Serier | Guides

Hvis du kunne lide 'The Queen’s Gambit' vil du elske disse 3 serier

AfLine Traberg
10. februar 2021
Supergode serier til kvindernes kampdag
Foto: Netflix

Del artikel

The Queen’s Gambit lagde verdenen ned og satte streaming-rekord, da 62 millioner husstande på verdensplan så serien inden for 28 dage fra premieren.


Hvis du, som jeg, er blandt de mange, der gerne vil se mere som the Queen’s Gambit, så er der gode råd at hente her.

Lupin


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/01/AL_101_Unit_02417.jpg
Foto: Lupin/Emmanuel Guimier /Netflix

Forældreløse genier

Asanne Diop (Lupin) og Beth Harmon (The Queen's Gambit) lever i to meget forskellige verdener, men har alligevel meget til fælles. De har begge mistet en forælder til selvmord og er vokset op som forældreløse og rodløse i en omskiftelig verden.

Dog sidder man tilbage med indtrykket af, at verden ligger for deres fødder. De er begge helt unikke karakterer, som formår at skabe storhed ud af kæmpe talenter.

LÆS OGSÅ: 'The Queen's Gambit' gør dig næsten til skak-fan

Som børn mistede de alt, men med deres talenter for henholdsvis skak og svindel og tyveri, skaber de et liv for sig selv i to verdener, hvor ingen er deres overmænd eller -kvinder.

Misbrug og succes

Både Diop og Harmon har et misbrug, de skjuler for deres omverden, som relaterer sig til deres traumatiske opvækst. Diop er afhængig af de minder, han har om sin far, og har gennem årene opbygget en skjult identitet, der kredser om hovedpersonen i en roman, han fik af sin far kort før, han døde. Takket være hemmelig sponsor fik han en god uddannelse og havde alle muligheder for at skabe sig et godt og helt normalt liv i verden. Dog vælger han at leve det skjulte og ulovlige liv, som han troede, hans far ønskede for ham.

Harmon har et unikt talent for skak, men hendes dæmoner fra barndommen forpester også hendes stræben efter er godt liv i form af misbrug af stoffer og alkohol. I størstedelen af hendes liv hænger hendes misbrug og succes sammen, og hun tror ikke, det ene kan eksistere uden det andet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af 'Lupin': Fransk heist-fortælling når det er bedst

Lupin del 1 kan streames på Netflix. Da del 1 havde ligget på Netflix i 28 dage d. 5. februar, havde den allerede slået rekorden sat af The Queen’s Gambit i 2020. Del 2 kommer forhåbentligt i løbet af første halvår af 2021.

Suits


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/11/suits_908_AMANDASCHULL__05_1920x1080.jpg
Foto: Suits sæson 9/USA Network

Fotografisk hukommelse og skakbrætter på loftet

“Beth Harmon, mød wunderkind Mike Ross.” Mike Ross fra Suits er aldrig rigtig lykkedes med noget, og i flugten fra nogle rigtig dårlige beslutninger træffer han endnu én.

Da Mike Ross lugter chancen for succes, lyver han sig til et job, som han på mange måder sagtens kan udføre, men ikke har gjort sig fortjent til. Grunden til, at Mike Ross i første omgang slipper afsted med det, er, at han har et utroligt skarpt sind og fotografisk hukommelse.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Suits

Beth Harmon har om nogen et skarpt sind, endda et skarpere sind end Mike Ross vil jeg påstå, som hun slår den ene skakmester efter den anden. Harmon har også en evne til at se ting for sig, som andre ikke kan se, i form af skakbrættet og alle de mulige træk, der findes.

Jagten på den indre ro

Mike Ross og Beth Harmon er begge forbandet af deres evner og drives ud i et misbrug af løgne eller stoffer for at fastholde deres eksistens i en verden, hvor de gerne vil være, men ikke føler de hører til i.

I sidste ende hører de dog til, men de skulle finde troen på sig selv for at finde deres plads. Man behøver ikke være et skakgeni eller have fotografisk hukommelse for at sætte sig i deres sted ift. at ville høre til et sted, men at bære på en usikkerhed, der spænder ben for én selv. På den måde kan vi alle lære noget af Mike Ross og Beth Harmon og hvile mere i os selv og vores egne evner.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: Your Honor, Lupin og Outlander

Suits er en serie med højt tempo om nogle fancy og meget dygtige advokater i New York. Suits sæson 1-9 kan streames på Netflix.

Mad Men


https://imgix.vielskerserier.dk/2018/08/Lionsgate-Television.jpg
Foto: Mad Men/AMC

Stilen, mode og flotte mennesker

Hvis du blev fascineret af stilen i The Queen’s Gambit og de mange fine kjoler, hatte og handsker kan jeg heldigvis fortælle dig, at der er masser af det i Mad Men.

Mad Men er en dramaserie, der spænder over de to årtier 60’erne og 70’erne med alt, der hører til. Der er, som i The Queen’s Gambit, rigtig mange flotte sæt tøj i mange forskellige stile, fx stilikonet Joan Harris, spillet af Christina Hendricks, som viser sin figur frem i tætsiddende farverige kjoler og den altid meget velklædte Don Draper, spillet af Jon Hamm, som altid står kinvskarpt i et flot jakkesæt.

Av, mine lunger

Udover stilen er der dog også rigtig meget alkohol i begge serier og et utal af cigaretter, som helst ryges indenfor.

Det er helt skørt nu at se tilbage på en tid, hvor man kæderøg cigaretter, om det var i stuen, køkkenet, kontoret, soveværelset eller flyet. Selvom de alle sammen ser så flotte ud i både The Queen’s Gambit og Mad Men, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor frygteligt det lugtede, og hvor hårdt deres lunger måtte have det i den tid.

LÆS OGSÅ: Mad Men-stjerne spiller hovedrolle i ny dramaserie

Mad Men er er en prisvindende dramaserie, som heldigvis også har meget mere at byde på end stil, alkohol og cigaretter. Mad Men sæson 1-7 kan streames på Amazon Prime Video.

Øvrige anbefalinger

Creating the Queen’s Gambit på Netflix. En minidokumentar på små 15 min. om skabelsen af miniserien The Queen’s Gambit.

Peaky Blinders på Netflix. Hvis man ligesom jeg fuldstændig faldt for Anya Taylor-Joy i rollen som Beth Harmon er der heldigvis håb for os serie-elskere, der gerne vil se mere til hende lige med det samme, i Peaky Blinders sæson 5.

Bobby Fischer Against the World på Blockbuster. Hvis du vil se, hvor galt det gik med at balancere geni og galskab for en ægte skakstjerne fra den kolde krig, kan du leje dokumentaren fra 2011 på Blockbuster for sølle 19 kr.

LÆS OGSÅ: What to Watch: Episode #1

LÆS OGSÅ: Her er forårets store serier på TV 2

LÆS OGSÅ: Robert Prisen 2021: Her er serie-vinderne

Del artikel

Andre Serier | Guides