Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Virkelig fedt at se Hugh Grant i en uvant rolle i 'The Undoing'

AfKim Sørensen
26. oktober 2020

Del artikel

Et stjernespækket cast, Susanne Bier, en succesfuld manuskriptforfatter og en mordgåde. Det er ingredienserne, der er proppet i seriegryden, og resultatet hedder The Undoing.

The Undoing en klart en af de største serier på HBO Nordic i efteråret, og mine forventninger var også tårnhøje.

Serien er baseret på bogen You should have known af Jean Hanff Korelitz. Vi følger i serien Grace Fraser (Nicole Kidman). Hun bor sammen med sin mand, Jonathan Fraser (Hugh Grant).

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'The Sinner' sæson 2 er uhyggelig, men er den lige så god som sæson 1?

De er begge succesfulde som henholdsvis psykolog med speciale i parforhold og som børnelæge. De bor på en af de mest eksklusive adresser i New York og endda i verden, nemlig på Upper East Side. Et miljø, der er kendt for at være hermetisk lukket for uindviede. De har en søn, der spiller klaver, og for at fuldende glansbilledet er Grace Frasers far stinkende rig. Han spilles af Donald Sutherland.

Hugh Grant i uvant rolle


Grace-karakteren etableres som en del af et lidt sladrende miljø af overklassekvinder, der har alt for mange penge og alt for meget tid. Et miljø, hvor man gør det til en dyd at bagtale nye kvinder, der prøver at tilpasse sig et miljø, hvor man bevæger sig på en knivsæg, hvis man vover at falde en centimeter udenfor.

LÆS OGSÅ: Anbefaling: Se 'Muldvarpen' om nordkoreansk våbenhandel og metamfetamin

Da der så sker et mord på en ung kvinde, tager serien en drejning. Pludseligt og meget heldigt for serien er Jonathan Fraser mordmistænkt, hvilket tvinger Hugh Grant ind i en rolle, der for ham og for os som seere er meget uvant. Han er under mistanke for at være en manipulerende sociopat. Herved begynder et af seriens helt store temaer om, hvor godt vi egentlig kender vores nærmeste at sætte dig fast.

Ligheder mellem 'The Undoing' og 'Big Little Lies'


Der er i det hele taget tale om et glansbillede, der brister. Et glansbillede, som vi f.eks kender fra en serie som Big Little Lies, der også håndterede emner som intriger i overklassen og sociopatiske mænd. Og ja, det var jo netop Nicole Kidman, der spillede Celeste i den populære serie, hvor hun fra det ene øjeblik gik fra at være ulykkelig til det næste øjeblik at dyrke hed sex med sin voldelige ægtemand, der blev spillet af Alexander Skarsgaard.

LÆS OGSÅ: Mere end 30 år efter 'Karate Kid': 5 gode serier du bør se i efteråret

Lighederne mellem The Undoing og Big Little Lies er til at få øje på i forhold til skildring af miljø og handling. Det er nok heller ikke sært, da begge serier er skrevet af den dygtige David E.Kelley, der også står bag serier som Boston Legal og Mr.Mercedes. Hvor der dog var små spor af underspillet humor i Big Little Lies, der specielt kom til udtryk i forhørsscenerne i første sæson, og når vi fra tid til anden trådte ind i de dysfunktionelle overklassehjem i Monterrey, så er The Undoing tungere, mere mørk og mindre humoristisk.

Bragende overbevisende


Donald Sutherlands karakter udfolder sig først i fuldt flor længere henne i serien, men der har han en til gengæld også to fremragende scener, hvor han spiller følsom og samvittighedsramt far i den første scene. I den næste scene leverer Sutherland en isnende performance som kynisk og magtfuld rigmand, når han konfronterer en skoleleder på den mondæne privatskole, hvor hans barnebarn mistrives i kølvandet på den negative opmærksomhed på grund af forældrenes involvering i mordsagen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Big Little Lies

Det er i det hele taget karakterbåret en serie, hvor Susanne Bier får det optimale ud af sit a-liste cast. Og så skal vi da lige nævne, at danske Sofie Gråbøl i ganske overbevisende stil giver en pragtpræstation som anklager.

Vurderingen


The Undoing The Undoing.


Fakta om The Undoing

LÆS OGSÅ: Fra Hannibal til Kilgrave: Quiz om stjerneseriepsykopaterne

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste