Serier | Guides

Gisp, gru og mareridt: De 5 mest creepy gyserserier

AfKasper
26. oktober 2020
(Foto: The Haunting of Hill House/Netflix)

Del artikel

Vi har i anledningen af Halloween fundet fem af store seriegys, du kan tage grufuld meget nydelse i.


En angst, der snart bevæger sig over i direkte ubehag, da pigen, efter at have bevæget sig tættere og tættere, nu kravler ud gennem skærmen for i ’creepy’ knækbevægelser at nærme sig manden, der lammet af angst ikke kan andet end at skrige i sand rædsel. Ligesom os i øvrigt.

LÆS OGSÅ: Fra Hannibal til Kilgrave: Quiz om stjerneseriepsykopaterne

Scenen, der figurerer på så godt som alle lister over de mest uhyggelige i gysergenren, er fra den japanske gyserthriller The Ring fra 1998.

Men hvorfor ser vi gyserne, hvis hovedmål er at vække ubehag, panikangst og begyndende vejrtrækningsproblemer?

Den korte forklaring: Fordi vi nyder det. Åbenbart.

Et trygt gys


Men(!) det forudsætter, at vi er trygge, når vi udsættes for gyset – om det så er gyserfilmen, bungyjump eller fangeleg i skolegården. Det har gyserfilmsforsker Mathias Clasen fortalt til Samvirke.

”Det skyldes, at vi på den måde træner vores måde at håndtere ubehag, kriser og farer på,” forklarede han.

Med Halloween lige om hjørnet er det derfor oplagt med en guide til, hvor du skal søge hen i seriernes verden, så du kan træne dine evner udi at håndtere gisp, hjertebanken og pludseligt hop op af sofaen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Sinner sæson 2 er uhyggelig, men er den lige så god som sæson 1?

Det store amerikanske anmeldersite Ranker har angiveligt over en milliard anmeldere til at hjælpe dem med at rangere alt inden for sport, underholdning, gastronomi og kultur.

Og selvfølgelig har de også rangeret listen over de 'creepiest Horror TV shows in 2020'. Det er listens top fem, du i skrivende stund får præsenteret her. Bemærk at flere af dem dog ikke er fra 2020, men figurerer altså på listen som serier, der er kåret til de uhyggeligste her i 2020.

1. Castle Rock


https://imgix.vielskerserier.dk/2018/09/Billede-3-forvirret-Henry.jpg
(Foto: Castle Rock/HBO)

Castle Rock kan vel beskrives som et slags ’The best of Stephen King’. Serien låner og sætter nemlig både plot, karakterer og ideer fra tidligere King-romaner sammen i én. Castle Rock er eksempelvis navnet på en lille by, der går igen i et væld af Kings bøger og noveller.

Og det er her, det hele starter. En fængselsinspektør tager på ekstraordinær makaber vis livet af sig selv. Og da hans efterfølger går fængslet igennem, finder hun i en afsides del af det en afmagret fyr i et bur. Her er også en spand fyldt med afklippede negle, mens der uden for buret står en spand fyldt med cigaretskodder.

Så er scenen ligesom sat for de næste mange aftners myrekryb.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Castle Rock (sæson 1)

Castle Rock er en sand gave til King-fans, men for dem, der hverken har set Ondskabens Hotel, It eller andre King-klassikere, er den bestemt også et godt sted at starte.

Der er to sæsoner tilgængelige på HBO Nordic.

2. The Outsider


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/01/OUT_101_022019_BJM_0101.jpg
Foto: The Outsider / HBO Nordic


Igen har vi at gøre med en Stephen King-fortælling og igen er vi på HBO Nordic. The Outsider lyder samtidig som noget, vi har hørt før: I en lille amerikansk soveby bliver en lokal 7-årig fundet dræbt på bestialsk vis ude i en skov.

Byens detektiv, Ralph, der selv har mistet sin lille dreng til kræft, skal dog ikke bruge lang tid på at finde sin hovedmistænkte. Byens lilleputtræner, Terry, er blevet set ved gerningsstedet smurt ind i blod, hans fingeraftryk er over det hele og generelt – noget, som Ralph da også studser over – virker det som, at han gerne vil fanges.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Outsider

Men da Terry arresteres, er hans overraskelse og forundring alligevel ret oprigtig. Han nægter og har et videofilmet alibi til at bakke det op med.

Hmm … Mysteriet vokser ligeså hurtigt som seriens tiltagende uhygge, og det tager kun til, da vi første gang ser en skikkelse, der står lidt på af stand i baggrunden. Hans hætte er trukket op, så vi ikke kan se hans ansigt. Og så er det måden, han bare står der på … gys!

