Serier | Nyheder

Interview med skuespillere fra 'Equinox': "Vi bestiller stort set ikke andet end at være på kant med hinanden"

AfTrine Jerichau Roslev
21. december 2020
Foto: Equinox/Tine Harden/Netflix

Del artikel

Thriller-serien Equinox har i følge skuespiller Lars Brygmann alt det, som god underholdning bør have.


Serien handler om Astrid (spillet af Danica Curcic), der som voksen beslutter sig for at finde ud af, hvad der skete, dengang hendes søster, Ida (Karoline Hamm), på mystisk vis forsvandt sammen med en gruppe andre gymnasieelever i 1999.

Detektiv i eget liv


"Det er en form for en detektivhistorie. Altså, den der detektivhistorie, der går ud på, at jeg bliver nødt til nogle gange at være en detektiv i mit eget liv for at finde ud af, hvorfor jeg er havnet der, hvor jeg er havnet. (...) Man føler sig draget af at få klaring på nogle spørgsmål om sit liv. Det tror jeg, mange af os kender. Og i særdeleshed, hvis man kommer i en form for krise, at man så kan komme med en forklaringsmodel. Og det handler Equinox jo også om. Uden at sige for meget."

Lars Brygmann tilslutter sig Hannes beskrivelse af serien og tilføjer, at Equinox har det, som kendetegner god underholdning:

"Jeg synes så også, at det er vellavet underholdning. God underholdning, som jeg holder meget af. Det, der kendetegner det, det er jo, at det fortsætter inde i hovedet på en, efter man har slukket. Og det synes jeg faktisk, at det her gør. Man tænker videre selv, når man er færdig med at se den. Fordi det rejser en masse spørgsmål."

"Ja," indskyder Hanne og nikker.

Fra podcast til tv-serie


Equinox 1985

"Da jeg blev kaldt til casting, fik jeg noget dialog, og så tænkte jeg: Det var da mærkeligt så velkendt, det var. Det var, fordi jeg havde været med i den podcast, der blev lavet for nogle år siden sammen med Tea, vores writer. Der spillede jeg moren."

LÆS OGSÅ: Se teaseren til 'Equinox'

Karoline Hamm, der spiller den forsvunde søster Ida, hørte først om podcasten, da hun blev spurgt, om hun ville medvirke i tv-serien og kunne så ikke dy sig for at høre et par afsnit før optagelserne. Hurtigt besluttede hun sig dog for ikke at høre podcast-serien til ende:

"Jeg hørte nogle af afsnittene, og så fandt jeg ud af, at der var nogle ting om Ida, som jeg ikke havde fået at vide endnu, i podcasten. Så jeg stoppede med at høre den, fordi vi fik manuskripterne løbende."

Lars Brygmann havde ikke hørt om podcasten og tilføjer, at han da heller ikke vidste, hvad Equinox egentlig betød:

"Men det har jeg så konstateret, at det er der ingen, der ved. Det betyder noget så almindeligt som jævndøgn."

"Forårsjævndøgn," supplerer Hanne Hedelund.

Hvorfor kommer påskeharen med æg?


Karoline: "For mig var det meget noget med at forstå hele handlingen. Eller at forstå meningen bag det her jævndøgn. Hvorfor det kommer. Hvordan det går igen i historien. Og jeg snakkede rigtig meget med Tea (Lindeburg, seriens skaber, red.) om det for at finde hoved og hale i, hvad der foregik. Og at forstå Ida. Hvorfor hun fra start er så dreven af det her univers og har et mål med at finde et sted hen. Det var noget med at prøve at forstå det."

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i december

Hanne: "Jeg havde brug for at vide mere om det. Pludselig tænkte jeg også: Ja, hvorfor har jeg aldrig spurgt mig selv om, hvorfor påskeharen kommer med æg? Den lægger jo ikke æg. Altså, hele det der mærkværdige ritual, vi har, her i Norden i hvert fald, var jo også interessant at kigge på. Altså, de der hedenske ritualer, der går virkelig langt tilbage. Men jeg gik ikke dybt ind i det. Det var bare ligesom for at orientere mig."

