Serier | Guides

De 10 bedste true crime-serier på Netflix

Af
Redaktionen
20. februar 2024
Tiger King
'Tiger King' blev et decideret fænomen, da serien ramte Netflix midt under Coronakrisen i 2020 / Foto: Netflix

Del artikel

True crime-genren er et hit hos danskerne, og der er et væld af stærke titler at vælge imellem på tværs af streamingtjenesterne. Vi har her fundet nogle af de bedste true crime-dokumentarserier på Netflix.

Hvis der er en genre, der har taget verden med storm i løbet af det seneste årti, er det true crime. Danskerne kan tydeligvis ikke få nok af at dykke ned i alskens kriminalsager fra den virkelige verden og følge opklaringerne på nært hold.

Vi har derfor samlet 10 af de bedste true crime-dokumentarserier, du kan se på Netflix lige nu.

1. Making a Murderer
2. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
3. The Staircase
4. Don’t F*ck With Cats: Hunting an Internet Killer
5. The Keepers
6. Jeffrey Epstein: Filthy Rich
7. Tiger King
8. American Nightmare
9. The Confession Tapes
10. The Tinder Swindler

Making a Murderer

Making a Murderer
'Making a Murderer' var blandt de første true crime-serier, der samlede en gigantisk seerskare på Netflix
Foto: Netflix

Making a Murderer er allerede en slags klassiker inden for true crime-genren. Serien stiller skarpt på det amerikanske retssystem gennem retssagerne mod Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey.

Avery bliver i 2003 frikendt efter 18 år i fængsel og sagsøger Manitowoc County for den uretfærdige dom. I 2005 bliver Avery og Dassey dog arresteret og anklaget for mordet på Teresa Halbach, og vi følger herefter den komplicerede retssag.

Hvor true crime nogle gange forfalder til at skelne skarpt mellem de gode efterforskere og de onde kriminelle, møder vi her en flerdimensionel kriminel med en kompleks baggrundshistorie over for et retssystem, som langt fra fungerer optimalt. Ud af det kommer der en yderst spændende historie, som hele tiden overrasker.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Conversations with a Killer
'Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes' handler om en af de mest berygtede seriemordere i USA's historie
Foto: Netflix

Der er lavet mange serier om Ted Bundy – en de mest berygtede seriemordere i USA’s historie – men Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er nok den mest skræmmende beretning om Bundys liv og gerninger.

Med hjælp fra arkivvideo og de famøse bånd med optagelser af en række interviews, som Ted Bundy lavede med journalisten Stephen Michaud, viser serien Bundys eget syn på sagen.

Instruktøren bag serien, Joe Berlinger, har lavet to andre serier i samme format som denne. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes og Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes. De kan ligeledes ses på Netflix.

The Staircase

The Staircase
'The Staircase' er en vanvittigt spændende true crime-serie, der udvikler sig i takt med den sag, serien følger
Foto: Netflix

The Staircase er på mange måder et unikum inden for true crime-genren, da sagen, som serien belyser, har udviklet sig i takt med – og ikke mindst på grund af – serien.

Sagen i sig selv starter med et alarmopkald fra den semikendte forfatter Michael Peterson en sen aften tilbage i 2001. Her fortæller han, at han har fundet sin kone, Kathleen Peterson, på trappen i deres hjem. Hun er i live, men slemt tilredt. Da ambulancen kommer, er det dog tydeligt for redderne, at Kathleen er død, og sagen bliver derfor straks betragtet som en mordsag med Michael som hovedmistænkt.

Serien følger sagen fra forsvarets (Michael Petersons) side, og undervejs bliver man præsenteret for det ene plottwist efter det andet. Uden at afsløre for meget, slutter hverken sagen eller serien, hvor de oprindelige otte episoder slutter, og således kom den foreløbige afslutning på serien først i 2018, hvor de nyeste episoder blev frigivet.

Vil man have mere The Staircase ligger der også en fiktionsserie fra 2022 på HBO Max.

Don’t F*ck With Cats: Hunting an Internet Killer

'Dont F**uck with Cats'
'Don’t F*ck With Cats: Hunting an Internet Killer' beviser, at man ikke skal lægge sig ud med kattemennesker
Foto: Netflix

Det kan godt være, at nogle siger, at hunden er menneskets bedste ven, men denne true crime-serie er muligvis beviset på, at katte betyder endnu mere.

Da en anonym person i 2010 uploader en video af sig selv, der dræber to killinger, går internettet amok, og en menneskejagt sættes ind online. Men den stigende opmærksomhed lader kun til at pirre den anonyme dyrplager, og hans voldsvideoer bliver derefter vildere og vildere.

Det bliver et kapløb mellem internetbrugerne, politiet og den anonyme uploader om at få uhyrlighederne stoppet, før gerningsmanden flytter sin opmærksomhed fra dyr til mennesker.

Ikke nok med, at Don’t F*ck with Cats dokumenterer nogle afskyelige forbrydelser – den viser også, hvordan internetbrugere kan blive en del af, og i dette tilfælde starte, en efterforskning.

The Keepers

'The Keepers'
Mordet på en nonne bliver vævet ind i en større sag om overgreb i et katolsk samfund i Baltimore i 'The Keepers'
Foto: Netflix

Det er en barsk omgang at se denne true crime-serie, der dels handler om mordet på en nonne, dels på en række katolske præsters overgreb på unge mennesker.

Tilbage i 1969 forsvinder den 25-årig nonne og lærerinde på en katolsk pigeskole, Catherine ’Cathy’ Cesnik, fra sit hjem tæt på Baltimore i USA. Nogle måneder efter bliver hendes lig så fundet, men sagen bliver aldrig opklaret.