The Outsider kan ses på HBO Nordic

3. The Hauting of Hill House


https://imgix.vielskerserier.dk/2018/10/Foto-Netflix-The-Haunting-of-Hill-House2.jpg
(Foto: The Haunting of Hill House/Netflix)

Måske er det blandingen af det psykologisk drama og de effektive gys, der placerer The Haunting of Hill House blandt listens bedste horror-serier i 2020, selvom den rent faktisk udkom i 2019. Det er i hvert fald den cocktail, der gør den ekstraordinær seværdig.

Vi møder familien Craine i to perioder af deres liv. Den første, hvor de – far, mor og fem børn – flytter ind i det hjemsøgte Hill-hus. Huset skal sættes i stand, så de kan sælge og tjene en fed hyre på det, men en række uforklarlige og decideret ’creepy’ oplevelser resulterer til sidst i, at moren en nat taget sit eget liv.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i oktober: Opfølger til The Haunting of Hill House, Star Trek og masser af krimi

Det er traumet og spørgsmålet om, hvad der i virkeligheden skete, som Craine-børnene kæmper med i nutiden. Nu som voksne. Men traumet og spørgsmålene vokser kun, da endnu én i søskendeflokken begår selvmord.

The Haunting Hill House er helt igennem myrekrybende med sin snigende suspense, virkelig originalt fortalt og så får den også serveret et par af de klassiske hop-op-af-sofaen-øjeblikke.

Se serien på Netflix.

4. Kingdom


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/03/Kingdom_S2_Unit_01.jpg
Foto: Kingdom / Netflix

Kingdom er nok ikke den fjerde mest ’creppy’ serie i 2020, hvis vi skulle bedømme. Men til gengæld er den muligvis den mest spændende og visuelt flotteste. Og er du gået kold i zombie-genren, så er denne sydkoreanske perle et godt sted at starte op igen.

Det koreanske kongehus er epicenter for en epidemi i 1500-tallet, og i første omgang går rygterne om et muligt kup. Det skal dog snart vise sig, at et kup ville være det mindste af det. De døde kommer til live som zombier, og der er ikke tale om den slags fodslæbende, nølende zombier, vi kender fra The Walking Dead. Zombierne i Kingdom mener business!

LÆS OGSÅ: Kuk-kuk i kysen: 3 serier du bare SKAL se i oktober

Ligeså forfriskende er det, at serien ikke cirkler om en lille gruppe individers kamp mod zombierne og apokalypsen men i stedet kaster et panoramisk blik på, hvordan det etablerede borgerskab og samfundets institutioner reagerer, når krisen for alvor kradser på slotsporten.

På den måde bliver Kingdom også en slag meta-kommentar til vores egen meget aktuelle corona-håndtering i 2020.

Se serien på Netflix.

5. Lovecraft Country


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/08/817835_4983843_6000x4000-medium.jpg
Foto: Lovecraft Country/HBO Nordic

Umiddelbart er der til en start ikke meget gys og gru at spore i Lovecraft Country. I stedet virker det til at være en underspillet fortælling om racehad i 50’ernes USA.

Men med Jordan Peele (Get Out og Us) som en af seriens bagmænd er der lagt i ovnen til gys og gru med en indlagt kommentar til nutidens systemiske racisme. Alt imens bygger serien på gyser og sci-fi-forfatteren H.P. Lovecrafts universer. Lovecraft, der døde i 1937 og i øvrigt var glødende racist.

Men kan man hylde et værk eller et ikon, som har haft så åbenlyse fejl? Et spørgsmål, der bl.a. med nedrivninger af statuer stilles lige nu. Samme spørgsmål synes Lovecraft Country både at stille og på nuancerede vis at svare på.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Virkelig fedt at se Hugh Grant i en uvant rolle i 'The Undoing'

Vi følger den unge sorte Atticus, der sammen med sin ven og onkel tager på færd gennem 1950’ernes raceadskilte Amerika for at finde Atticus’ far. Her er monstrene først og fremmest de hillbilly-sheriffer, der jagter dem.

Men seriens overnaturlige monstre findes også i virkeligheden så at sige. Og denne cocktail af virkelig og overnaturlig uhygge er uden tvivl én af årsagerne til, at Lovecraft Country står som én af 2020’s mest ’creepy’ horror-serier.

Du kan se resten af Ranker’s liste lige her.

Se serien på HBO Nordic.

LÆS OGSÅ: Hør podcasten: Lever 'Babylon Berlin' op til alle roserne?

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Guides