Serier | Guides

Robotter, rumvæsener og rigtige FBI-filer: De 5 bedste sci-fi-serier nogensinde

AfBrian Mogensen
4. maj 2021
Robotter, rumvæsener og rigtige FBI-filer: De 5 bedste sci-fi-serier nogensinde
Foto: The Expanse/Amazon Prime

Del artikel

Genren har skabt nogle af de største pop-kultur franchises med fanskarer, der kan måle sig med religioner – både i fasttømret tro og i antal - og forfattere som Jules Verne, Aldous Huxley og William Gibson er blevet hyldet som profeter for at have forudset fremtiden.

Science fiction har eksisteret i over 100 år, og nu er det på tide med en top 5.

Uanset om de virkelig var synske, eller om verden blot har ladet sig inspirere, er sci-fi kommet for at blive, og vi giver her fem bud på de bedste tv-serier, der ved at kombinere videnskab og fiktion har skabt noget ganske magisk.

5. The Expanse (Amazon Prime)

https://imgix.vielskerserier.dk/2021/02/the-expanse-season-4-EXPA_S4_00_41_33_12.Still257R_rgb.jpg
Foto: The Expanse sæson 4/Amazon Prime Video

I det 24. århundrede er magtstrukturen i vores solsystem markant anderledes. Mars er blevet koloniseret og har erklæret sig uafhængige. Jorden benytter sig af en række kolonier til at brødføde befolkningen, der forudsigeligt nok ikke er voldsomt tilfredse og går med drømme om deres egen uafhængighed.

Og i midten af det hele finder vi hovedpersonerne i The Expanse: En paramilitær gruppe af uafhængige aktører, der har deres helt egne motivationer.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘The Expanse’ sæson 1-5: “To slags sci-fi mødes, og det virker”

The Expanse skinner ved at være supergodt skrevet og ved et persongalleri og et tilpas kompliceret plot, der ikke bliver for oppustet. Det er fedt at se, at man godt kan bruge sci-fi som en så integreret del af plot og setting, der ikke stjæler fokus, men som samtidig er med til at slå fast, hvorfor serien ikke lige så godt kunne foregå i kolonitiden her på jorden.

4. Futurama (Disney+ og Viaplay)


FuturamaFuturama

Pizzabuddet Philip J. Fry bliver ved et uheld frosset ned i 1.000 år, og i mellemtiden er verden blevet et noget mere anderledes sted. Sammen med robotten Bender og holdet bag Planet Express – en intergalaktisk kurértjeneste – finder han sin plads i denne nye fremtid.

LÆS OGSÅ: Ventetiden er forbi: Femte sæson af ’Rick and Morty’ får premiere til sommer

Stort set alt ved Futurama fungerer. Formatet er perfekt, og balancen mellem de enkelte afsnit og de større historiespor sidder lige i skabet. Det er perfekt afmålt til at du ved præcis, hvad det er for en verden, du lader dig føre ind i, men du har ingen anelse om, hvad der skal ske.

3. Doctor Who (Amazon Prime)


Doctor Who

Tiden er i fokus, og selvom der gennem årene er lavet så mange forskellige episoder, der kan kategoriseres fra detektivmysterier til komedier til horror, er der gennemgående elementer af sci-fi indblandet på en måde, der giver en bred vifte af underholdning inden for nogle meget få rammer.

LÆS OGSÅ: 5 gode kriminalgåder til en aften i godt selskab

Oveni har serien kørt – sporadisk – fra 1963, og det er fedt at se, hvordan nogle ting bliver ændret og opdateret, mens andre forbliver præcis de samme.

*hosthostDalekshost*

2. Battlestar Galactica (Amazon Prime)


Battlestar Galactica

Opdateringen var gjort med respekt for kildematerialet, og selvom de visuelle effekter til tider kan lugte lidt af at være på et budget, er det kilometer foran originalen.

LÆS OGSÅ: Nye serier på Viaplay, Apple TV+, Paramount+, Disney+, C More, Xee og DR TV i maj 2021

Fokus er igen på forsvindende lille del af menneskeheden fra de 12 kolonier, der har overlevet oprøret fra de kybernetiske cylons, der har infiltreret flåden. I løbet af de fem sæsoner følger vi kampen for at vende tilbage til den 13. koloni, der kan være den sidste chance menneskeheden har for ikke at blive helt udryddet.

Serien formår at holde et godt tempo fra start til slut, og den burde være på alles sci-fi-to-do-liste.

1. X-Files (Viaplay og Disney+)

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/06/image7.jpg
Foto: The X Files/Disney+

I 1993 tog FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully verden med storm, da de begyndte at efterforske alle de mange sager i intelligenstjenestens arkiver, der ikke så nemt kunne forklares. Men sandheden er som bekendt derude, og makkerparret fik nogle meget forskellige oplevelser, der blev gjort det mere mystiske af de vedvarende rygter om, at serien var baseret på ægte FBI-filer.

X-files blev et kæmpehit, og i løbet af de ni år, hvor serien kørte, vandt den pris efter pris, og fanskaren blev massiv over hele kloden.

LÆS OGSÅ: Erin Brockovich-inspireret serie kommer snart til Disney+

Det er efterfølgende blevet til en film og en spin-off-serie ved navn The Lone Gunmen, der dog ikke på nogen måde kunne måle sig med originalen. I 2016 forsøgte man at genoplive serien med en 10. sæson, der dog kun kan betegnes som middelmådig, men den blev alligevel fornyet til en 11. sæson, der heldigvis blev den sidste. Afstikkere og reboots til trods så er X-files stadig én af tv-seriehistoriens giganter, og den er altid et gensyn værd.

Der mangler da to af de bedste?

Det er helt bevidst. Der er efterhånden så mange forskellige udgaver, og den efterfølgende debat kommer ikke til at bidrage på nogen som helst konstruktiv måde.

Derfor er hverken Enterprise eller Millenium Falcon med i denne omgang. Til gengæld lover vi, at vi nok skal besøge de to universer senere i en (eller flere) dedikerede artikler.

LÆS OGSÅ: De 12 vigtigste og bedste sci-fi-serier fra 2020

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i april 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Tempoet skrues op i fjerde sæson af ‘The Handmaid’s Tale’

Del artikel

Andre Serier | Guides