Spiller ud fra intuition


Fanny: "Jeg tog Amelia meget impulsivt, faktisk. Og jeg kørte meget på min egen intuition, da jeg spillede hende, fordi hun er en karakter, der ikke rigtig tænker, før hun taler."

LÆS OGSÅ: Anmelder-darlings: 4 af de bedste serier fra HBO og Netflix i 2020

Lars: "Når jeg skal lave sådan noget som det her, så prøver jeg at finde ud af, hvad jeg selv har brug for, og Dennis, Astrids og Idas far, er jo meget lidt interesseret i overnaturlige ting. Han går op i historien og i eventyrerne, som jo også er en del af det her. Men han ikke særligt optaget af alt det der. Det overlader jeg meget til den forstyrede mor," griner han.

Det overnaturlige lag giver Equinox en uhyggelig vibe gennem hele serien, men heldigvis var optagelserne ikke helt så uhyggelige som resultatet, fortæller Fanny:

"Det er heldigvis aldrig så uhyggeligt at optage ting, som de ser ud. For ellers ville skuespillere have verdens med skræmmende job. Så tror jeg, jeg ville finde på noget andet at lave," griner hun.

Karoline supplerer:

"Der var for eksempel den scene, hvor vi var på kirkegården. Og jeg er faktisk virkelig bange for mørke normalt, men der er så mange mennesker rundt om én, og der er falske lamper og så videre."

Vi må drikke en kop kaffe og være søde ved hinanden, Lars


"Jamen altså, vi bestiller stort set ikke andet end at være på kant med hinanden, men altså ... Man spoiler jo ikke noget ved at sige, at de går fra hinanden, forældrene. Det gør de meget tidligt i serien sådan set. Så det er et ægteskab, der er på vej ud. Og det kan man sagtens fornemme, og man kan så diskutere, hvordan har de nogensinde mødt hinanden, for de er meget, meget, meget forskellige. Men det sker jo også i virkelighedens verden. At man gør det. Men jeg synes, det var tungt. At hver gang, Hanne og jeg var sammen, så var vi uvenner. Vi havde stort set ingen rare scener sammen. Det var kun råben, skrigen og skælden ud og vrissen og snæren konstant."

Hanne Hedelund er enig og smiler, før hun tilføjer:

"Jamen jeg synes faktisk også, at det var irriterende, og jeg tænkte sådan bagefter, at jeg i forhold til dig (Lars, red.) ikke været andet end irriterende. Hun var simpelthen så ... Hun var frygtelig irriterende. Vi må mødes en dag udenfor og drikke en kop kaffe og være søde ved hinanden, Lars."

Lars skynder sig at indvende:

"Jeg har talt med mange mennesker, der kender dig og siger, at du i virkeligheden er et meget rart menneske."

"Sagde de, at jeg var sød nok? Nå, det er jeg glad for at høre," griner Hanne.

En grænseoverskridende scene


"Det, der var udfordrende, var selvfølgelig, at det var uden tøj på, så det var grænseoverskridende. Og noget andet, end man er vant til. Der var så mange ting, der skulle gå op, og som var vigtige at få i kassen. Oveni at man selv skal føle sig tryg i det og være glad for det, man har lavet. Det hele ved den scene var vildt udfordrende, og der var mange måneders forberedelse bare til den scene. Og mange møder og virkelig mange snakke og prøver. Der står mange mennesker og kigger, og man skal bevare magien i det. Hvilket også er det vildt fede og udfordrende ved jobbet."

For Fanny Leander Bornedal var det udfordrende at skabe en naturlig dynamik mellem gymnasievennerne, men det mener hun lykkedes:

"Vi blev heldigvis også bedre og bedre venner, jo mere vi kom igang med det. Og så blev det mere naturligt. Og vi fik frihed fra instruktøren til at improvisere for at give det et mere naturligt flow, hvilket jeg satte meget stor pris på. Der er nogle af replikkerne, som vi har sat ind, og som vi har fundet på, mens vi stod der, fordi vi syntes, der manglede et naturligt flow. Det synes jeg altid er interessant og udfordrende at finde ud af med hinanden og instruktøren."

