Serier | Guides

Derfor ELSKER vi 'The Office' og alt der fulgte efter

AfChristian Achton Friis
10. juni 2021
Derfor ELSKER vi 'The Office' og alt der fulgte efter
Foto: The Office UK/BBC/Youtube

Del artikel

Den var og er underspillet og er alt for meget på én gang.

Hvad gør The Office til en helt særlig serie?


The Office

Og så fulgte der så meget godt efter. Genial perle med masser af efterklang. Og selvfølgelig kommer vi ikke uden om, at det var her Ricky Gervais fik sit gennembrud.

Tømmermænd i London

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du skal se i juni

Jeg har fundet første sæson af The Office, og det ligner slet ikke noget, jeg har set før. Humoren er dybt udfordrende og meget underspillet. Tragedien for den indbildske hovedperson-chef er startet og jeg vil se mere.

Rørende karakterer, eminent skuespil, geniale hæslige optrin og politisk ukorrekthed nok til mange år. Puh; det var specielt og godt. Jeg var nu fan af David Brent, ham vi alle frygter at blive til.

Fake og ægte


The Office

En dybt grænseoverskridende chef, en flok alt for passive medarbejdere og midt i det hele en velopbygget og meget bevægende romance. I The Office så jeg det virkelige liv blive spildt, som det spildes af mange. Det gør ondt og alligevel står håbet og lyser bagefter.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Er det så virkelig vore bedste år af ‘Klovn’?

Det er altså den originale The Office UK fra 2001, jeg her elsker. Vi kommer til den amerikanske om lidt, men vi skal lige have betydningen af den britiske The Office på plads først, for det er vildt, hvad den lille serie har betydet.

Alt det der fulgte


The Office UK

Efter The Office UK fulgte den mesterlige Extras (2005-2007) fra samme makkerpar, hvor superstjerner gæstede hver episode med selvudlevering. Her er hver eneste scene så godt skrevet og situationerne ramt svimlende godt. Som The Office UK kom der kun to reelle sæsoner af Extras, men med dette niveau må man gerne gense genialiteterne.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i juni 2021

Der går et par år, og de to bagmænd tager nu fat i ignoranten og BBC-produceren Karl Pilkington for at sende ham ud i verdenen i umulige situationer. An idiot abroad (2010-2012) er helt særligt TV og meget, meget sjovt. Endelig kom så Life’s Too Short (2011-2013), hvor kvaliteten faldt en smule. Selvom ideen med den lave og uforskammede antihelt er genial, kommer der ikke mange nye jokes ud af konceptet. Det er stadig rigtig godt, og kendisserne hænges igen ud, så du skal se begge sæsoner.

De to går solo


Hello Ladies

Gervais skriver og spiller samtidig to sæsoner om og som Derek (2012-2014). Det er et vellykket forsøg på at gøre historien om en tilbagestående mand på et plejehjem både rørende og sjov. Derek er en stille og vild bedrift som serie, der midt i den absurde realisme afleverer en knugende brug for en verden i langsomt tempo.

LÆS OGSÅ: 5 serier jeg ALTID anbefaler

Ricky Gervais vender nu kort tilbage til sin David Brent-karakter fra The Office. I Life on the Road (2016) ser vi Brent i tiden efter jobbet i The Office, hvor han bruger sin opsparing på at samle et band og tage på turné. Selvfølgelig bliver det superpinligt og selvudleverende, men det er en god film om ømhed, håb og drømme.

Vi er nået til 'After Life'

https://imgix.vielskerserier.dk/2021/06/After-Life-2_Ricky-Gervais_Mandeep-Dhillon_Tony-Way.jpg
Foto: After Life/Netflix

Og nu er vi fremme ved After Life (2019-), der meget senere, men med tydelige referencer til The Office viser, hvor dybt Gervais er nået ned i sin grundkarakter.

LÆS OGSÅ: 5 rigtig gode grunde til at se After Life på Netflix

Manden, der ikke rigtig kan noget særligt, men som insisterer på anderkendelse og retten til den store følelse i det lille liv. Han findes stadig på et kontor i en kedsommelig by, hvor han prikker til en verden der bare er træt. Og så lidt efter lidt dukker de små fine fortællinger op.

After Life er for længst etableret som en helt unik tænksom perle med en brutal underspillet humor. Jeg er enig og jeg glæder mig til tredje sæson.

Den amerikanske versionering


The Office

Handlingen får over tid mere kød på, og der rundes rigtigt af i sidste sæson. Jeg synes det bliver for glat mod slutningen. Og der er en række lidt irriterende amerikaniserede greb undervejs, der minder mig om at jeg elsker originalens uforløstheder mere.

Men den er sjov og et af de bedste bud på en lang sitcom de sidste ti år.

Fem flotte karrierer


The Office,

Der fulgte de nævnte serier, men som mediebruger, radio- og TV-udvikler, vært, gæst og meningsdanner har Gervais været alle steder siden netop The Office; uden den, ingen Gervais. Og selvfølgelig går den pointe begge veje. Vekslen mellem humor og alvor, mellem pinligheder og åbenlyse logikker er hans metode til at oplyse, underholde og rykke ved den dovne persons holdninger og livsklogskab. Twitter ville ikke være det samme uden ham, Golden Globes og kendisverdenen heller ikke. Alt dette blev kickstartet i The Office for 20 år siden. Tak for det.

LÆS OGSÅ: Det kunne have været så godt: De 5 mest skuffende serier de seneste 5 år

Og der er flere, der har fået plads og karriere grundet The Office. Jeg har nævnt Stephen Merchant, men fra 2001-udgaven af The Office finder vi også Martin Freeman. Uden ham ville serien Fargo, Sherlock og Hobbitten ikke være det samme; han har en vild karriere nu. The Office US fik genaktualiseret Steve Carell og vist hans talent endnu tydeligere. Og så har vi også fået John Krasinski fra den amerikanske version. Han kører nu overraskende godt som Jack Ryan.

De så noget simpelt og insisterede på det for 20 år siden. En lille serie, der ikke helt blev forstået i sin samtid, men som førte mange ting med sig, som vi ser alle steder i streamingverdenen nu. Tak for The Office; den har gjort livet sjovt og udholdeligt igen.

Her kan du se serierne:


The Office UK

The Office US – Netflix / Amazon Prime

Extras – Købes på Amazon og iTunes

An Idiot Abroad - Købes på Amazon og iTunes

Life’s Too Short – Kommer med HBO MAX

Hello Ladies – HBO Nordic

Derek – Netflix

Life on the Road – Netflix

After Life – Netflix

LÆS OGSÅ: 3 serier, der kan få dig til at fælde en tåre

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste film af Anders Thomas Jensen

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

Del artikel