

År: 2018
Genre: Drama, horror, mysterie, thriller
Sprog: Engelsk

Der er langt imellem snapsene, når det kommer til kvaliteten blandt gyserserier, men Netflix er faktisk sluppet ganske hæderligt fra The Haunting of Hill House. Serien er gennemført uhyggelig, og der er en tyk og intens stemning hele vejen igennem. Mere endnu så formår The Haunting of Hill House faktisk at have noget på hjerte undervejs, så der er andet og mere end bare gys på menuen.

Serien handler om en gruppe søskende, der vender tilbage til det hus, de voksede op i som børn. Her bliver de konfronteret af deres traumatiske fortid, og de må forsøge at tackle de skeletter, der gemmer sig i skabet. I serien medvirker blandt andre Michiel Huisman (Game of Thrones), Carla Gugino (Watchmen, American Gangster) og Henry Thomas (E.T., Doctor Sleep).

9. The Queen’s Gambit

År: 2020
Genre: Drama
Sprog: Engelsk, fransk, spansk og russisk

Hvis en serie kan få noget så trivielt som skak til at blive spændende, så kan den et eller andet. Det er præcis det, der er tilfældet med The Queen’s Gambit, hvor vi følger den unge Beth Harmon. Beth er en meget introvert type, men hun har et uovertruffent talent for at spille skak, og vi ser, hvordan hun qua sit talent går fra at være ordinær teenager til at få stjernestatus – hvilket selvfølgelig kommer med en pris.

The Queen’s Gambit har om noget fået seriens hovedperson ind i rampelyset. Siden serien havde premiere på Netflix har skuespilleren Anya Taylor-Joy gjort sig bemærket i flere store film og serier, heriblandt The Menu,Amsterdam, The Northman, Last Night in Soho og Peaky Blinders. Hun er også klart et af seriens trumfkort, og hendes præstation som Beth Harmon er yderst mindeværdig.

10. Beef

År: 2023
Genre: Komedie, drama
Sprog: Engelsk

Den sidste titel på listen er også den nyeste. For nylig udkom serien Beef, og den er blevet modtaget til stor ros; bl.a. her på siden, hvor vores anmelder beskriver serien som “en af de bedste Netflix-serier nogensinde”. Beef handler om de to personer Amy (Ali Wong) og Danny (Steven Yeun), der lever to vidt forskellige liv. Deres veje mødes i et gensidigt raserianfald i trafikken, og det bliver starten på en måneder lang vendetta.

Det starter med små lettere uskyldige pranks, men udvikler sig hurtigt til deciderede ondskabsfulde handlinger, hvor både familie og venner står for skud. Serien er virkelig underholdende, men formår samtidig at præsentere seerne for to mennesker, der hver især gennemgår en eksistentialistisk krise. Du har skiftevis sympati for Danny og Amy og så til sidst ingen af dem, og det er en fornøjelse at bevidne, hvordan det hele bare eskalerer. Se den!

Del artikel

Andre Serier | Guides