Serier | Guides

De skudsikre: 3 af de bedste serier om 2. verdenskrig

AfSteffen Lomholt Pedersen
4. maj 2022
'Kampen om det tunge vand'
Foto: C More

Del artikel

Der findes mange serier om 2. verdenskrig. Men hvilke er gode?

2. verdenskrig er en uendelig kilde til undren og fascination.

Særligt i disse tider, hvor der igen er krig i Europa, kan det være relevant at dykke ned i historien.

Hertil har Vi Elsker Serier en liste med tre serier, vi vil anbefale alle at se. De er alle grufulde og barske på hver deres måde, men ikke desto mindre din tid værd.

Band of Brothers

'Band of Brothers'
Foto: HBO Max

HBO Max

Serien Band of Brothers har efterhånden mere end 20 år på bagen. Alligevel er det én af de bedste, mest nøjagtige og troværdige skildringer af, hvad de amerikanske soldater gennemgik i forbindelse med krigen mod Nazi-Tyskland.

Vi følger en gruppe soldater fra E-kompagniet i det 506. faldskærmsinfanteriregiment i den amerikanske hær. Serien begynder kort før D-dag, hvor vi i en serie af flashbacks følger soldaternes oplevelser i træningslejr, hvor de er under kommando af den emsige og krakilske løjtnant Herbert Sobel, der bliver spillet af David Schwimmer (Ross fra Friends).

Herfra følger vi ellers kronologisk soldaternes færden. Først med D-dag, hvor faldskærmstropperne før landgangen bliver kastet ud over Normandiet. Herefter følger kampene i Nordfrankrig, befrielsen af Holland, de blodige kampe ved Ardennerne og så videre. Helt frem til krigens slutning i Tyskland, hvor der desværre er faldet en masse undervejs.

Det er værd at nævne, at alle soldaterne i serien er baseret på rigtige personer. Faktisk mødte mange af skuespillerne deres alias fra den virkelige verden under optagelserne, og det er bare én af årsagerne til, at serien stadigvæk er helt uden sammenligning i dag. Serien består af ti afsnit i alt, der hver især indledes og afsluttes med interviews af de overlevende veteraner.

Det er ganske enkelt en helt mageløs tv-serie, som vi sjældent ser dem. Den er produceret af Tom Hanks (Forrest Gump, Saving Private Ryan, Big) og Steven Spielberg (Jurassic Park, Schindlers liste, E.T.), så det er heller ikke hvemsomhelst, der står bag. Tv-serien kan ses på HBO Max. HBO producerede også, i forbindelse med seriens 20-års jubilæum, en podcast, hvor nogle af de medvirkende gennemgår serien. Den kan også anbefales.

Das Boot

'Das Boot'
Foto: Viaplay

Viaplay

Das Boot er en tysk tv-serie fra 2018, der er en direkte efterfølger til Wolfgang Petersens kultfilm fra 1981. Serien begynder ni måneder efter hændelserne i filmen, hvor vi skiftevis følger besætningen på den tyske ubåd U-612 og en gruppe franske modstandskæmpere.

Serien foregår i '42, hvor krigslykken begynder at vende for den tyske krigsmaskine. Ubåden U-612 er engageret i Slaget om Atlanten, hvor vi i serien blandt andet ser, hvordan de ad flere omgange må flygte fra amerikanske destroyere, der jagter fjendtlige ubåde med dybvandsbomber.

Selvom serien aldrig helt når op på samme niveau som filmen fra '81 – der faktisk også blev genudgivet som en miniserie – så formår den alligevel at ramme den samme tone og intensitet, der var med til at præge den originale film. Det er ganske nervepirrende at følge den tyske ubådsbesætning, og man kan som seer ikke lade være med at forestille sig, hvor rædderlige forhold, de har arbejdet under.

Både filmen og serien er baseret på bogen af samme navn, der er skrevet af tyske Lothar-Günther Buchheim, der gjorde tjeneste under 2. verdenskrig som korrespondent på tyske krigsskibe og ubåde. Det er med til at give serien noget autencitet, selvom serien dog har fået kritik for at have for for få gennemførte nazister med. Det ændrer dog ikke på, at serien helt klart – eventuelt i kombination med et gensyn af filmen – er anbefalelsesværdig.

Kampen om det tunge vand

'Kampen om det tunge vand'
Foto: C More

Disney+

Hvis du leder efter en mere skandinavisk vinkel på 2. verdenskrig, så er den norske serie Kampen om tungtvannet fra 2015 måske noget for dig. Her er vi med lige fra begyndelsen af krigen til dens bitre ende, hvor vi følger kapløbet om, hvem der når først i mål med at få udviklet atomvåben.

I serien møder vi blandt andre den tyske nobelprisvinder i fysisk, Werner Heisenberg. Et navn, der formentligt lyder bekendt for mange, og ja, det er ham, som Walter White baserer sit kriminelle alias på i tv-serien Breaking Bad. Walter Heisenberg er blevet ansvarlig for at udvikle atomvåben til tyskerne. Det kræver en masse tungt vand, hvilket der bliver produceret tonsvis af på Hydro-fabrikken i Rjukan i Norge, der er seriens fysiske omdrejningspunkt.

Der er imidlertid en del modstand mod den tyske besættelsesmagt i Norge. Ligesom i Danmark forsøger modstandsgrupper konstant at stikke en kæp i hjulet på nazisternes planer. Således bliver vi i et af seriens i alt seks afsnit vidner til, hvordan fire norske modstandsmænd bliver trænet af specialtropper i England til at sabotere den norske fabrik.

Målet er selvfølgelig at ødelægge nazisternes ambitioner om at udvikle atomvåben og sætte en stopper for deres produktionen af tungt vand – som alle, der har set Chernobyl, ved, er afgørende for at kunne tøjle atomets nukleare kræfter. Det er bare én af de mange af krigens facetter, som vi kommer omkring i Kampen om det tunge vand.

Den danske fysiker Niels Bohr er også med i serien. Han bliver spillet af Søren Pilmark (Blinkende lygter, Kvinden i buret, Kongekabale). Niels Bohr endte som bekendt med at blive en del af Manhattanprojektet nogle år efter, han var flygtet ud af Danmark. Det er detaljer som denne, der gør, at Kampen om det tunge vand får en anbefaling med herfra.

Del artikel