Men Cathys venner, tidligere elever og to graverjournalister sætter sig for at finde ud af, hvad der skete med hende, og sagen viser sig at hænge sammen med en langt større sag om korruption og overgreb fra den katolske kirkes side i Baltimore-området.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

'Jeffrey Epstein: Filthy Rich'
Nogle af rigmanden Jeffrey Epsteins ofre står frem i denne gruopvækkende true crime-serie
Foto: Netflix

Der er lavet ikke så få dokumentarserier om den nu afdøde sexforbryder og rigmand, Jeffrey Epstein, og der dukker stadig ny, slibrig information og dokumenter op i sagen.

Epstein var en ultrarig, amerikansk forretningsmand, der blandt andet var kendt for at mænge sig med nogle af USA's mest magtfulde mennesker. Men han var også en kalkulerende sexforbryder, der blev anholdt og fængslet første gang i 2005 og igen (efter at være blevet prøveløsladt) i 2019 blandt andet med anklager om menneskehandel, seksuelle overgreb og voldtægt.

I Netflix’ dokumentarserie hører man beretninger fra Epsteins mange ofre, og serien undersøger, hvordan den dømte sexforbryder udnyttede sin rigdom og magt til at udføre sine grumme forbrydelser.

Tiger King

'Tiger King'
'Tiger King' tog verden med storm tilbage i 2020 og blev en af de mest sete serier på Netflix det år
Foto: Netflix

Det her er måske den mest atypiske true crime-serie på listen, fordi der går en rum tid, før man finder ud af, hvilken serie man har med at gøre.

Ikke desto mindre blev Tiger King et decideret fænomen, da den ramte Netflix midt under Coronakrisen, og alverdens seere gættede med på, hvad næste, gakkede afsnit ville bringe.

Som udgangspunkt handler Tiger King om den excentriske bondeknold Joe Exotic, der er ejer og leder af G.W. Zoo, en lille dyrepark i USA med eksotiske dyr – blandt andet tigre. Joe har en løbende kontrovers med den lokale dyrerettighedsforkæmper, Carol Baskin, og de to kommer for alvor på kant undervejs i serien.

Det er på ingen måde den mest uhyggelige serie inden for genren, men til gengæld er det sådan en serie, hvor man kigger på hinanden undervejs og siger: HVAD skete der lige der? Og persongalleriet er simpelthen guld værd.

American Nightmare

'American Nightmare'
En af de nyere true crime-serier er 'American Nightmare', der læner sig op ad David Fincher-filmen 'Gone Girl'
Foto: Netflix

Her har vi fat i en ægte true crime-basker med det ene overraskende twist efter det andet.

American Nightmare foregår i Californien i 2015, hvor Aaron Quinn ringer til alarmcentralen. Han fortæller, at en maskeret gruppe har brudt ind i hans hjem, bedøvet ham og kidnappet hans kæreste, Denise Huskins.

Politiet finder historien lettere usandsynlig, og med efterforskeren Mat Mustard i spidsen begynder de at grille Aaron for, hvad han har gjort ved Denise.

Men piben får en anden lyd, da Denise pludselig dukker op et par dage senere ved sin fars hus 400 kilometer sydpå. Nu mistænker politiet i stedet Denise og beskylder hende for at have lavet en ”Gone Girl” – med reference til David Fincher-filmen Gone Girl (Kvinden der forsvandt), hvor hovedpersonen har iscenesat sin egen forsvinden.

Hvad er op og ned i sagen? Præcis som i Fincher-filmen bliver man oprigtigt i tvivl undervejs.

The Confession Tapes

'The Confession Tapes'
Denne true crime-serie undersøger, hvad det vil sige at tilstå en forbrydelse
Foto: Netflix

The Confession Tapes undersøger en række tilståelser over tid, som har ledt til fængselsstraffe og som skubber til vores forståelse af, hvad det vil sige at tilstå en forbrydelse.

Var tilståelserne oprigtige? Blev de givet under pres, efter manipulation, eller er der en mere troværdig historie, der kan forklare forbrydelsen?

Med hjælp fra en række eksperter undersøger denne serie, hvor meget en tilståelse betyder, og om den endegyldigt afgør, hvorvidt man har begået en bestemt forbrydelse eller ej.

The Tinder Swindler

The Tinder Swindler'
Tre kvinder fortæller, hvordan de i jagten på kærlighed blev godt og grundigt svindlet på Tinder
Foto: Netflix

Tinder. Daing-app’en, hvor mange har fundet deres livs udkårne, og ligeså mange har fået brændt nallerne. Det er dog de færreste, der i så høj grad er blevet snydt i kærlighedens navn i samme grad som de kvinder, der fortæller deres ulykkelige historie i The Tinder Swindler.

Vi følger specifikt tre kvinder – ud af mange flere, viser det sig – der alle er blevet snydt af den samme mand: Simon Leviev. Angiveligt en rigmandssøn og en del af en berømt diamantfamilie, men i virkeligheden en simpel svindler og plattenslager med adskillige kvindeskæbner på samvittigheden.

Man kan fristes til undervejs at tænke, at de tre kvinder har været bundnaive i deres tro på Tinder-charmøren, der har franarret dem millioner af kroner, men ved hjælp af en masse videoklip, korrespondancer og SoMe-uddrag viser The Tinder Swindler, at selv den største kyniker måske også kunne have ladet sig narre.

Alle 10 true crime-titler kan ses på Netflix.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omNetflixTrue Crime

Andre Serier | Guides