Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Tempoet skrues op i fjerde sæson af 'The Handmaid’s Tale'

AfSilke Bennekow
26. april 2021
Anmeldelse: Tempoet skrues op i fjerde sæson af 'The Handmaid’s Tale'
Foto: The Handmaid's Tale sæson 4/HBO Nordic

Del artikel

For at sige det kort; June har det fortsat stramt, og serien fortsætter i samme dystopiske stil som i de forrige tre sæsoner. 

Det underliggende ubehag udebliver, men tempoet er skruet op i ny sæson af 'The Handmaid's Tale'.


The Handmaid’s Tale

Blessed be the day

Ubehaget er ikke underliggende og knugende, som vi er vant til, i begyndelsen af fjerde sæson, men i stedet føles stemningen full-on ubehagelig fra begyndelsen.

Tempoet er lige blevet skruet en tak mere op, og nu kan Gilead ikke længere bare ”passe sig selv”.

May the lord open


tredje sæson slap

June blev i finaleafsnittet i tredje sæson skudt, da hun under Mayday-operationen fik sendt 52 af ”Gileads børn” med en flyvemaskine til Canada.

LÆS OGSÅ: Dystopi og lukket samfund: Elsker du serier som The Handmaid's Tale, vil du (sikkert) også elske Partisan

Med den tykkeste symbolik i byen blev hun båret afsted af de andre Handmaids liggende i Jesus-på-korset-stilling” (lidt som vi også så med Neo i Matrix). Hun var hårdt såret, men i live. Det er her vi kommer ind i fjerde sæson – blodet er knap nok størknet.

Blessed be the fruit

Men kort fortalt: Børnene er ude, The Waterfords er anholdt og har forrådt hinanden, Luke, Moira og Emily opdager, at det er June, som har stået for redningen af børnene, men at hun bevidst er blevet tilbage i Gilead.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Handmaid’s Tale sæson 2 (episode 1+2)

Gilead har ikke tænkt sig at vende den anden kind til og acceptere, at ”deres” børn er blevet stjålet, så nu er der for alvor åben krig imellem staten og Canada. Jeg forudser, at fjerde sæson kommer til at indeholde en hel del blod og smerte.

Under his eye

June kæmper for at fortsætte Maydays kamp uden at kunne være helt sikker på, hvem der er ven, fjende eller et Eye. Alt imens Luke, Moira og Emily arbejder for at indsamle penge og finde familier, som kan adoptere de forældreløse ”Gileads børn”.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i april 2021

Junes vilje har i fjerde sæson nået nye højder, og hun kæmper mere indædt end før for at rive Gilead ned indefra og sikre frihed for både sig selv og alle de andre kvinder. Vi har absolut ikke set det sidste til hendes lidelser og ej heller til Aunt Lydia, som jeg simpelthen ikke kan lade være med at elske. Forstå mig ret, hun er et SKRÆKKELIGT menneske, men hun tror så inderligt på, hvad Gilead er og vigtigheden i at sikre, at der fortsat kommer børn til verden – gerne på bekostning af menneskerettigheder og almen empati. Jeg har fra begyndelsen virkelig købt ind på Ann Dowds portrættering af Aunt Lydia, og det er ikke stoppet i fjerde sæson.

Pray for Gilead


The Handmaid’s tale

Hvis det nogensinde lykkes June at komme ud af Gilead, må man nødvendigvis spekulere på, hvad der er tilbage af hende rent mentalt, da hun virkelig har måtte træffe nogle skrækkelige valg og opleve nogle forfærdelige ting. Hun påpeger i tredje afsnit, at der stadig findes gode mænd i Gilead, men at Gilead gør det meget svært at været et godt menneske. Og June har allerede mere end ét mord på samvittigheden og dertilhørende implicerede mordsager.

LÆS OGSÅ: Nye serier på Viaplay, DR TV, C More, Xee og Apple TV+ i april

Hvis jeg skulle sige én negativ ting om fjerde sæson, så er det, at noget af det, som serien virkelig kunne, var det subtile underlæggende ubehag, som blev hængende i kroppen, længe efter episoden var sluttet. Det mangler jeg i denne sæson, men vi er langt fra færdige, som mon ikke Gilead nok skal finde det frem til os?

Fy for den lede hvor er det godt at være tilbage!

Fakta om 'The Handmaid's Tale' sæson 4

Manuskriptforfatter: Bruce Miller
Medvirkende: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Ann Dowd, Amanda Brugel, Madeline Brewer, Max Minghella, O-T Fagbenle, Samira Wiley, Alexis Bledel
Antal afsnit: 10 stk.
Land: USA
Produktionsår: 2017-
Dansk premieredato: 29. april 2021
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Here we go again: De bedste og værste serie-reboots

LÆS OGSÅ: Det kunne have været så godt: De 5 mest skuffende serier de seneste 5 år

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser