Serier | Guides

Overskuelige fortællinger: 5 serier til dine tømmermænd

AfFreddy E. Silva
21. december 2020
The Simpsons
Foto: The Simpsons/Disney+

Del artikel

Her får du fem bud på serier, der ikke stiller store krav til dig.


Du har tømmermænd.

På en sådan dag er man aldrig i sit es. Hjernen kører på halvt blus, mens den delvist processerer aftenens begivenheder i omtåget tilstand. Det er ikke på et sådant tidspunkt, man bør analysere amerikansk politik i House of Cards eller starte som nybegynder på Game of Thrones og deres telefonbog af et persongalleri.

Vi har oftest brug for noget kalorielet underholdning. Noget, der fremtryller et smil på læben. Overskuelige historier, der skaber drømme om fjerne og eventyrlige egne, mens vi trygt ligger pakket ind i dynen. Plots, der ikke kræver for meget af vores mentale kapacitet, men stadig leverer bedre underholdning end at stirre på pejseflammer fra dvd. Her har du vores bud på fem serier, der styrer dig sikkert igennem dine tømmermænd.

The Simpsons, Disney+


The Simpsons

Homer Simpson, den helt igennem uegnede far, der alligevel formår at vise gode intentioner og kærlighed til sin lille familie – på trods af, at sønnen Bart er en møgunge af karat, datteren Lisa ofte føler hun ikke hører til og babyen Maggie, der trods tredive sæsoner, stadig er i suttealderen. Konen Marge styrer dog dagligt skuden roligt i land og er den lim, der holder hjemmet sammen.

Har du aldrig set serien, så kan du passende starte nu, og få et godt grin over dens mange opfindsomme dialoger og 20-minutters korte plots, der ofte går lige i hjertet. Mange af os gamle seere har flere favoritafsnit fra nogle af de tidligste sæsoner, der oveni underholdningen bringer nostalgiske minder fra tidligere tiders tømmermændsdage.

Two and a Half Men, Amazon Prime Video


Two and a Half Men

Charlie (spillet af Charlie Sheen fra bl.a. Platoon og Hot Shots) er en velhavende playboy, der mere eller mindre frivilligt lader sin nyligt fraskilte og nørdede bror, Alan (Jon Cryer fra bl.a. Hot Shots og Supergirl), flytte ind. Alan medbringer desuden sin søn Jake med i pakken, og netop knægten er ofte med til at sætte den fest- og kvindeglade livsnyder Charlie i nogle uvante situationer.

LÆS OGSÅ: Interview med skuespillere fra 'Equinox' "Vi bestiller stort set ikke andet end at være på kant med hinanden"

Trods serien har et par år på bagen, så leverer den stadig en veludført omgang sarkastisk og underspillet humor i sine passende korte afsnit. Og som en lille bonus falder du helt sikkert over et par episoder, hvor Charlie ligger med endnu værre tømmermænd end dig.

The Witcher, Netflix


The WitcherThe Man of SteelEnola Holmes

Witcheren Geralt er en monsterjæger, der tjener til dagen og vejen ved at hjælpe folk af med deres monsterproblemer for betaling. Og monstre er der rigelige mængder af i Kontinentets mudrede søer, stenede bjerge og dystre slotskældre. For nogle seere kan det dunkle gråvejrs-setting i The Witcher virke deprimerende på netop en tømmermandsdag, men er man til mørk middelalder-fantasy vil afsnittene føles lettere fordøjelige end eksempelvis genrefætteren Game of Thrones.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Witcher

Selve Witcher-historierne stammer oprindeligt fra en række polske romaner, men Netflix valgte at basere deres skaberværk på to novellesamlinger om Geralt; det vil sige bøger med korte fortællinger om monsterjægerens liv og levned. Det bærer Netflix-serien så fint præg af, da hvert afsnit rummer sin egen lille historie med en samlet rød plottråd i baggrunden. På den måde kan du enten fordybe dig i serien som en samlet fortælling eller blot hygge og afvente, hvilket monster Geralt nu skal bakse med i næste afsnit.

The Walking Dead, Viaplay, HBO Nordic og Xee


The Walking Dead

Har du aldrig stiftet bekendtskab med The Walking Dead, muligvis fordi du normalt afsværger zombiegenren, så lad din skrøbelige tømmermandstilstand afvæbne dig, og giv serien en velfortjent chance. Historien er skræddersyet til at introducere nye seere for, hvor velfortalt og realistisk en zombiehistorie kan blive: Betjenten Rick Grimes (Andrew Lincoln fra bl.a. Love Actually) vågner på hospitalet efter at have ligget i koma og opdager at samfundet i mellemtiden er kollapset.

LÆS OGSÅ: Podcast: Anbefalinger til juleferien på Dplay + rabatkode til en måneds gratis dplay

En sygdom har fået hans medmennesker til at vandre omkring som levende døde, og de har langsomt men sikkert fået det meste af befolkningen i knæ. Vi tager de første spæde skridt ind i denne grumme, nye verden sammen med Rick, der er på bar bund nøjagtigt som en nyankommen seer. Derfor er The Walking Dead altså helt bestemt et kig værd. Om end ikke andet, så fordi synet af zombierne understreger, at du trods dit tørre svælg og smertende korpus ikke ser helt så smadret ud som seriens levende døde.

The Mandalorian, Disney+


The MandalorianStar WarsStar Wars

Men det er ikke derfor, den fik en plads på listen. Dette nye bidrag til den berømte franchise rummer faktisk en solid portion af de elementer, der kendetegner en god tømmermandsserie: Vi har at gøre med en serie i rummet, men som i stedet lugter mere af western og fantasy end traditionel tung rum-science-fiction. Hvert afsnit består af en afsluttet oplevelse, men bindes stadig sammen af et overordnet plot. Desuden rummer serien en fantastisk billede- og lydside kombineret med en minimalistisk dialog.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: "The Mandalorian er muligvis mit bedste gensyn med Star Wars-universet siden de oprindelige film"

Det betyder, at din trætte hjerne kan kobles delvist fra og nøjes med at nyde de episke scener, skuddueller, flyvekampe og slagsmål, som The Mandalorian leverer så rigeligt af igennem samtlige afsnit. Og er du oven i købet kendt i Star Wars-universet, vil du trods tømmermænd genkende flere detaljer fra de tidligere film og blive henrykt trods din tyngende hovedpine.

Del artikel

Andre Serier | Guides