Kostumerne hjalp skuespillerne


"Det var fedt at være der. At prøve være i '99. Jeg er født i '99, så det var virkelig sjovt at få lov til at udforske det både med tøjet, og at rekvisitterne var anderledes."

LÆS OGSÅ: Er David Lynch igang med ny Netflix-serie?

Netop tøjet virkede som en huskeseddel for Lars Brygmann, for det kunne være svært at navigere rundt i de forskellige årstal under optagelserne:

"Det er hulter til bulter. Det er noget med hele tiden at sætte sig ned og huske, hvad der kom før. Lige med sådan en serie her, er det ikke altid lige nemt. Også fordi den springer 20 år hele tiden også. (...) Det er jo så bare at kigge ned ad sig selv og se, hvad for noget tøj, man havde på, for folk gik simpelthen anderledes klædt i 1999, synes jeg. Så man kunne kigge sig i spejlet og konstatere, at man havde fået farvet håret brunt. Der var ikke nogen grå hår tilbage, næsten. Så var vi 20 år tilbage."

Hanne Hedelund havde det på samme måde og tilføjer:

"Der var jo ingen tvivl på den måde, at når jeg var i 2020 i hvert fald, så så jeg jo rædselsfuld ud, altså. Og det forplanter sig også indad lidt. Som sådan en grundstemning."

Vi stiller flere spørgsmål end vi får svar


Rejseholdet

Og særligt Lars Brygmann har en forkærlighed til serier, der indeholder uhygge krydret med lidt thriller og mystik:

"Jeg kan godt lide det. Jeg kunne godt lide The X-Files også. Jeg kan virkelig godt lide stemningen. Og også The Leftovers. Altså den der stemning kan jeg enormt godt lide. At folk tager tingene så selvfølgeligt. Altså de ting, hvor man tænker: Det der fatter man ikke en brik af. Hvordan kan en fjerdedel af verdens befolkning forsvinde, uden at der er nogen, der finder ud af, hvad der er sket?"

Lige præcis dén stemning, mener Lars også, at Equinox har:

"Altså, jeg vil sige, at Equinox har noget af det også, ik. Man stiller en masse spørgsmål. Jeg synes, det er meget interessant. Jeg kan virkelig godt lide det. (...) at der er et lag, som er meget naturalistisk, og som foregår her og nu, og at der så samtidigt er et lag i det også, hvor man simpelthen ikke kan finde ud af, om det findes. Eller findes det ikke? Og jeg synes, det passer meget godt ind i alt det, vi har i dag. Altså, alt det der true crime og den der måde, hvor man lige siden The X-Files har tilladt sig at flirte med det overnaturlige. Det synes jeg, den er en fantastisk forlængelse af, Equinox."

LÆS OGSÅ: De 9 mest populære serier på Netflix i 2020

Hanne Hedelund ser ikke så mange serier i den genre, men alligevel er der én serie, der har ramt hende:

"Jeg kan huske, at jeg var begejstret for Stranger Things, den første sæson. Også fordi det var nogle usædvanligt nuttede børn," griner hun og fortsætter: "Nej, men altså ... Den kunne jeg nu godt lide, men jeg synes jo også, som Lars siger, at det er meget interessant, at man kan stille flere spørgsmål, end man får svar. Det synes jeg grundlæggende er mere interessant, end at vi hele tiden på bedste realistiske vis stiller op med nogle svar. Så jeg synes, at den her serie er meget, meget dygtig til konstant at åbne nye døre med nye spørgsmål. Og det er det, der gør, at den adskiller sig, tænker jeg."

Thriller-serien Equinox har premiere på Netflix den 30. december 2020, og handlingen udspiller sig over seks episoder.

Køber du et mobilabonnement hos Telmore, kan du få adgang til både lyd- og ebøger, over en million musiknumre samt streamingtjenesterne Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV 2 PLAY. Streamningtjenesterne fungerer på samme måde, som hvis du købte dem direkte hos udbyderen, men du sparer penge ved have dem samlet i dit mobilabonnement.

Del artikel

Læs mere omNetflixInterview

Andre Serier | Nyheder

Mest læste